Speakers voor goed geluid thuis en onderweg

Speakers zorgen voor het juiste geluid op bijna elke locatie en voor verschillende doeleinden. Er zijn veel verschillende soorten speakers voor verschillende doeleinden. Hieronder geven we je meer informatie over speakers, om je te helpen speakers te kiezen die het best passen bij jou en jouw behoeften.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een speaker?
Welke voordelen bieden speakers mij?
Welke soorten speakers zijn er en welke kan ik het beste kopen?
Waar moet ik op letten bij het kiezen van speakers?
Welk merk speakers kun je kopen: bekende merken als JBL, Harmon Kardon en Sony

Hoe werkt een speaker?

Een speaker heeft een membraan (vlies) van speciaal karton, plastic of extreem dun metaal. Dit membraan gaat trillen trillen door het elektrische signaal van een speler via een spoel en een magneet. Een speaker kan door verschillende spelers bestuurd worden, zoals een computer, telefoon of hifi-versterker. De trillingen worden vervolgens omgezet in geluidsgolven, waardoor je het geluid kunt horen. Vrijwel alle luidsprekersystemen werken op deze manier.

Welke voordelen bieden speakers mij?

 • Speakers vullen de hele kamer met mooi geluid in stereo of surround sound.
 • Afhankelijk van het ontwerp en de grootte kunnen met speakers zeer hoge volumeniveaus worden bereikt.
 • Dankzij de grote resonantieruimtes reproduceren de meeste speakers lage frequenties met grote kracht.
 • Dankzij gespecialiseerde geluidsconverters (chassis) is het geluidsspectrum gebalanceerd van de bas tot de middentonen en de hoge tonen.

Welke soorten speakers zijn er en welke kan ik het beste kopen?

Compacte boxen voor thuis: boekenplank speakers

Dankzij hun compacte ontwerp passen boekenplankspeakers ook in kleinere kamers of op een plank. Dergelijke ruimtebesparende modellen zijn vaak uitgerust met twee- of driewegsystemen met een overeenkomstig aantal luidsprekeraansluitingen (chassis). Hoogwaardige versies hebben bijzonder goede geluidskwaliteit in het midden- en hoogfrequente bereik. De meeste boekenplankspeakers zijn passieve luidsprekers. Dit zijn luidsprekers zonder geïntegreerde versterkers. Er zijn ook actieve modellen boekenplank speakers die wel een geïntegreerde versterker hebben.

Tip: Indien nodig kun je het basfundament van kleine speakers uitbreiden door een subwoofer toe te voegen.

Grote luidsprekers voor hifi-fans: vloerstaande luidsprekers

Een klassieke vloerstaande luidspreker voor een ruime woonkamers geeft een nauwkeurig, natuurlijk en krachtig geluid. In een hoge, staande luidspreker van 50 tot 150 cm hoog, worden meestal meerdere transducers (zenders) boven elkaar geplaatst. Ze zorgen voor lage frequenties (woofers), middenfrequenties (middentonenluidsprekers) en hoge frequenties (tweeters). In dit geval spreken we van een driewegbox. Vloerstaande speakers hebben een nauwkeurige geluidsweergave en hebben daarom meestal geen ingebouwde versterker.

Goed geluid op je werkplek met monitor speakers voor je computer

Gebruik je je computer voor het streamen van video's, het afspelen van muziek en het spelen van games? Koop dan bijpassende pc-speakers. Dergelijke speakers zijn bijna altijd actieve modellen met een ingebouwde versterker. Kijk je vaker films op de monitor of wil je optimaal genieten van de soundscape van huidige games, dan is het de moeite waard om een 5.1 surroundsysteem met vijf speakers plus subwoofer aan te schaffen.

Luister onderweg naar muziek met draadloze Bluetooth-speakers

Bluetooth-speakers zijn perfect voor mensen die ook graag buiten of in verschillende kamers naar muziek luisteren. De draadloze speakers zijn uitgerust met een of twee luidsprekerchassis, een geïntegreerde versterker en een oplaadbare batterij. De geïntegreerde Bluetooth-module zorgt voor de draadloze overdracht van muziek van smartphones, tablets of mp3-spelers.

Surround sound voor film liefhebbers: thuisbioscoopsystemen

Filmliefhebbers willen niet alleen een schitterend beeld, maar ook een ruimtelijk geluid zoals in de bioscoop. Luidsprekersets en home cinema sets die zijn geoptimaliseerd voor de thuisbioscoop bestaan uit drie tot tien afzonderlijke boxen, die, afhankelijk van hun grootte, worden aangeduid als 2.1-, 5.1-, 7.1- of 9.1-systemen.

 • 2.1 staat voor twee stereo frontspeakers en een subwoofer voor de lage tonen.
 • 5.1 staat voor twee voor- en twee achter-surroundluidsprekers en een middenluidspreker voor het weergeven van de dialogen plus een woofer.
 • Naast de 5.1-standaard bieden 7.1-systemen ook twee effectboxen voor zijmontage.
 • 9.1-sets voegen nog twee luidsprekers boven de voorluidsprekers toe aan een 7.1-systeem.
 • Surround sets bestaan uit kleinere boxen, vloerstaande speakers of een mix van beide. Ze zijn verkrijgbaar in een actieve of passieve uitvoering.

