Zakdoeken van klein tot groot

Zakdoeken door de jaren heen

Zakdoeken bestaan van oudsher in twee soorten:

  1. Mouchoirs: dit zijn kleine zakdoeken, speciaal voor hygiëne gebruik; voor het snuiten van de neus.
  2. Foulards: dit zijn grotere zakdoeken die worden gedragen om de hals of om het hoofd als bandana. Deze werden ook wel boerenzakdoeken genoemd.

Zakdoeken zijn meestal vierkant van formaat en werden vroeger gemaakt van stof. De oorspronkelijke stoffen van de bekende boerenzakdoeken werden vervaardigd in de bekende stoffenfabriek van de familie Fentener van Vlissingen. Jarenlang was dit familiebedrijf toonaangevend in de Nederlandse textielindustrie. De meeste zakdoeken hebben mooie patronen en motieven. Vroeger hadden bijna alle textiele zakdoeken een rand rond het middenvlak, met bloemen, ruitjes of strepen. Deze patronen waren afkomstig van speciale stoffen uit het Verre Oosten. In de 17e kwamen deze stoffen uit onder andere China en Perzië naar Europa voor de handel en ter inspiratie. De bekende rode zakdoek werd vroeger gedragen door boerenknechten op doordeweekse dagen. Tegenwoordig zien we deze zakdoeken nog steeds, maar dan met hippere prints. Veel reizigers willen zo’n zakdoek als souvenir. Zondag was een speciale dag voor boeren. De mannen droegen op deze dag een witte zakdoek met rode motieven en de vrouwen een helemaal wit gekleurde. In tijden van rouw was een wit met zwarte zakdoek gepast. Tegenwoordig zijn er veel zakdoeken in papieren vorm te verkrijgen. Dit zijn wegwerpzakdoeken en worden ook wel tissues genoemd.

Het gebruik

Het voornaamste gebruik van de zakdoek is het snuiten van de neus. Een textiele zakdoek kan ook dienen als beschermingsfunctie: deze wordt in de hals gedragen als sjaaltje, zodat je niet verbrandt in de zon. Veel dames dragen ook een sjaaltje in de hals als accessoire. Met kerst kan een textiele zakdoek dienen als decoratie bij een kaarsenstandaard. Een andere minder voorkomende functie, is het dragen van een zakdoek als haarband. Deze zakdoeken/sjaaltjes zijn meestal groter van formaat en worden diagonaal gevouwen.

Loopneus door verkoudheid

Als je last hebt van verkoudheid, krijg je symptomen als hoesten, keelpijn en een loopneus. Als je een loopneus hebt, ben je veel aan het snotteren en snuiten. Een verkoudheid gaat vaak vanzelf over, maar je kan een aantal dingen doen om een loopneus te verminderen:

  • Ten eerste is het slikken van vitamine C goed om de verkoudheid en daarmee de loopneus te verminderen.
  • Gebruik een neusspray bij een loopneus of neusdruppels bij een verstopte neus. De slijmvliezen in de neus zullen slinken, waardoor je beter kunt ademen.
  • Een andere goede tip is het stomen van je gezicht boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Voeg kamille toe aan het water voor een kalmerende werking.
  • Tot slot kun je nog Dampo gebruiken om de luchtwegen te verlichten. Dampo is vooral fijn tijdens het slapen gaan als je lastig kunt ademen door je neus.