1 artikel

Wat betekent audio apparatuur en welk audiosysteem moet ik kopen?

Het woord audio is Latijn en betekent "ik hoor". Er zijn verschillende audiosystemen verkrijgbaar met verschillende functies. Om erachter te komen welk audiosysteem het beste bij je past hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende technische functies.

Inhoudsopgave

Verander je woonkamer in een concertzaal
Luister onderweg flexibel naar muziek
Beter geluid in jouw thuisbioscoop
Welke driver en interface heb ik nodig, hoe moet ik audio opnemen en hoe verleng ik een kabel?
Accessoires voor technica en hifi: meubels, recorders, monitoren, converters en meer

Verander je woonkamer in een concertzaal

Thuis in je woonkamer, met de juiste audio componenten, bereik je een geluid dat heel dicht bij het origineel komt.

Thuissystemen voor beginners

De eenvoudigste manier om goed geluid in huis te krijgen, is door een compact stereosysteem te gebruiken. Het bestaat uit het systeem zelf met geïntegreerde versterker, radio-ontvanger (technisch jargon: tuner) en cd-speler en twee luidsprekerboxen. Hoogwaardige compacte systemen met krachtige versterkers en volledige technische apparatuur zoals DAB-radio (“Digital Audio Broadcast”) zijn ook geschikt voor middelgrote huiskamers.

Hifi-systemen voor muziekliefhebbers

Als je een realistisch geluid op hoge volumeniveaus op prijs stelt, moet je jouw stereosysteem samenstellen uit hoogwaardige afzonderlijke componenten. Cd-spelers en hifi-tuners dienen als afspeelapparaten voor zilverschijven en radioprogramma's, terwijl een aparte versterker de muzieksignalen voor de aangesloten luidsprekers verwerkt.

Multiroom-audio voor muziek met speakers door het hele huis

Wil je het geluidsgenot niet beperken tot één ruimte, maar overal in huis naar muziek luisteren, dan is multiroom audio een geschikt systeem voor jou. Het hart van dergelijke systemen zijn handige speakers met ingebouwde versterkers die je in verschillende kamers kunt opstellen en die via wifi met elkaar verbonden zijn. Streaming diensten op internet, internetradiostations of de songbibliotheek op jouw smartphone kunnen als muziekbron dienen. Sommige modellen worden ook geleverd met cd-spelers en radio-ontvangers, zodat je toegang hebt tot het volledige media aanbod.

Luister onderweg flexibel naar muziek

Als je onderweg van jouw favoriete muziek wilt genieten, heb je de keuze uit verschillende draagbare componenten.

Luister naar muziek met je smartphone

Als je onderweg met je smartphone naar je favoriete nummers wilt luisteren, koop dan een goede koptelefoon. Je kunt kiezen tussen kleine in-ear modellen die direct in de gehoorgang zitten en on-ear modellen die op het oor zitten en iets groter zijn dankzij de geïntegreerde hoofdband. De verbinding met de smartphone gebeurt ofwel via een kabel voor de koptelefoonaansluiting of draadloos via Bluetooth.

Hifi apparatuur voor sportieve activiteiten

Bij het joggen in het park of sporten in het fitnesscentrum zorgt muziek voor een extra motivatie boost. MP3-spelers, die licht en compact zijn, zijn verkrijgbaar als afspeelapparaten voor sportgebruik. Als alternatief kun je natuurlijk ook jouw mobiele telefoon meenemen - deze moet goed worden beschermd in een waterafstotende hoes of aan een stevige riemclip worden gehangen. Dankzij het in-ear ontwerp en de stevige oorclips of nek band zit een sportkoptelefoon bijzonder goed en kan hij niet uit je oor glijden, zelfs niet als je snel beweegt.

Geniet van muziek met vrienden

Als je wilt dat andere mensen buiten je huis naar muziek kunnen luisteren, kun je je mobiele telefoon of mp3-speler draadloos verbinden met een draagbare Bluetooth-speaker die dankzij een ingebouwde batterij onafhankelijk van de stroomvoorziening werkt. Dergelijke modellen zijn meestal uitgerust met spatwaterdichte behuizingen. Als alternatief kun je de klassieke ghettoblaster gebruiken - een radio met ingebouwde cd-speler en versterker. Met beide varianten zorg je voor de juiste achtergrondmuziek op het strand, in het park of bij de volgende barbecueparty.

Beter geluid in jouw thuisbioscoop

Met een grote tv of een videoprojector met scherm maak je van je woonkamer een privébioscoop voor familie en vrienden. Nu ontbreekt alleen het juiste geluid voor het goede beeld.

Compacte geluidsbehuizing voor beginners

Wil je de kleine en veelal schaars klinkende speakers op je televisie snel en eenvoudig vervangen door een betere geluidsbron voor af en toe filmgenot, dan kun je gebruik maken van een soundbar. De langwerpige en lage behuizingen passen goed onder het tv-scherm en zijn voorzien van meerdere speakers en een geïntegreerde versterker. Dit resulteert in een sterk, realistisch filmgeluid, dat in veel modellen een bijzonder ruimtelijk effect heeft dankzij digitale signaal verwerking.

