Ga jij voor zakelijk of stoer? Met een blazer kan het! Een blazer is de finishing touch van je outfit.

De blazer voor vrouwen

De eerste blazers

In de 19e eeuw verschenen de eerste kledingstukken die blazers genoemd werden. Ze werden gedragen door de leden van de roeivereniging van het Sint Johns college in Cambridge, genaamd de Lady Margaret Boat Club. Vanwege hun heldere rode kleur kregen ze de naam blazer. In een later stadium werden het sportjassen genoemd.

Inspiratiebronnen uit vroegere tijden

De Britse Royal Navy droeg een marineblauw jasje met witte strepen, dubbele knopen en gouden manchetknopen. De bemanning noemden dit jasje blazer, wat letterlijk “een gestreept jasje” betekende. Dit kledingstuk is de inspiratiebron geworden voor de huidige blazers. Ook zeilers droegen een soort blazer die erg prettig was tijdens barre weersomstandigheden. Deze blazers hadden zwarte hoornknopen. Dit kledingstuk heeft centraal gestaan voor de huidige donkere blazers met metalen knopen.

De populariteit van de blazer

Aan het begin van de 20e eeuw vormden voor mannen de blazer en een niet-overeenkomende broek het eenvoudigere en comfortabelere alternatief voor het nette pak dat ze dagelijks droegen. In de jaren ’20 volgde dankzij Coco Chanel ook de blazer voor vrouwen. Het werd een chique kledingstuk voor stijlvolle vrouwen. Mede door de ontwerper Ralph Lauren werd het kledingstuk in de jaren ’70 nog populairder. Daarbij speelde de kleding van Diane Keaton in de film ‘Annie Hall’ ook een belangrijke rol. Vrouwen droegen in deze tijd graag een gestreepte blazer met combinaties van drie dunne en drie dikke strepen gecombineerd met een nette pantalon of langere rok op knielengte. Het nette jasje voor mannen kreeg in de loop der tijden de naam colbert.

Het ruime assortiment van blazers

Vrouwen dragen tegenwoordig ook vaak een blazer. De gestreepte varianten bestaan nog steeds, maar de keuze is na de populariteit van deze blazer uitgebreid. Een effen kleur, korte mouwen, lange mouwen, halfopgerolde mouwen, een ritssluiting, enkele knoopjes… het behoort nu allemaal tot de mogelijkheden. Je kunt een blazer als jasje dragen. Dat is bijvoorbeeld erg prettig in de lente of de herfst als je winterjas te warm is maar je zomerjas vaak nog te koud. Ook kan het een direct onderdeel van je outfit vormen. Ideaal geschikt om bijvoorbeeld naar kantoor aan te doen of tijdens een gezellig avondje in het theater. Combineer het met een leuk shirt, een bijpassende broek, een paar nette schoenen en je outfit is compleet.