Welke laptop moet ik kopen en wat zijn goede laptops?

Voor elke behoefte de perfecte laptop; voor incidentele tekstklussen of voor permanent gebruik in het mobiele kantoor. Het spectrum van notebooks is breed en gevarieerd. De buitengewone designs zijn van eenzelfde niveau als de technische details: beeldschermdiagonalen van compact t/m XXL in hoge resolutie zorgen voor een optimale visuele beleving van de notebooks. Krachtige geheugens en de nieuwste processors wijzen op de sterkte van de apparaten. Talrijke extra opties maken de individuele uitbreiding van de notebooks mogelijk. Het palet rijkt van snelle branders tot een draadloze verbinding met externe apparaten. In dit overzicht vind je antwoord op de belangrijkste vragen over laptops maar ook worden er verschillende soorten laptops uitgelicht.

Inhoudsopgave

Voor wie is een laptop geschikt?
Voor wie is een tablet geschikt?
Heb ik een laptop met touchscreen nodig?
Wat verstaat men onder een ultrabook?
Wat verstaat men onder een netbook?
Hoe moet ik een laptop schoonmaken?
Hoe moet ik de laptop resetten en hoe gaat de accu langer mee?
Krachtige notebooks voor alledaagse taken: laptops vergelijken
Voor de creatieveling: Convertibles en Surface Books
Voor het spelen van een game: krachtige gaming-notebooks
Technische kenmerken van huidige laptops
Welk laptop merk is het beste? Lenovo, Hp, Apple, Asus, Acer en meer

Voor wie is een laptop geschikt?

Een laptop is een volwaardige, mobile computer. Deze is afhankelijk van de uitrusting geschikt om te werken, te surfen op internet, of om multimedia inhoud af te spelen. In de woonkamer heeft een laptop minder plaats nodig dan een stationaire PC of Mac. Ook kun je je werk overal mee naartoe nemen en zijn belangrijke data en programma’s altijd beschikbaar.

Voor wie is een tablet geschikt?

Wie hoofdzakelijk op internet surft, video’s of muziek afspeelt en alleen zelden een toetsenbord nodig heeft, heeft voldoende aan een tablet. Een tablet is handig, laat zich eenvoudig meenemen naar de bank en is direct gebruiksklaar wanneer je deze aanzet – anders dan een PC, die eerst het besturingssysteem moet uitvoeren. Een tablet wordt met een touchscreen bediend en is met talrijke programma’s, zogenaamde apps, uitgerust. Geliefde modellen zijn bijvoorbeeld de iPad van Apple of de Galaxy apparaten van Samsung. Om te werken of om brieven te schrijven zijn tablets minder geschikt.

Heb ik een laptop met touchscreen nodig?

Veel notebook producenten hebben ook modellen met touchscreen op de markt gebracht. Ze zijn zowel met een toetsenbord als met een muis te bedienen. Sommige apparaten beschikken over een klapmechanisme, zodat ze zowel als tablet en als laptop inzetbaar zijn. Dat kan zinvol zijn voor bijvoorbeeld presentaties of voor het afspelen van video’s. In vergelijking met pure tablets zijn zulke computers wel duidelijk zwaarder en omvangrijker. Over het algemeen is een touchscreen bij een laptop een extra functie, maar niet noodzakelijk.

Wat verstaat men onder een ultrabook?

Ultrabooks zijn bijzonder platte en lichte laptops. Deze term werd bedacht door de firma Intel. Volgens de definitie heeft een ultrabook een grootte van 14 inch en is maximaal 18 mm dik. Door het compacte ontwerp beschikken deze notebooks over het algemeen niet over een ingebouwde DVD-speler. Als geheugen gebruiken ze SSD of een hybride-HDD. Ultrabooks zijn prima geschikt als werk notebook. Vaak worden ze ook gekenmerkt door een bijzonder stijlvol design.

Wat verstaat men onder een netbook?

Met een netbook bedoelt men kleine, goedkope laptops, die minimaal uitgerust zijn. Ze hebben zwakkere processoren en minder geheugen dan een gewone laptop. Wie echter met name een eenvoudig, draagbaar surf- of schrijf apparaat nodig heeft en zonder multimedia inhoud kan, kan voldoende vooruit met een netbook.

Hoe moet ik een laptop schoonmaken?

Let erop, dat je laptop bij langdurig gebruik niet oververhit raakt. Zo mag het apparaat bijvoorbeeld niet direct op het bed of op de bank staan, zonder vast oppervlak ertussen. De ventilator moet ten allen tijde vrij blijven, zodat de lucht beter kan circuleren. Zogenaamde verkoelende pads kunnen ook als verkoelende onderlaag voor laptops en notebooks van pas komen, zodat ze worden beschermd tegen oververhitting. Verwisselbare laptops bezitten naast een toetsenbord ook een touch display, welke met de vingers bediend kan worden. Daarbij ontstaan vetvlekken en gewone vlekken, die je met een pluisvrije microvezeldoek regelmatig moet verwijderen. Daardoor voorkom je de groei van ziektekiemen en bacteriën en kun je genieten van een haarscherp beeld.

