General / Wonen / 31 oktober 2016

Zo maak jij snel je tuin winterklaar!

normaalformaat

De koude wintermaanden komen er weer aan, genoeg te doen in en om het huis in deze tijd. Iets waar misschien niet iedereen aan denkt, is het winterklaar maken van hun tuin. Dit is desondanks erg belangrijk voor je tuin. Toch zonde als je in het voorjaar en de zomer veel tijd en moeite in je tuin hebt gestopt en dit in de winter allemaal verloren gaat. Ik zal je hier tips geven om je tuin zo snel mogelijk winterklaar te maken!

Het gazon onderhouden

Zorg dat je je gras blijft maaien totdat het niet meer groeit, dit is vaak tot eind oktober / begin november. Stel de maaihoogte in op ongeveer 4 centimeter. Zorg daarnaast dat je rommel regelmatig van het gazon af harkt. Het is namelijk belangrijk dat het gras zo veel mogelijk licht krijgt en goed kan ademen. Geef ook in deze periode je gras een laatste mestbeurt, het gras hoeft niet altijd groener te zijn aan de overkant! Met een goede mestbeurt rond deze tijd kan je gras namelijk de hele winter groen blijven. Ook kun je kalk strooien; dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg zuurstof krijgen doordat het mosvorming tegengaat. Als laatste is het belangrijk dat je niet over het gras loopt als het bevroren is; zo beschadig je de bevroren grassprieten.

Snoeien

Snoeien is in het najaar essentieel als je wilt dat die mooie struiken en klimmers het seizoen overleven. Zo zorg je ervoor dat ze in het voorjaar weer mooi uit kunnen lopen. Wil je iets meer bescherming geven aan je struiken en klimmers? Je kunt er kippengaas voor spannen en hier dingen als stro en bladeren tussen doen. Zo geef je ze net iets extra warmte in de koude maanden.

Planten beschermen

Planten die vorstgevoelig zijn moeten goed beschermd worden tegen de kou. Elke plant is bestendig tegen verschillende temperaturen, zorg daarom dat je dit op tijd opzoekt. Je kunt je planten beschermen door ze in te pakken met jute en ook hier stro en droge bladeren tussen te doen.

Vogels

Ook de vogels moeten de winter overleven. Je kunt jouw favoriete buurt mus helpen in deze zware tijden door te beginnen met een mooi vogelhuisje. Zorg dat hij schoon is en op een veilige plek hangt; ze brengen hier graag de koude nachten door. Veel mensen vergeten echter om de drinkbakken leeg te maken. Vaak heel goed bedoeld; maar vogels mogen hier absoluut niet in badderen! Door de kou kunnen hun vleugels namelijk bevriezen. Zorg hierom dat je er gaas overheen legt, of dat er maar een klein laagje water in ligt. Ook kun je leuke vetpotten neerzetten, zo zorg je voor wat extra levendigheid in je tuin!

Buitenkraan

Veel mensen hebben wel iets van een buitenkraan of tuinslang. Het is belangrijk om ook deze winterklaar te maken, anders kun je ze in het voorjaar weggooien. Dit doe je door de kraan af te sluiten en de slang eraf te halen. Met een vorstventiel tap je de kraan af en blaas je de slang leeg. Gooi ook gieters leeg, door de vorst kunnen deze anders beschadigen.

 

Heb jij de juiste materialen in huis om met je tuin aan de slag te gaan? Met goed tuingereedschap kun je zo van start! Daarnaast kun je hier ook alvast de leukste tuinaccessoires shoppen, er zijn namelijk ook hele leuke artikelen om je tuin in de winter gezellig te maken. Ook kun je alvast inspiratie opdoen voor het voorjaar, zodat je in dan weer kunt genieten van jouw heerlijke plekje! Kunnen jij en je tuin de winter aan?

 

liefs_merel

 

Delen?

Reacties


Merel Tielen
Merel Tielen
Merel (19) is eind augustus begonnen bij OTTO om alles te leren over online marketing. Dit doet zij voor haar studie Commerciële Economie International Events, Music & Entertainment Studies (een hele mond vol dus). Naast deze studie is Merel gek op tennissen, borrelen met haar (tennis)vrienden en festivals bezoeken. Als ze in dit drukke schema nog een gaatje vrij kan vinden, gaat ze het liefst koopjes jagen in de stad.