Het spijkerjasje als casual of wat formeler kledingstuk

Waar komt denim oorspronkelijk vandaan?

Denim is een zeer populaire stof bij kleding. Het is daarom niet verwonderlijk dat zowel Italië als Frankrijk de ontdekking van deze stof op hun naam willen hebben staan. Italiaanse zeilers en vissers zouden vanaf de 16e eeuw denim kleding zijn gaan dragen. Deze stevige stof beschermde hen tegen het zoute water. Het had van origine een bruine kleur, maar de arbeiders maakten er met behulp van indigo een blauwe kleur van en noemden het ‘Blue de Genes’. Ongeveer tegelijkertijd was er een Franse familie in Nîmes die met een geverfde katoenen stof kwam. Dit noemde zij ‘serge de Nîmes’.

De populariteit van denim

In de late 19e eeuw maakte Levi Strauss overalls voor mijnwerkers, die bij de naden verstevigd werden met koperen klinknagels. Niet lang daarna volgden de jeans en het spijkerjasje. Deze kledingstukken werden populair bij cowboys en spoorwegarbeiders. De redenen daarvoor waren de stevigheid en de duurzaamheid van de kleding. In de jaren ’50 van de 20e eeuw zorgden onder andere James Dean en Marilyn Monroe voor de populariteit van met name de jeans. Sindsdien zijn denim kledingstukken niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

De metamorfose van het spijkerjasje

De eerste spijkerjasjes pasten perfect bij de spijkerbroeken. Ze hadden dezelfde kenmerken en hetzelfde ontwerp en vormden daardoor haast een geheel. Daar kwam in een later stadium verandering in. De spijkerjas hoefde niet meer exact op de jeans te lijken. Het zorgde voor een grote variëteit in kleur, stijl, versieringen en prijs. Ook nu bestaan er veel verschillende soorten spijkerjasjes. Doordat dit kledingstuk van katoen is gemaakt, biedt het niet veel warmte. Sommige spijkerjassen hebben een warme voering, maar ook dan biedt het weinig bescherming tegen kou, regen en sneeuw.

Welk spijkerjasje past bij jou?

De juiste spijkerjas voor jou is afhankelijk van je behoefte, smaak en voorkeur. Daarnaast speelt je figuur een rol. Het klassieke spijkerjasje past bij iedereen, dus daar zit je eigenlijk altijd wel veilig mee. Een kort model staat het mooiste als je een peervormig figuur hebt (oftewel: smalle schouders en brede heupen) of als je de nadruk op je borsten wil leggen. Wil je het accent op je lichaamslijnen leggen, kies dan een getailleerde spijkerjas. De kleur van de spijkerjas is van invloed op de look die je wil hebben. De ouderwetse blauwe kleur van de spijkerjas zorgt voor een casual uitstraling, terwijl een donkere of zelfs zwarte kleur meer formeel is. Eerstgenoemde dragen mensen voornamelijk in de zomermaanden; de andere kleuren kunnen vrijwel het hele jaar door. OTTO biedt spijkerjasjes voor zowel dames als heren.