Hoe moet ik de laptop resetten en hoe gaat de accu langer mee?

Ook de accu van je notebook heeft een zeker onderhoud nodig, voor een zo lang mogelijke levensduur. Zo werkt het voordelig, als je de accu oplaadt, voordat deze helemaal leeg is. Sluit het apparaat aan op een stroombron, wanneer de accu nog ongeveer 1/3 aan energie heeft. Veel mensen gebruiken het apparaat bijna nooit als ‘mobiel’ apparaat, maar vrijwel alleen op een vaste werkplek. In dat geval is het aan te raden, de accu eruit te halen en de laptop of notebook direct aan te sluiten op de stroom. Accu’s moeten op een donkere en koele plek worden bewaard. Een laptop resetten kan op verschillende manieren. Hoe dit precies in zijn werking gaat verschilt per model en is te vinden in de handleiding.

Krachtige notebooks voor alledaagse taken: laptops vergelijken

Wil je vooral internetten en e-mailen met je nieuwe laptop ? Dan zijn vooral klassieke modellen zoals 15 inch laptops en 17 inch notebooks interessant voor jou. De kleinere 15-inch modellen zijn een goed compromis tussen mobiliteit en prestaties en de eerste keuze voor de meeste gebruikers. De 17-inchers daarentegen zijn met hun grotere schermen en toetsenborden een volwaardige vervanger voor stationaire computers.

15 inch laptops

Deze laptops zijn lichtgewicht, passen in een normale koffer en zijn verkrijgbaar in tal van prestatieklassen. Er zijn modellen met en zonder apart numeriek toetsenbord. Bij 15 inch notebooks is de schermdiagonaal 15,4 of 15,6 inch, omgerekend naar centimeters komt dit overeen met 39,1 en 39,6 cm. De beeldverhouding is 16:9 voor de meeste Windows-apparaten en 16:10 voor MacBooks.

17 inch laptops

Notebooks met een 17 inch behuizing hebben niet alleen een groter scherm, maar bieden ook meer ruimte binnenin voor snellere componenten. Sommige apparaten zijn zelfs geschikt voor zwaardere taken of actuele pc-games. Notebooks van dit formaat hebben meestal ook een groter, volwaardig toetsenbord met een eigen apart numeriek toetsenbord.

Voor de creatieveling: Convertibles en Surface Books

Als je met je notebook ook foto's en video's wilt bewerken, heb je een model nodig dat meer prestaties biedt dan instaptoestellen. Veel fabrikanten bieden hiervoor zogenaamde convertible notebooks aan. Dit zijn speciale draagbare computers met een scherm dat los te koppelen is van het toetsenbord. Dit betekent dat je het apparaat ook als een tablet kunt gebruiken. De MacBooks van Apple en de Surface Books van Microsoft zijn bijzonder geschikt voor creatievelingen.

Kleine convertibles

Het scherm van een convertible notebook kan worden verwijderd zodat je hem als tablet kunt gebruiken. Daarom zijn covertible laptops altijd voorzien van een aanraakgevoelig scherm (een zogenaamd touchscreen) en veelal snelle componenten. De convertibles zijn niet alleen geschikt als zakelijke laptops, maar ook als vrijetijdsapparaat om te internetten, te e-mailen en - met geschikte apparatuur - ook om te spelen. Kleine convertible laptops met een schermdiagonaal van 10 tot 12 inch zijn ontworpen voor forenzen die hun pc graag in het openbaar vervoer gebruiken.

Microsoft Surface Books en krachtige I7 processor

Hoewel het scherm van de Microsoft Surface Books los te koppelen is van het toetsenbord, ziet de fabrikant de toestellen vooral als concurrent van Apple's MacBook Air. Surface Books zijn uitgerust met een 13,5-inch scherm. De verschillende opties verschillen wat betreft de geïnstalleerde hardware. Het model heeft een snelle i5-processor van Intel en 8 gigabyte (GB) werkgeheugen en heeft de goedkoopste prijs. Het krachtigere model bevat een Intel i7-processor, 16 GB RAM en een SSD van ongeveer 1.000 GB.

Voor het spelen van een game: krachtige gaming-notebooks

Een gaming notebook biedt doorgaans aanzienlijk meer prestaties dan een standaard notebook. Hij is niet alleen uitgerust met moderne processors en veel RAM, maar vooral ook met een snelle SSD of een bijzonder grote magnetische harde schijf en een 17 inch scherm. Hierdoor speel je ook actuele pc-games in hoge resolutie en zonder schokken.

Dit maakt de gaming-notebook een alternatief voor een conventionele stationaire pc, die veel meer ruimte nodig heeft en niet zo flexibel kan worden gebruikt als een draagbare computer. Daarnaast zijn veel gaming-laptops ook visueel aantrekkelijker dan klassieke mobiele computers.

