Thuis spontaan afdrukken met je eigen printer

Een printer maakt deel uit van de basisuitrusting van je bureau thuis of op het werk. Je kunt het gebruiken om belangrijke documenten zoals rekeningen, e-mailbevestigingen of de presentatie van de kinderen voor school af te drukken. Je hebt verschillende modellen van kleine, draagbare, op batterijen werkende reisprinters tot modellen die zijn ontworpen voor multi-tasking kantoren. Deze zijn geschikt vanwege hun printsnelheid en continue werking.

Een fotoprinter zet vakantiefoto's op papier en helpt bij het maken van last-minute vouchers als individueel cadeau. Een multifunctionele printer maakt je onafhankelijk van de dichtstbijzijnde kantoorboekhandel of winkelcentrum als je een document moet kopiëren of drukken. Het stelt je ook in staat om papieren documenten of kwitanties te scannen om ze digitaal via e-mail te versturen of om ze te uploaden naar bedrijven. WLAN-printers kunnen zonder kabels op een PC of notebook worden aangesloten. Het is ook eenvoudig om ze aan te sluiten op je thuisnetwerk en te printen vanaf meerdere computers, smartphones of tablets.

Inhoudsopgave

Deze soorten printers zijn beschikbaar
Technische kenmerken die printers doen opvallen
De juiste printer voor jouw gewoontes
Tips voor het reinigen van je printer

Deze soorten printers zijn beschikbaar

De keuze voor een printer hangt niet zozeer af van de druktechniek, maar van wat je vooral wilt doen. In veel toepassingsgebieden leveren verschillende technologieën vandaag de dag even goede resultaten op. Toch is het de moeite waard om de kenmerken van elk type printer te kennen.

Briljante kleuren met inkjetprinters

Inkjetprinters scoren punten met het lagere stroomverbruik omdat het printproces bij deze soort printer bij relatief lage temperaturen plaatsvindt. De tweede pluspunt van inkjetprinters, is de hogere helderheid en kleurvariatie bij het afdrukken van foto's. Beide voordelen kunnen bij deze printer volledig worden verhoogd door gebruik te maken van het juiste fotopapier, die rechtstreeks door de printerfabrikanten of door papier specialisten wordt aangeboden.

Inkjetprinters gebruiken meestal de basiskleuren cyaan, magenta, geel en zwart. De term CMYK, afgeleid van de Engelse termen, wordt hiervoor ook veel gebruikt. De benodigde inktcartridges zijn voor elke kleur afzonderlijk of in gecombineerde verpakkingen verkrijgbaar. Wat de hoeveelheid betreft, zijn de cartridge sets aangepast aan het gemiddelde verbruik. Enkele cartridges zijn aan te raden als het printapparaat een kleur aanzienlijk vaker nodig heeft dan andere kleuren.

Produceer veel en snel met laserprinters

Bij laserprinters moet je voor jouw aankoop beslissen of enkel zwart-wit afdrukken voldoende is, of dat je ook kleur nodig hebt. Zogenaamde mono laserprinters, d.w.z. apparaten die alleen zwarte toner gebruiken, zijn vaak compact en kunnen snel printen. Net als inkjetprinters werken ook kleurenlasers met de drie kleuren cyaan, magenta en geel. Vanuit deze kleuren mengens ze alle andere kleuren. Omdat hiervoor drie extra toner cartridges nodig zijn, zijn kleurenlasers altijd aanzienlijk groter in formaat.

Laserprinters hebben worden vaak gebruikt in kantooromgevingen. Deze soort printers zijn ontworpen voor continu gebruik. Je kunt de veerkracht van de printer aflezen aan het aantal pagina's dat de fabrikant opgeeft als "aanbevolen maandelijks afdrukvolume" (soms ook "optimaal" of "maximaal maandelijks afdrukvolume"). De modellen die zijn ontworpen voor hoge afdrukvolumes zijn robuust en duurzaam. De toner die nodig is voor de werking kan meerdere jaren worden gebruikt. De hoge printsnelheden van de laserapparaten zijn vooral fijn wanneer documenten met veel pagina's of enkele pagina's regelmatig in grote volumes worden afgedrukt.

Fotoprinters kunnen niet alleen foto's afdrukken

Fotoprinters zijn onderverdeeld in twee productcategorieën. Enerzijds zijn er kleine modellen van handformaat. Hiermee kun je spontaan foto's afdrukken tijdens het reizen, op evenementen of feestjes. Sommigen hebben zelfs een batterij. Dan zijn er nog fotoprinters die gespecialiseerd zijn in het afdrukken van foto's, maar ook andere taken uit kunnen voeren voor multifunctionele apparaten. Ze besparen de moeite om bestellen van foto's bij fotoprintservices of fotocabines op te halen.