Luidsprekersets voor helder surround geluid

Wil je dat de dialogen duidelijk vanuit het midden van het scherm komen en de geluidseffecten van opzij of van achteren, rust dan je home cinema uit met een speakerset. Met 2.1-systemen zorgen twee stereoluidsprekers en een aparte basluidspreker voor krachtig filmgeluid, terwijl 5.1-sets met een midden luidspreker voor het midden van het beeld en met effectluidsprekers voor de zij opstelling of achter opstelling een sfeervol geheel creëren.

Thuisbioscoopapparatuur voor hifi-kenners

Als je geen compromissen wilt sluiten als het om filmgeluid gaat, kun je je home cinema-systeem uit losse componenten samenstellen. Een AV-receiver dient als het middelpunt van jouw privébioscoop door aansluitingen te bieden voor tal van beeld- en geluidsbronnen en krachtige versterkers voor maximaal acht geluidskanalen. Bovendien bieden dergelijke ontvangers een digitale radiotuner en ontvangstmogelijkheden voor digitale programma's via internet en netwerk.

Welke driver en interface heb ik nodig, hoe moet ik audio opnemen en hoe verleng ik een kabel?

Voordat je een specifiek audio- of hifi-apparaat kiest, moet je bijzondere aandacht besteden aan informatie over verschillende technische gegevens en functies. Het onderstaande overzicht geeft antwoord op al je vragen over audio systemen en de bijbehorende functies.

Stroom

Zowel voor versterkers en AV-receivers als voor actieve luidsprekers met ingebouwde versterkers is het vermogen in watt erg belangrijk. De versterkeruitgang bepaalt onder meer hoe luid muziek kan worden afgespeeld zonder hoorbare vervorming en de grootte van de ruimte. Systemen met een totaal vermogen tot 50 W zijn meer geschikt voor kleine ruimtes tot ongeveer 20 m², terwijl componenten met 100 W en meer ook grote ruimtes tot 30 m² kunnen vullen met hoge geluidsniveaus. In de high-end sector zijn versterkervermogens tussen 400 en meer dan 1.000 W niet ongebruikelijk - dat is genoeg voor zeer hoge volumeniveaus in grote ruimtes tot conferentiezalen.

Tip: Zorg ervoor dat de luidsprekers zijn afgestemd op de prestatiewaarden van de versterker. Dit zorgt voor een goed geluid en voorkomt schade aan het luidsprekerchassis.

Frequentierespons

Het menselijk hoorbare frequentiegebied ligt tussen 30 en 20.000 Hz (Hertz, trillingen per seconde) - dit frequentiebereik moet worden gedekt door al jouw audiocomponenten, zoals versterkers, luidsprekers of hoofdtelefoons. Met bijzonder hoogwaardige componenten zoals high-end vloer staande luidsprekers, kan de bovenste frequentie 30.000 Hz en meer bereiken, wat zorgt voor een fijnere resolutie van hoge tonen en dus een luchtiger geluid. Aan de andere kant van het frequentiespectrum bereiken sommige subwoofers zo laag als 5 Hz. In dit bereik is het audio signaal in de lucht meer merkbaar dan hoorbaar - goed voor het afspelen van pop- en technomuziek of films.

Verbindingen voor servers, versterkers en ontvangers

Zowel versterkers en ontvangers als soundbars en speakersets moeten voldoende aansluitingen bieden voor al je audio- en videospelers zoals Blu-Ray spelers, gameconsoles, tuners of satelliet/kabelontvangers. In AV-systemen is het aantal HDMI-interfaces voor gelijktijdige beeld- en geluidsoverdracht belangrijk - drie tot vier ingangen en één tot twee uitgangen zijn voldoende voor de meeste toepassingen. Naast analoge aansluitingen dient een goede AV-receiver of een hoogwaardige soundbar ook te zijn voorzien van één of meerdere digitale ingangen voor het verliesvrij digitaal doorsturen van een radio signaal.

Bouwkwaliteit en compatibiliteit

Vooral als het gaat om componenten voor het hifi-systeem in de woonkamer, letten fabrikanten op solide afwerking met zware metalen behuizingen en robuuste bedieningselementen. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar zorgt ook voor een lange levensduur en een goede afscherming van de gevoelige componenten in het apparaat tegen storende straling.

Tip: Let er bij het samenstellen van jouw audio-installatie op dat de afzonderlijke componenten op elkaar zijn afgestemd. Een versterker uit de hogere prijsklasse heeft bijvoorbeeld passende boxen nodig om zijn klankpotentieel ten volle te kunnen ontplooien.

Accessoires voor technica en hifi: meubels, recorders, monitoren, converters en meer

Met de juiste accessoires kun je jouw audiosysteem in jouw huis precies aanpassen aan jouw ideeën:

  • Dockingstations verbinden je smartphone of laptop gemakkelijk met de rest van je audio apparatuur.
  • Headsets zijn praktische combinaties van koptelefoon en microfoon - bijvoorbeeld om onderweg te telefoneren of om te communiceren tijdens het spelen van computerspelletjes.
  • Mixconsoles maken de discjockey in je wakker - zodat je nummers van verschillende bronnen kunt mixen om nieuwe titels te creëren.
  • Met een draaitafel speel je je muzikale schatten op vinyl en geniet je van de warme, rijke klank van dit medium.
  • Je audiosysteem moet je ook ergens kwijt kunnen, hiervoor zijn audio meubels geschikt.