Laptops
NAAR BOVEN

Notebooks en laptops

Voor elke behoefte de perfecte laptop, voor af en toe een tekst schrijven tot dagelijks gebruik op het mobiele kantoor. Het bereik van de notebook is erg breed. Naast het elegante uiterlijk zijn ook de technische details uitstekend: van compacte schermformaten tot XXL-schermen met hoge resolutie zorgen voor optimale visuele kwaliteit van de notebooks. Een krachtig geheugen en de nieuwste processors zijn sterke punten van het apparaat. Talloze extra opties maken het mogelijk om individuele uitbereidingen toe te passen. Deze variëren van snelle cd/dvd-branders tot draadloos verbinding maken met externe apparaten.

Voor wie is een notebook geschikt?

Een notebook is een complete, mobiele computer. Het is afhankelijk van de specificaties bedoeld voor werken, surfen op internet, voor het afspelen van multimedia en games. In de woonkamer neemt een notebook minder ruimte in dan een PC of een Mac en kan hij snel worden opgeborgen in een lade. Daarnaast kun je al je werk altijd met je meenemen, zo heb je je belangrijke bestanden en programma’s altijd tot je beschikking.

Voor wie is een tablet geschikt?

Iedereen die voornamelijk surft op het internet, video’s of muziek afspeelt en zelden een toetsenbord nodig heeft, maakt de juiste keuze met een tablet. Het is een erg handig apparaat; zo kun je hem gebruiken waar je wilt en is hij snel klaar voor gebruik omdat je hem niet uit hoeft te zetten zoals bij een PC. Een tablet wordt bediend via een touchscreen en kan worden gecombineerd met een tal van programma’s, de zogenaamde apps. Populaire modellen zijn de Apple iPad en de Galaxy-apparaten van Samsung. Voor het werken of het schrijven van teksten zijn tablets minder geschikt.

Voor wie is een laptop met touchscreen geschikt?

Veel notebookfabrikanten hebben modellen met touchscreen op de markt. Ze kunnen worden gebruikt met zowel het toetsenbord en de muis en het aanraken van het scherm. Sommige apparaten zijn uitgerust met een klapmechanisme, waardoor ze te gebruiken zijn als tablet of notebook. Dit kan nuttig zijn bij bijvoorbeeld presentaties of om video’s af te spelen. In vergelijking met normale tablets zijn dit soort computers zwaarder en groter. Over het algemeen is een touchscreen op een notebook een extra functie, maar geen vereiste.

Wat is een ultrabook?

Ultrabooks zijn bijzonder dunne en lichte notebooks. Deze term werd bedacht door Intel. Volgens de officiële definitie heeft een ultrabook een maximale afmeting van 14 inch en is hij minder dan 18 mm dik.

Wat is een netbook?

Een netbook is een kleine, goedkope laptop die erg minimaal is uitgerust. Ze hebben zwakkere processoren en minder geheugen dan conventionele notebooks. Wie primair een middel nodig heeft om op internet mee te surfen en te schrijven en zonder andere multimedia kan, doet goed aan een netbook.

De beste zorg voor je laptop

Zorg ervoor dat je laptop niet oververhit raakt bij langdurig gebruik. Het apparaat mag niet op je bed of bank geplaatst worden, maar op een vast oppervlak. Dan zijn namelijk de ventilatieopeningen vrij zodat de lucht beter kan circuleren. Zogenaamde cooling pads kunnen ook gebruikt worden als koelmaterialen ter bescherming van oververhitting. Convertable laptops beschikking naast hun toetsenbord ook over een touchscreen. Dit levert vetvlekken en gewone vlekken op, die met een niet-pluizend microfiber doekje regelmatig moeten worden verwijderd. Hiermee wordt voorkomen dat de groei van ziektekiemen en bacteriën worden tegengegaan en heb je altijd haarscherp beeld.

Zo heeft je accu een lange levensduur

Ook de accu van je laptop vereist enig onderhoud om je zo lang mogelijk te voorzien van zijn goede diensten. Daarom is het voordelig om de batterij op te laden voordat deze volledig leeg is. Sluit het apparaat dus aan op een stroombron wanneer de batterij nog op ongeveer één derde is. Veel mensen gebruiken het apparaat niet perse onderweg, maar gewoon huishoudelijk. In dit geval is het slim om de batterij te verwijderen en de laptop direct aan het stroom te plaatsen.