Alle wonen artikelen / General / Wonen / 4 maart 2020

Je eigen terras sfeervol inrichten: zo doe je het!

De dagen worden weer langer en het weer wordt beter. Zodra de zon begint te schijnen, willen we natuurlijk niets liever dan buiten zijn en genieten van de eerste zonnestralen. Dit kan op een terrasje in de stad, maar niets is fijner dan thuis relaxen op je eigen sfeervolle privé terras! Even lekker ontspannen in je eentje met een goed boek of juist bijkletsen met vriendinnen onder het genot van een wijntje: op je eigen terras kan het allemaal. Het maakt niet uit of je nou een tuin, balkon of dakterras hebt, een gezellige loungeplek is een echte must voor deze zomer! Met de juiste tuinmeubelen en accessoires maak je van jouw terras in een handomdraai een sfeervolle plek. Hieronder staan 5 tips om jouw droomterras te realiseren.

Terras sfeervol inrichten

Schaduwterras of zonneterras?

Terras type bepalen
Voordat je je terras kunt inrichten en decoreren, is het belangrijk om te weten hoe de zon valt. Op een zonneterras schijnt overdag de volle zon, terwijl een schaduwterras het grootste gedeelte van de dag beschut blijft. In de zon zitten is heerlijk, maar op de heetste zomerdagen is het toch prettiger om beschutting te hebben. Een parasol is dan zeker handig, want die kun je handig met de inval van de zon meebewegen. Maar ook met een natuurlijke overkapping van bomen of planten (in bloempotten) kun je verkoeling krijgen. Is je tuin of balkon hier nou te klein voor? Een schaduwdoek zorgt ook voor schaduw én ziet er sfeervol uit!


Wat voor tuinmeubelen staan er op een terras?

Tuinmeubelen uitkiezen
Voldoende beweegruimte is belangrijk op je terras. Kies daarom tuinmeubelen die qua formaat in verhouding zijn met de rest van je terras. Misschien is je terras niet super groot en moet je kiezen welke meubelen je belangrijker vindt om te hebben op je terras. Wil je graag dineren of buiten werken? Ga dan voor een tuintafel. Kies hierbij (verstelbare) terrasstoelen uit die goed matchen met de tafel. Wil je liever bankhangen op je terras? Ga dan zeker voor een loungeset. Niet alleen hip, maar het zorgt er ook voor een informele en gezellige sfeer. Ben je van plan hele dagen in de zon te liggen in je nieuwe tuintje? Kies dan een lekkere ligstoel uit! Een barbecue is ook een tuinmeubel dat enige ruimte inneemt, maar waar je wel veel profijt van hebt. Wil je weten hoe je een overheerlijke barbecue party houdt op je nieuwe terras? Lees dan ons blog over het organiseren van een zomerse barbecue. Wie zegt dat je niet ook kan genieten op je terras in de wintermaanden? Lees ook ons blog eens over het organiseren van een sfeervolle winterse barbecue!


Welk materiaalsoort kun je het beste kiezen voor je tuinmeubelen?

Materialen tuinmeubelen zorgvuldig uitkiezen
Let bij het aanschaffen van tuinmeubelen altijd goed op het materiaal dat je uitkiest. Ieder materiaal creëert namelijk een andere look. Hout resulteert in een warme en knusse look, terwijl aluminium eerder koel, strak en modern oogt. Stem het materiaal van de tuinmeubelen af op de stijl van je woning of de rest van je tuin, zodat het één geheel wordt. Houd ook rekening met het onderhoud dat voor verschillende materialen anders is. Hout vergt bijvoorbeeld meer onderhoud dan aluminium of PVC.


Hoe kun je een terras het beste indelen?

Plattegrond tekenen
Het moeilijkste onderdeel, is het maken van een indeling voor jouw terras. Houd rekening met het aantal personen dat je kwijt wil kunnen en wat voor tuinmeubelen er allemaal geplaatst moeten worden. Houd ook rekening met het zonlicht: aan een ligstoel zonder zon heb je niks! Daarnaast kan de inrichting het zicht vanuit het huis heel erg beïnvloeden. Maar tot slot is een makkelijke doorloop op je terras het belangrijkste. Teken daarom een plattegrond van de terrasinrichting en bepaal de looproutes om zo tot een geschikte indeling te komen.


Met welke accessoires decoreer je een terras?

Accessoires toevoegen
Met tuinmeubelen alleen ben je er nog niet. Voeg een paar kleuraccenten toe zodat je terras één geheel wordt. Met natuurlijke kleuren zit je altijd goed, maar je kunt ook gaan voor een meer gewaagde en trendy kleur. Tuindecoraties zijn nodig als finishing touch, om je terras dat huiselijke en knusse effect te geven. Dit kun je doen met behulp van kussens, een buitenkleed, kaarsen en kleedjes. Dat laatste komt ook van pas als het ’s avonds afkoelt. Je wil in de avond uiteraard ook niet in het donker zitten. Daarom is tuinverlichting, zoals lampionnetjes, onmisbaar voor jouw terras.

Maar een terras is natuurlijk niet compleet zonder planten! De laatste trend is: hoe meer hoe beter, het kan niet gek genoeg zijn. Maak er gerust een urban jungle van. Het is alleen wel weer belangrijk om te weten of je een schaduwterras of zonneterras hebt, omdat er ook een onderscheid is tussen schaduwplanten en zonplanten. Je kunt het strak houden door overal dezelfde soort plantenpotten te plaatsen, maar je kunt ook afwisselen met allemaal verschillende bloempotten. En mocht je nou echt geen groene vingers hebben, dan kun je altijd nog een paar kunstplanten neerzetten. Dan weet je zeker dat je er het hele jaar door plezier van hebt!


Met deze tips & tricks kun jij deze zomer ook hele dagen genieten van de zon op jouw ideale terras! Kun jij ook niet wachten met het inrichten van je tuintje?

Handtekening

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Accessoires Inrichten Interieur Lente OTTO Pimpen Terras Tips Tuin Wonen Zomer

Renske van Stratum
Renske (21) is studente Communicatie- en Informatiewetenschappen en stagiaire bij Otto. In haar vrije tijd sport ze veel, zodat ze volop van haar andere passie, eten, kan genieten. Ze houdt van winkelen en kletsen met vriendinnen, maar kijkt ook graag naar reality tv shows en alle woonprogramma’s op televisie.
You might also like