Blouses
NAAR BOVEN

De blouse: van kantooroutfit naar vrijetijdskledingstuk

Hoe damesachtiger, hoe beter

Vrouwen droegen eigenlijk altijd jurken. Daar waren kleine variaties op, zoals een schort over de jurk van een boerin, maar de essentie was overal hetzelfde. Een vrouw moest er zo damesachtig mogelijk uitzien. Daarom hadden ze ook lang haar. Vrouwen mocht zelfs geen onderbroek dragen. Daar zat tenslotte ook het woord ‘broek’ in.

Vrouwenemancipatie

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw kwamen de eerste vormen van emancipatie voor de vrouw. Steeds vaker werkten vrouwen buitenshuis, bijvoorbeeld op kantoor of in een warenhuis. Vrouwen kregen meer sport- en bewegingsmogelijkheden. Het was in deze situaties niet altijd even praktisch om een jurk te dragen. Het gevolg was dat zowel de boven- als de onderkleding om veranderingen vroeg.

Het succes van de blouse

Het werd tijd dat er gepaste kleding kwam om op kantoor te kunnen werken. Het was niet handig om in een jurk te werken, die je telkens omhoog moest houden als je liep om te voorkomen dat je zou vallen. Vrouwen hadden behoefte aan kleding die comfortabel zat, niet zomaar kapot zou gaan en er netjes uitzag. Het resultaat: het mantelpakje en de blouse. Het mantelpakje bestond uit een kort jasje en een losse en lange rok. Het moest op maat gemaakt worden, waardoor het geen goedkoop kledingstuk was. Onder het mantelpakje droegen vrouwen een blouse die tot hoog in de hals zat. Dit vormde een onderdeel van de outfit, maar het was uniek voor vrouwen om de blouse los te dragen. Het kledingstuk bevatte ruches, kant en stiksels, en fleurde de kantooroutfit op. Vrouwen vonden het een gemakkelijk en modieus kledingstuk, waardoor het een daverend succes werd. De blouse werd uiteindelijk zelfs in de vrije tijd gedragen, bijvoorbeeld tijdens een avondje naar het theater.

Veranderingen van de blouse

Vanaf de 20e eeuw kwamen er steeds meer verschillende soorten blouses op de markt. De blouse kreeg meer versieringen, meer kanten details en meer ronde vormen. Welgestelde vrouwen konden het zich veroorloven om deze luxe exemplaren aan te schaffen. Na de Tweede Wereldoorlog onderging de kraag een ware metamorfose. De kraag van de blouse was gigantisch. In de jaren ’50 was -ie bijna niet meer aanwezig. Twee decennia later gaven de hippies de voorkeur aan rond, wijd en groot. De kraag was weer duidelijk zichtbaar. Ook de lengte en de mouwlengte van de blouse waren onderhevig aan veranderingen. De meest opvallende variant was de lange blouse met wijde mouwen die vaak als een soort jurkje gedragen werden, al dan niet met een riem.

De blouse voor iedereen

Tegenwoordig is de blouse niet meer weg te denken uit het modebeeld voor vrouwen. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of het bestaat als blouse. Denk hierbij aan lange mouwen, korte mouwen, vleermuismouwen, een effen kleur, een opvallende print, een geruit model of een getailleerd model. Wat je smaak ook is, er is altijd wel een geschikte blouse. Draag dit kledingstuk overdag als onderdeel van je werkoutfit, op een casual wijze in je vrije tijd of gecombineerd met een chique kledingstuk tijdens een formele gelegenheid.