Technische kenmerken van huidige laptops

Welke notebook je ook kiest, er zijn een aantal belangrijke kenmerken en technische eigenschappen die van invloed zijn op alle modellen. Ze variëren van de prestaties van de processor, de grootte van het RAM, SSD of harde schijf tot de grafische prestaties en de resolutie van het beeldscherm.

Verwerker

Sommige laptops zijn maar met één processor uitgerust, zoals dat bij tablets gebruikelijk is. Deze kopieën zijn voldoende voor relatief eenvoudige taken. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om te kiezen voor een notebook met een processor van Intel of AMD. Voor alledaagse taken moet het apparaat minimaal één Intel i3-processor bevatten. De i5 processor is een middenklasse model voor hogere eisen, terwijl de i7 ook aan de hoogste eisen voldoet.

Werkgeheugen

Wat het werkgeheugen betreft, is een configuratie met minimaal 4 of zelfs 8 GB RAM aan te raden. Dit betekent dat zowel Windows 10 als macOS snel en zonder vertragingen werken. Creatieve mensen en gamefans zouden modellen met nog meer geheugen moeten kiezen. Hiermee kun je zonder schokken foto's en video's bewerken en de nieuwste actiegames spelen.

Grafische prestaties

Voor normale vereisten - bijvoorbeeld om op internet te surfen of kantoordocumenten te bewerken - is een geïntegreerde grafische oplossing zoals Intel HD Graphics meestal volledig voldoende. Multimediafans en gamers moeten echter kiezen voor een notebook met een grafische kaart van Nvidia of AMD. Alleen deze componenten bieden voldoende kracht om alle taken zonder vertraging en in hoge resolutie uit te voeren.

Grootte van de SSD of harde schijf

De grootte van de magnetische harde schijf of SSD bepaalt hoeveel bestanden je op je notebook kunt opslaan en meenemen. Harde schijven van 500 tot 1.000 GB opslagruimte zijn momenteel de trend. Maar er worden ook grotere opslagmedia gebruikt. SSD's zijn sneller dan harde schijven als het gaat om gegevensverwerking, maar ze zijn ook iets duurder. Ze zijn meestal tussen de 128 en 512 GB groot. Voor veel doeleinden is dit echter volledig voldoende.

Grootte en resolutie van het scherm

De schermdiagonaal van huidige laptops varieert van 10 tot 18 inch. Wil je liever een mobiel apparaat dat je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, dan kun je kiezen voor een van de kleinere modellen. 12 of 13 inch zijn hier goede keuzes. Een computer met een schermdiagonaal van 15 inch is een goed gemiddelde. Wil je meer op het scherm zien, dan kun je kiezen voor een notebook met een 17 of 18 inch scherm. De meeste van deze laptops bieden een Full HD- resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, terwijl veel 15-inch modellen een HD-resolutie van 1.366 x 768 pixels hebben. De retina-displays van Apple bieden zelfs een resolutie van 2.880 x 2.160 pixels.

Batterij vermogen

Dankzij de nieuwste lithium-polymeer (Li-Polymer) en lithium-ion (Li-Ion) batterijen ligt de levensduur van de batterij nu meestal tussen de vijf en tien uur. Maar er zijn ook modellen met een batterijduur van twaalf uur en meer. Afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je met jouw notebook onderweg wilt zijn zonder hem op te laden, kies je een model met een geschikte looptijd. Bij sommige toestellen is het ook mogelijk om de batterij te verwisselen en bijvoorbeeld een vooraf opgeladen reservebatterij mee naar huis te nemen.

Verbindingen

De aansluitingen zijn de interfaces van jouw apparaat die bepalen welke en hoeveel extra hardware je op jouw notebook kunt aansluiten. Bijzonder belangrijk zijn hierbij de USB-poorten, die minimaal moeten voldoen aan de USB 2.0-standaard, of beter USB 3.0. Verder zijn er aansluitingen zoals audio in en uit voor speakers, koptelefoon of een headset maar ook DisplayPort, DVI of HDMI voor monitoren of projectoren. Apple notebooks hebben meestal ook een Firewire-poort, die daar wordt gebruikt om bijvoorbeeld externe harde schijven of dvd-branders of -schijven aan te sluiten.

Tip: Voor notebooks met slechts één USB-C-poort, zoals de Surface Book van Microsoft, zijn er meestal geschikte dockingstations die dan alle andere benodigde aansluitingen bevatten.

Welk laptop merk is het beste? Lenovo, Hp, Apple, Asus, Acer en meer

Bij OTTO vind je laptops van verschillende merken. Om erachter te komen welk merk bij jou past, is het belangrijk om te kijken naar de bovengenoemde technische kenmerken van de laptops. Bij OTTO vind je merken als Lenovo, Asus, Acer en nog veel meer.