General / Interieur tips / Wonen / 18 maart 2016

Zo maak jij snel je tuin zomerklaar!

tuin zomerklaar_otto

Heb jij ook altijd zo een hekel om je tuin te moeten onderhouden? Je kunt dit natuurlijk gemakkelijk oplossen met het inhuren van een tuinman, maar dit loopt al vaak hoog op in de kosten. Het kan ook anders! In deze blog vertel ik jou hoe jij snel en makkelijk je tuin zomerklaar kan maken zonder een dure tuinman in te huren. Haal je tuinhandschoenen uit de schuur en tuinieren maar!!

1. Onderhoud je gazon

Ziet jouw gras er ook zo armoedig uit en heeft dit wel een opfrisbeurt nodig? Begin met het maaien van het gras zodra het ‘s nachts niet meer vriest. Doe je dit wel wanneer het nog vriest dan ontkiemen de zaden namelijk niet. Begin hier dus pas mee zo rond april of mei. Let wel op als je kale of erg korte stukken hebt, dat je dit niet nog een keer extra maait. Bemest daarna je gazon voor de nodige voedingsstoffen wat je gras na een winter hard nodig heeft. Er bestaan twee soorten mest; organische mest of anorganische mest (kunstmest). Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook prima voor de structuur van de bodem. Heb je geen geduld, gebruik dan kunstmest. Deze mest werkt wat sneller dan organische mest. Op de verpakking staat hoe je de mest moet strooien en hoeveel je moet gebruiken per vierkante meter. Heb je een groot gazon, dan duurt strooien soms wat lang. Door middel van een strooikarretje kan je snel en gemakkelijk de mest verdelen over je gazon en ben je dus zo klaar met het bemesten van je gazon.

2. Snoei en bemest je vaste planten

Het is slim om de verdorde takken en bloemkoppen die in het najaar ontstaan niet af te knippen. Dit is een beschermlaag van de plant bij vorst. In het voorjaar rond maart kunnen deze verdorde takken en bloemkoppen worden verwijderd. Dit kan door middel van een snoeischaar of een heggenschaar. Ook heggen en buxussen moet worden gesnoeid. Het is noodzakelijk om dit in de periode voorjaar/zomer minimaal 2 keer te doen.
Daarnaast is het ook belangrijk om jouw vaste planten te bemesten direct na het snoeien. Met het bemesten verbeter je de grondstructuur, en voed je de bodem met mineralen en voedingsstoffen die je planten nodig hebben om te groeien. Een voedzame bodem vormt de basis van iedere tuin!

3. Onkruid verwijderen

Een nette tuin die zomerklaar uitziet, begint bij het verwijderen van onkruid in je borders en bestrating. Wanneer de temperaturen omhoog gaan, zal ook het onkruid weer meer gaan bloeien. Zorg er dus voor dat je het onkruid zo snel mogelijk verwijderd. Doe je dit in het begin van het voorjaar, dan scheelt het je voor de rest van de zomer een hoop schoffelwerk minder.
Schoffelen kan gemakkelijk met een schoffel en een schepje.

Heb je veel bestrating en zie je geen einde eraan komen als je het met de hand doet, dan zou je chemische bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken die het onkruid doden. Een groot nadeel aan deze bestrijdingsmiddelen zijn het negatieve effect die ze kunnen hebben op je gezondheid en ze zijn totaal niet milieu vriendelijk. Overweeg dus goed of het wel de moeite waard is om deze middelen te gaan gebruiken.

4. Bestrating schoon spuiten

Is je bestrating wat aangeslagen door de regen en de kou, dan kan je met een hogedrukreiniger te werk gaan. Doe dit nadat je het onkruid hebt geschoffeld. Na het reinigen ziet je bestrating er weer als nieuw uit!

5. Water geven

Als het erg warm wordt in de zomer is het belangrijk om je planten, bloemen en gazon te voorzien van veel water. Geef je bloemen en planten elke dag wat water en besproei je gazon met een watersproeier die je een tijdje laat aanstaan, zodat je gazon goed het water kan opnemen en niet uitdroogt.

Wanneer ga jij aan het werk om je tuin zomerklaar te maken? Shop nu alle benodigde tuingereedschappen hier bij ons in OTTO webshop!

liefscleo_otto

Delen?

Reacties


Cleo
Cleo
Cleo (24) houdt van het zoeken naar de nieuwste woon- en modetrends online. Naast deze fanatieke hobby is ze ook druk bezig met haar studie Communicatie- en Informatiewetenschappen. Bij OTTO's social team leert ze de fijne kneepjes van het vak. Na het harde werken gaat ze graag met vriendinnen een drankje en/of hapje doen, gezellig samen sporten of natuurlijk weer op zoek naar woon- en modetrends.