MP3 speler: mobiel apparaat voor je favoriete muziek

Je kunt je favoriete nummers opslaan op een mp3-speler en ze onderweg en op reis beluisteren. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij de keuze van een mp3 speler waar je jouw favoriete muziek op wilt afspelen.

Inhoudsopgave

Waarom heb ik een mp3-speler nodig?
Welke typen MP3 speler kun je kopen en wat is de beste?
Hoe werkt een MP3 speler en waar moet je op letten bij je aankoop?
Welke MP3 player is geschikt voor tijdens het hardlopen of voor luisterboeken?
Welke speciale apparaten kun je aansluiten op je MP3 speler?
Lenco en Sandisk MP3 spelers

Waarom heb ik een mp3-speler nodig?

 • Een MP3-speler is een apparaat waarmee je naar MP3's en andere audio kunt luisteren.
 • Je kunt hiervoor ook een smartphone gebruiken. Een mp3-speler heeft echter voordelen als je veel muziek luistert: hij verbruikt weinig stroom en je spaart het stroomgebruik op je mobiele telefoon uit.
 • MP3-spelers bieden veel opslagruimte voor muziek. Op een telefoon wil je deze ruimte ook voor andere zaken als foto's beschikbaar hebben.
 • De compacte spelers zijn lichtgewichten. Je kunt ze aan kleding vastmaken, zodat ze niet in de weg zitten tijdens het joggen, wandelen, fietsen en in de sportschool.
 • Moderne MP3-spelervarianten hebben veel extra functies en kunnen meer dan alleen muziek afspelen.
 • De interne signaalverwerking bereidt verschillende formaten voor op hoogwaardige weergave via een hoofdtelefoon. Deze is meestal inbegrepen.

Welke typen MP3 speler kun je kopen en wat is de beste?

Klassieke MP3-speler

 • Klassieke afspeelapparaten zijn zo compact dat ze in je broekzak passen. Sommige spelers zijn zo klein als USB-sticks.
 • Ze spelen voornamelijk bestanden af in mp3-formaat. Dit is een bestandsindeling voor gecomprimeerde audiobestanden. Velen beheersen ook WMA.
 • De bediening is eenvoudig met een paar knoppen of een klikwiel.
 • Sommige van deze modellen hebben een monochroom minidisplay waarop je de titels kunt aflezen.

Muziekspeler met touchscreen en extra's

 • Sommige muziekspelers zijn alleskunners: je kunt er verschillende muziekformaten op afspelen, maar ook alle videoformaten, niet alleen MP4. Ze worden ook wel MP5-spelers genoemd.
 • De meeste van deze modellen hebben touchscreens met een hoge resolutie die je gebruikt om ze te bedienen. Ze doen vaak denken aan smartphones, zoals de iPod touch-modellen.
 • Ze bieden vaak extra's zoals wifi en bluetooth. Je kunt er ook muziek mee streamen, apps gebruiken, games spelen of naar de radio luisteren.

Cd-speler met mp3-functie

 • Cd-spelers met mp3-functies zijn bijzonder: je kunt ze meenemen, maar ze zijn groter.
 • Deze apparaten spelen cd's af, maar ze kunnen ook mp3-bestanden aan - op de schijf of op een extern opslagmedium dat je via USB op het apparaat aansluit.

Hoe werkt een MP3 speler en waar moet je op letten bij je aankoop?

Opslagcapaciteit

 • Afhankelijk van het model varieert de opslagcapaciteit van een mp3-speler van 8 tot 128 GB, soms zelfs 4 GB.
 • Hoe groter het geheugen van de harde schijf, hoe meer nummers en albums er op de speler passen.
 • Ter vergelijking: 1 GB is voldoende voor ongeveer 250 nummers in mp3-formaat.
 • Een groot geheugen is aan te raden als je naast muziek ook foto's en video's op het toestel wilt opslaan.
 • Als de speler uit te breiden is met een geheugenkaart, is er ruimte voor duizenden extra nummers.

Lengte en gewicht

Een mp3-speler gebruik je vaak onderweg. Daarom zijn de afmetingen en het gewicht van de behuizing doorslaggevende bij je aankoopbeslissing. Kleine modellen zijn 80 x 20 x 20 mm groot en zijn daarmee ongeveer zo groot als een aansteker. Er zijn ook bredere en kortere versies: met een TFT-display zijn ze bijvoorbeeld 50 x 35 x 16 mm. Het gewicht is 15 tot 30 gram per stuk. Touchscreen-spelers zijn meestal langer dan 10 cm en breder dan 5 cm. Ze wegen tussen de 90 en 120 g.

