Sweats
NAAR BOVEN

Sweaters om voor, tijdens of na het sporten te dragen

De Olympische Spelen

Sporten als activiteit in je vrije tijd bestaat al ongeveer net zo lang als de mensheid. Mede dankzij de Olympische Spelen is sporten populair geworden. In het Griekse plaatsje Olympia vond de eerste editie plaats om Zeus te vereren. De doelen van deze spelen waren om de relatie tussen verschillende Griekse steden te bevorderen en om mannen de gelegenheid te geven te laten zien wat ze allemaal kunnen. Wanneer de Romeinen aan de macht kwamen en het Christendom de heersende religie werd, verminderde de populariteit van de Olympische Spelen. In 393 werd het zelfs officieel verboden. Pas in 1896 voerde Fransman Pierre de Coubertin het sportevenement weer in.

Heel lang was de eer van het winnen belangrijker dan het ontvangen van een prijs ervoor. Bij de Grieken heerste het beeld dat als je fit was je ook goed kon vechten. Het sporten werd als training voor de oorlogen gezien. Dat verklaart waarom speerwerpen, worstelen, hardlopen en wagenraces Olympische sporten zijn.

Vrouwen en de Olympische Spelen

Vrouwen mochten lange tijd niet sporten en konden daardoor ook niet meedoen aan de Olympische Spelen. Het was zelfs zo erg dat vrouwen niet eens mochten komen kijken. De zoon van de Griekse Kalipateira deed een keer mee aan het boksen. Ze wilde daar heel graag bij aanwezig zijn, en daarmee kleedde ze zich als zijn trainer. Op het moment dat hij gewonnen had, stormde ze op haar zoon af. Doordat ze toen haar cape verloor, zag iedereen dat ze een vrouw was. Vrouwen die tijdens dit grootste sportevenement aanwezig waren, moesten vermoord worden. Er werd nu een uitzondering gemaakt, omdat Kalipateira’s zoon gewonnen had.

In 1928 mochten vrouwen in teamverband meedoen aan de Olympische Spelen; 24 jaar later eindelijk ook als individu. En dat heeft ons land sindsdien al vele medailles opgeleverd.

Het gebruik van sweaters

Naarmate de Olympische Spelen groeide, werd het sporten steeds populairder voor iedereen. Dat gold zowel voor de adel als het gewone volk. Dit zorgde ervoor dat er behoefte kwam aan het dragen van sportkleding: comfortabele en makkelijk zittend kleding. In de 20e eeuw werden sweaters gebruikt tijdens het sporten. Mannen en vrouwen droegen het kledingstuk als ze druk bezig waren met een sport en dus veel moesten zweten. Daar komt de naam sweater dan ook vandaan.

Casual kledingstuk

Tegenwoordig is het dragen van een sweater niet alleen meer voorbehouden aan sporters. Zowel mannen als vrouwen hebben dit kledingstuk in hun vrije tijd graag aan gecombineerd met een fijne broek, een rok en sneakers, of een joggingsbroek. Een sweater is van gemakkelijk zittende stof gemaakt en heeft een casual uitstraling. Ze hebben meestal lange mouwen, alhoewel korte en driekwart mouwen ook voorkomen. Verder kan een sweatshirt een capuchon en/of een kangoeroezak hebben. Elke vrouw kan haar favoriet uitzoeken; je hebt een effen kleur, een streepdessin of een (subtiele) print. Genoeg keuzes om jouw ideale sweater uit te zoeken.