De fotoprinters voor thuisgebruik werken met inkjettechnologie en hebben speciale functies voor het afdrukken van foto's. Sommige modellen gebruiken extra inkt en worden geleverd met maximaal negen inktcartridge leuven. Hierdoor kunnen printers de kleuren nauwkeuriger mengen en een betere kwaliteit bereiken. Daarnaast gebruiken fotoprinters meestal inkten die speciaal door de fabrikanten zijn ontwikkeld voor het printen van foto's. Fotoprinters kunnen worden bijgevuld met fotopapier van verschillende formaten en diktes. Printers met twee papierladen zijn praktisch - dit betekent dat zowel gewoon papier als fotopapier altijd beschikbaar zijn en dat je alleen de juiste papierlade hoeft te selecteren bij het afdrukken.

Technische kenmerken die printers doen opvallen

Het aanbod van printers strekt zich uit van speciaal gebouwde instapmodellen tot het netwerkgeschikte multifunctionele apparaten voor meerdere gebruikers. De overgangen verlopen soepel. Bij het maken van je keuze kun jij je oriënteren op de volgende functies.

Afdrukresolutie

Bij printers wordt de resolutie gegeven in dpi (dots per inch). Het geeft aan hoeveel punten de printer op een oppervlakte van één vierkante inch (één inch is 2,54 cm) zet.

Een resolutie van 600 x 600 dpi is voldoende voor een schoon lettertype met duidelijke randen voor teksten. Hogere resoluties zijn vooral merkbaar bij gedetailleerde grafieken of foto's. Goede monolaserprinters werken met resoluties van 1.200 x 1.200 dpi. Kleurenlasers met een 2.400 x 600 dpi, produceren heldere en scherpe afdrukken van foto's en afbeeldingen. Hoogwaardige inkjetprinters bereiken 4.800 x 1.200 dpi. Hoogwaardige fotoprinters hebben een 9.600 x 2.400 dpi.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid is vooral belangrijk als je documenten met veel pagina's vaak en snel achter elkaar afdrukt, of als meerdere mensen dezelfde printer gebruiken. Als je voornamelijk documenten van één of twee pagina's of enkele foto's en afbeeldingen afdrukt, maakt het niet uit.

Kleurenlasers voor multifunctionele apparaten bereiken snelheden van meer dan 30 pagina's per minuut, terwijl monolasers in instapmodellen 20 pagina's per minuut bereiken. Instapmodellen van inkjetprinters bereiken tot 12 pagina's per minuut, multifunctionele apparaten met inkjettechnologie voor meerdere gebruikers bereiken 20 pagina's per minuut in kleur.

Tip: Om de afdruksnelheid te vergelijken is het handig om het aantal pagina's op te geven volgens de ISO/IEC 24734-norm, die een zogenaamde "standaardpagina" definieert. De "maximale afdruksnelheid" is vaak twee keer zo hoog, maar verwijst alleen naar het afdrukken in conceptmodus.

Aansluitmogelijkheden

Een USB-poort voor aansluiting op een computer of laptop is standaard op alle printers. . Hiermee kun je gemakkelijk vanaf je laptop of computer allerlei documenten of foto’s uitprinten. Bijna alle printers kunnen ook via WLAN worden aangestuurd en in een netwerk worden geïntegreerd. De enige uitzonderingen zijn enkele entry-level printers en netwerkprinters voor bedrijven die opzettelijk draadloze transmissie vermijden. Ze zijn dan via een ethernetkabel verbonden met het bedrijfsnetwerk.

Voor fotoprinters zijn de aansluitingen voor USB-sticks en geheugenkaarten een gebruiksgemak als je wilt printen zonder gebruik te maken van een PC. De standaard PictBridge kan ook belangrijk zijn voor je digitale camera. Dit maakt het mogelijk om af te drukken vanaf je camera zonder dat je een PC hoeft te gebruiken.

Papier

Naast de printer en de inkt draagt ook het juiste papier bij aan een hoge printkwaliteit. Als je voornamelijk teksten, webpagina's of e-mails print, is multifunctioneel papier de juiste keuze. Voor zowel inkjet- als laserdruk zijn er ook bijpassende inkjet- en kleurenlaserprinters. Dit is vooral de moeite waard als je ook regelmatig afbeeldingen, presentaties of foto's afdrukt.

Laserprinters kunnen papier met een gramgewicht van 70 g/m² verwerken. Voor officiële brieven, facturen of iets anders dat een beetje hogere kwaliteit moet hebben, moet je papier met 80 g/m² gebruiken. Vanaf dan is papier ook geschikt voor inkjetprinters. Als je wilt dat je afdrukken er nog beter uitzien, kun je papier gebruiken met een gramgewicht van 100 g/m². Inkjetprinters behalen bijzonder goede resultaten met speciaal inkjetpapier.

Papierinvoer

Compacte printers bieden meestal ruimte voor 50 tot 100 vellen in de geïntegreerde papierlade. Deze hoeveelheid is aan de lage kant bij het drukken van hoge volumes. In dergelijke gevallen worden printers met een extra papierlade aanbevolen. Twee cassettes bieden ook de mogelijkheid om verschillende papierformaten in te voegen of een ervan te vullen met bijvoorbeeld briefhoofdpapier. Het juiste papier wordt dan geselecteerd voordat de afdruktaak wordt verzonden.

