Notebooks en laptops

Voor elke behoefte de perfecte laptop; voor incidentele tekstklussen of voor permanent gebruik in het mobiele kantoor. Het spectrum van notebooks is breed gevarieerd. De buitengewone designs zijn van eenzelfde niveau als de technische details: beeldschermdiagonalen van compact t/m XXL in hoge resolutie zorgen voor een optimale visuele beleving van de notebooks. Krachtige geheugens en de nieuwste processors wijzen op de sterkte van de apparaten. Talrijke extra opties maken de individuele uitbreiding van de notebooks mogelijk. Het palet rijkt van snelle branders tot een draadloze verbinding met externe apparaten.

Inhoudsopgave

Voor wie is een laptop geschikt?
Voor wie is een tablet geschikt?
Heb ik een laptop met touchscreen nodig?
Wat verstaat men onder een ultrabook?
Wat verstaat men onder een netbook?
Het beste onderhoud voor je notebook
Zo gaat de accu van je laptop langer mee

Voor wie is een laptop geschikt?

Een laptop is een volwaardige, mobile computer. Deze is afhankelijk van de uitrusting geschikt om te werken, te surfen op internet, of om multimedia inhoud af te spelen. In de woonkamer heeft een laptop minder plaats nodig dan een stationaire PC of Mac laat zich na gebruik ook snel in de lade stoppen. Ook kun je je werk overal mee naartoe nemen en zijn belangrijke data en programma’s altijd beschikbaar.

Voor wie is een tablet geschikt?

Wie hoofdzakelijk op internet surft, video’s of muziek afspeelt en alleen zelden een toetsenbord nodig heeft, heeft voldoende aan een tablet. Een tablet is handig, laat zich eenvoudig meenemen naar de bank en is direct gebruiksklaar wanneer je deze aanzet – anders dan een PC, die eerst het besturingssysteem moet uitvoeren. Een tablet wordt met een touchscreen bediend en is met talrijke programma’s, zogenaamde apps, uitgerust. Geliefde modellen zijn bijvoorbeeld de iPad van Apple of de Galaxy apparaten van Samsung. Om te werken of om brieven te schrijven zijn tablets minder geschikt.

Heb ik een laptop met touchscreen nodig?

Veel notebook producenten hebben ook modellen met touchscreen op de markt gebracht. Ze zijn zowel met een toetsenbord als met een muis te bedienen. Sommige apparaten beschikken over een klapmechanisme, zodat ze zowel als tablet en als laptop inzetbaar zijn. Dat kan zinvol zijn voor bijvoorbeeld presentaties of voor het afspelen van video’s. In vergelijking met pure tablets zijn zulke computers wel duidelijk zwaarder en omvangrijker. Over het algemeen is een touchscreen bij een laptop een extra functie, maar niet nodig.

Wat verstaat men onder een ultrabook?

Ultrabooks zijn bijzonder platte en lichte laptops. Deze term werd bedacht door de firma Intel. Volgens de definitie heeft een ultrabook een grootte van 14 inch en is maximaal 18 mm dik. Door het compacte ontwerp beschikken deze notebooks over het algemeen niet over een ingebouwde DVD-speler. Als geheugen gebruiken ze SSD of een hybride-HDD. Ultrabooks zijn prima geschikt als werk notebook. Vaak worden ze ook gekenmerkt door een bijzonder stijlvol design.

Wat verstaat men onder een netbook?

Met een netbook bedoelt men kleine, goedkope laptops, die minimaal uitgerust zijn. Ze hebben zwakkere processoren en minder geheugen dan een gewone laptop. Wie echter met name een eenvoudig, draagbaar surf- of schrijf apparaat nodig heeft en zonder multimedia inhoud kan, kan voldoende vooruit met een netbook.

Het beste onderhoud voor je notebook

Let erop, dat je laptop bij langdurig gebruik niet oververhit raakt. Zo mag het apparaat bijvoorbeeld niet direct op het bed of op de bank staan, zonder vast oppervlak ertussen. Dan blijft de ventilator vrij, zodat de lucht beter kan circuleren. Zogenaamde verkoelende pads kunnen ook als verkoelende onderlaag voor laptops en notebooks van pas komen, zodat ze worden beschermd tegen oververhitting. Verwisselbare laptops bezitten naast een toetsenbord ook een touch display, welke met de vingers bediend kan worden. Daarbij ontstaan vetvlekken en gewone vlekken, die je met een pluisvrije microvezeldoek regelmatig moet verwijderen. Daardoor voorkom je de groei van ziektekiemen en bacteriën en kun je genieten van een haarscherp beeld.

Zo gaat de accu van je laptop langer mee

Ook de accu van je notebook heeft een zeker onderhoud nodig, voor een zo lang mogelijke levensduur. Zo werkt het voordelig, als je de accu oplaadt, voordat deze helemaal leeg is. Sluit het apparaat aan op een stroombron, wanneer de accu nog ongeveer 1/3 aan energie heeft. Veel mensen gebruiken het apparaat bijna nooit als ‘mobiel’ apparaat, maar vrijwel alleen op een vaste werkplek. In dat geval is het aan te raden, de accu eruit te halen en de laptop of notebook direct aan te sluiten op de stroom. Accu’s moeten op een donkere en koele plek worden bewaard.