Audio formaten

Hoe meer formaten je MP3-speler ondersteunt, hoe flexibeler je bent bij het kiezen van de diensten en bronnen waarvan je je muziekbestanden krijgt. Met een bitrate van 128 tot 320 kBit/s is MP3 het meest gebruikte formaat voor digitale muziek. Maar de spelers kunnen ook andere bestanden afspelen, zoals WMA, AAC, Ogg Vorbis of WAV. Als je ongecomprimeerde nummers wilt horen, kun je modellen kiezen die FLAC, AAX, MQA of DSD ondersteunen. Let ook op de andere formaten die de speler aankan, bijvoorbeeld voor video en afbeeldingen zoals AVI, MP4 en Jpeg.

Display

 • Bij mobiele muziekspelers kun je kiezen tussen apparaten met en zonder display. Schermen zijn handig voor het selecteren van nummers en het aanpassen van het geluid, vooral als ze gekleurd zijn.
 • De meeste zijn LCD- of TFT-schermen, waarbij TFT een LCD-technologie is.
 • Zeer kleine schermen zijn 1 inch lang. De meeste varianten zijn 1,8 tot 3 centimeter lang.
 • Voor een videospeler moet het scherm minimaal 2,5 inch zijn.
 • Touchscreens zijn vaak 3 tot 4 inch.

Batterijduur

De batterijduur van de meeste MP3-spelers is voldoende voor een hele dag. Goedkope modellen gaan vijf tot acht uur mee. Zeer goede MP3 spelers gaan zelfs 40 tot 50 uur mee op één batterijlading, je kunt dan extra lang naar je favoriete muziek luisteren.

Poorten en connectiviteit, WLAN en bluetooth

Naast een aansluiting voor het aansluiten van een koptelefoon hebben MP3-spelers op batterijen een USB-oplaadpoort. Via deze USB poort kun je ook gegevens van je computer overzetten. Sommige modellen hebben een audio uitgang die via een adaptor een aansluiting op de stereo-installatie mogelijk maakt. Als een speler geïntegreerde WLAN module heeft, kun je via het netwerk muziek en apps downloaden. Een Bluetooth verbinding maakt het mogelijk om draadloos muziek af te spelen op een Bluetooth speaker.

Extra functies: MP3 spelers met fm radio

MP3-spelers hebben vaak nog extra functies, zoals het maken van afspeellijsten, radio ontvangst of een slaaptimer. Sommige modellen hebben zelfs een kalender, stappenteller, stopwatch, wekker en zelfs een voicerecorder geïntegreerd. Als je de mp3-speler wilt gebruiken tijdens het sporten, zorg er dan voor dat er een clip bij zit om aan je kleding te bevestigen. Met sommige apparaten kunt je naar audioboeken luisteren of zelfs e-books lezen. Als de muziekspeler met je mee naar het strand of zwembad gaat, is het handig als deze spatwaterdicht is.

Welke MP3 player is geschikt voor tijdens het hardlopen of voor luisterboeken?

Speler om af en toe naar muziek te luisteren

Als je af en toe naar muziek wilt luisteren, maar dit niet op je telefoon wilt doen, is een MP3 speler met 8 GB geheugen, een klein display, bediening via knoppen en een batterij goed genoeg. Een batterijlading die 8 tot 10 uur mee gaat is dan voldoende.

Sporter MP3 speler voor sport

Muziek motiveert je tijdens het joggen en in de sportschool. Maar je telefoon is te zwaar, dus je neemt liever een lichte MP3 speler mee. Een kleine MP3 speler met clip en 16 GB geheugen is dan ideaal voor jou. Het is erg fijn als je voor de afwisseling ook radio en luisterboeken kunt luisteren via je speler. Het is belangrijk dat de speler spatwaterdicht is, voor als het een keer regent tijdens het joggen.

Flexibele mediaspeler voor onderweg

Onderweg wil je naar muziek kunnen luisteren, video's en foto's kunnen bekijken en iets kunnen afspelen - allemaal op één handig apparaat. Een MP3 speler met een touchscreen en 64 GB aan opslagruimte is dan een prima oplossing. Kies dan voor een lange batterijduur van 30 uur en meer en een groot scherm van meer dan 3,5 inch.

Welke speciale apparaten kun je aansluiten op je MP3 speler?

 • Je kunt MP3-spelers met Bluetooth-functionaliteit koppelen met Bluetooth-luidsprekers. Dan speel je liedjes op de speler op feestjes of in de tuin.
 • In plaats van de meegeleverde koptelefoon kun je hoogwaardige koptelefoons krijgen , waarbij in-ear koptelefoons bijzonder licht zijn.
 • Kies je voor een Bluetooth koptelefoon, dan heb je geen kabel nodig.
 • Als je in de auto naar muziek van de mp3-speler wilt luisteren, kun je deze via een AUX-kabel of de USB-poort op de autoradio aansluiten. Nog handiger is het om de speler draadloos via Bluetooth met de autoradio te verbinden.

Lenco en Sandisk MP3 spelers

OTTO verkoopt verschillende modellen MP3 spelers van bekende merken als Lenco en Sandisk.