Papierverwerking

Veel printers hebben speciale apparatuur voor de verwerking van papier:

  • Duplex printers draaien het papier automatisch om en drukken het aan beide zijden af. Je kunt deze functie standaard instellen of selecteren in het afdrukmenu voor elke opdracht.
  • Een automatische documentinvoer is zeer nuttig wanneer veel documenten worden gescand of gekopieerd. In plaats van het deksel op te tillen, het oude blad eruit te halen en er telkens te vervangen door een nieuw blad, kun je alle bladen in één keer in de documenttoevoer plaatsen.
  • Een enkelbladsinvoer is handig als je af en toe op een ander medium wilt afdrukken, zoals een envelop of gekleurd papier. Het wordt gevoed door de invoer van één vel voor de huidige afdruktaak.

De juiste printer voor jouw gewoontes

Bij de keuze van een printer moet niet alleen rekening worden gehouden met de functionaliteit en de bijzondere kenmerken, maar ook met het gebruik. Hoewel alle apparaten bepaalde sterke punten hebben, kunnen ze meestal ook andere taken naar tevredenheid uitvoeren.

Voor incidentele gebruikers van printers

Als je jouw printer af en toe gebruikt om een e-mailbijlage, treinkaartje of een bijzonder belangrijk document af te drukken, zijn compacte zwart-wit laserprinters ideaal. Ze zijn zuinig in gebruik en niet veeleisend in papier. Instapmodellen zijn verkrijgbaar vanaf een prima betaalbaar bedrag. Als je slechts af en toe iets wilt afdrukken, maar wel in kleurt, moet je iets meer geld bijleggen.

Voor frequente gebruikers en gezinnen

Een multifunctionele printer is geschikt voor huishoudens met een hoger printvolume en verschillende behoeften. De printer kan worden gebruikt voor het afdrukken van talrijke documenten, maar ook voor het maken van kopieën en het scannen van documenten. Sommige multifunctionele apparaten kunnen zelfs faxen versturen. Als je af en toe foto's wilt afdrukken, kies dan voor een multifunctionele printer met inkjettechnologie. Deze kosten niet veel. Veel van de goedkoopste modellen accepteren ook printopdrachten via WLAN. Als je niet veel foto's afdrukt, maar wel documenten van meerdere pagina's of enkele pagina's in grote hoeveelheden wilt afdrukken, dan zijn laserprinters de juiste keuze. Multifunctionele kleuren laser apparaten hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Voor fotoliefhebbers

Het hebben van een eigen fotoprinter maakt je onafhankelijk van dienstverleners en fotoprinters in winkels. Voor incidentele fotoprints volstaat een inkjet printer vanaf een kleine prijs. Met geschikt fotopapier kun je mooie resultaten bereiken. Als je hogere eisen stelt of regelmatig foto's in hoge kwaliteit wilt afdrukken, kun je een speciale fotoprinter gebruiken. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde als voor een inkjetprinter. Mobiele fotoprinters, die je ook mee kunt nemen, beginnen meestal bij een hogere prijs. Prijzen voor hoogwaardige fotoprinters, bijvoorbeeld met extra inktcartridges en extra hoge printresolutie, hebben een hogere prijs-kwaliteitsverhouding

Voor kantoren en kleine bedrijven

Zelfs in een klein bedrijf met weinig werknemers wordt er meer afgedrukt dan in een huishouden. Daarom speelt de printsnelheid grote rol. Een grotere papiervoorraad en een netwerkaansluiting zijn ook nodig. Corresponderende multifunctionele inkjet apparaten, die zijn aangepast door inktcartridges met een groter bereik, meer dan 20 pagina's per minuut printen en minder dan tien seconden nodig hebben voor de eerste afdruk, hebben een prima prijs kwaliteitverhouding. Modellen die ook op A3-papier kunnen worden afgedrukt, vragen een iets hogere prijs. Snelle zwart-wit multifunctionele lasers met automatische documentinvoer, hebben veel betaalbare modellen. Ook pure kleurenlasers voor ongeveer 20 pagina's per minuut hebben goed betaalbare modellen. Voor een multifunctionele kleurenlaser in deze snelheidsklasse zijn niet goedkoop, maar dan heb je wel een topklasse.

Tips voor het reinigen van je printer

Een goede verzorging verhoogt de levensduur van de printer en de afdrukkwaliteit. De verzorgingstips in de handleiding van de fabrikant zijn altijd doorslaggevend. Je moet ook deze verzorgingstips volgen:

  • Gebruik een zachte doek om het stof uit de behuizing te verwijderen.
  • Laserprinters moeten van binnen worden gereinigd als er strepen of vlekken op de afdruk verschijnen. Mogelijke oorzaken zijn vuil op de kabeltrommel, fuser unit en coronadraad.
  • Sommige apparaten bieden automatische trommelreiniging. Als dit niet het geval is of het probleem niet oplost, is handmatig werk vereist.
  • Bij inkjetprinters zorgt een regelmatige reiniging van de printkop voor betere afdrukken en een lager inktverbruik.
  • Een nozzle test, reiniging of intensieve reiniging kan worden gestart via de printersturing. Bij deze functies wordt veel inkt verbruikt.
  • Voor een handmatige printkopreiniging zijn speciale printkopreinigers of gedestilleerd water geschikt.