Beter geluid voor de tv met soundbars

Wil je het geluid van je tv verbeteren maar heb je geen ruimte voor een groot surroundsysteem, dan zijn soundbars een goede oplossing. De compacte speakers zijn tot 1 m lang, maar slechts 10 tot 15 cm hoog, waardoor ze voor of onder het tv-scherm passen. Verschillende chassis en digitale signaalverwerking zorgen voor een goede surround sound uit de smalle speakers. Je kunt soundbars met of zonder extra subwoofer en externe surround-speakers krijgen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van speakers?

Er zijn verschillende onderdelen en functionaliteiten waar je op moet letten bij het kiezen van een speaker. Bedenk van te voren goed wat je belangrijk vind bij een speaker en wat je er van verwacht.

Chassismontage

 • De meeste speakers van hoge kwaliteit zijn meerwegsystemen met twee of meer luidsprekeraansluitingen (chassis) voor het weergeven van verschillende frequentiebereiken.
 • Naast de klassieke opstelling van woofers, middentonen en tweeters met drie membranen, verdelen veel fabrikanten het bas- en middentonenspectrum over twee, drie of vier identieke chassis.
 • Doordat het membraanoppervlak van de afzonderlijke transducers optelt, resulteert dit in een groot totaaloppervlak. Dit komt de krachtige basweergave ten goede.
 • Meer individuele speakers betekent echter niet automatisch een beter geluid.
 • Er zijn ook goed op elkaar afgestemde tweewegsystemen of uitgebreid vervaardigde breedbandspeakers met slechts één chassis die op natuurlijke wijze muziek weergeeft in het hele frequentiespectrum.

Prestaties (passief)

Stem je nieuwe speakers af op de andere componenten van het hifi-systeem, zoals de versterker, voor maximale belasting. Kleine kasten kunnen vaak maar 100 tot 150 watt (W) aan, terwijl vloerstaande luidsprekers van groot formaat tot 400 W aankunnen.

Prestaties (actief)

 • Als je gekozen hebt voor actieve speakers met ingebouwde versterker, dan bepaalt hun uitgangsvermogen het volumeniveau dat bereikt kan worden.
 • Kleine bluetooth- of boekenplankspeakers bieden 5 tot 50 W voor kleine tot middelgrote kamers.
 • Krachtige actieve speakers met 75 tot 100 W kunnen ook grote kamers probleemloos met geluid vullen.
 • Veel actieve vloerstaande speakers hebben een versterkervermogen van 200 tot 500 W, wat voldoende is voor hoge volumeniveaus in bijzonder grote ruimtes.
 • Bij surroundsystemen wordt het totale vermogen van alle luidsprekers gegeven, waardoor uitgangswaarden van 1.000 W en meer niet ongebruikelijk zijn.

Materiaal van de behuizing

Veel vloerstaande en boekenplankspeakers hebben een houten behuizing die wordt gekenmerkt door lage natuurlijke trillingen. Dit betekent echter niet dat luidsprekers van andere materialen slechter klinken. Stevig gemaakte kunststof of metalen behuizingen met kleine openingen, interne stutten en netjes gemonteerde chassis kunnen ook zorgen voor een puur en goed geluid zonder storende trillingen.

Frequentierespons

Goede hifi-luidsprekers bestrijken het frequentiespectrum tussen 100 en 20.000 Hertz (Hz; aantal trillingen per seconde). Grote vloerstaande luidsprekers en subwoofers reiken tot ongeveer 20 Hz voor een zeer diepe en merkbare bas. Hoogwaardige luidsprekers uit alle categorieën bereiken 30.000 Hz of meer in het hoge frequentiebereik, wat zorgt voor bijzonder fijne hoge tonen.

Verbindingen en speaker kabels

Zorg bij passieve vloerstaande en boekenplankspeakers voor royale aansluitcontacten die ook kabels met een grotere doorsnede aankunnen. Actieve speakers moeten een line-in ingang hebben voor de kabelaansluiting en Bluetooth voor draadloze communicatie met bijvoorbeeld smartphones en een USB-interface. Zowel HDMI-ingangen als coaxiale en/of optische digitale ingangen zijn belangrijk voor thuisbioscoopsystemen.

Afmetingen, gewicht en batterij

 • Vooral bij draagbare speakers voor onderweg moet je ervoor zorgen dat de afmetingen van de behuizing zo compact mogelijk zijn en dat ze licht van gewicht zijn voor gemakkelijk transport.
 • Als je een speaker op het strand, bij een natuurbad of het zwembad gaat gebruiken, moet de behuizing in ieder geval spatwaterdicht zijn.
 • Als je lang draadloos naar muziek wilt luisteren, is een model met een krachtige batterij aan te raden. Goede mobiele speakers gaan tien uur of langer mee.
 • Let er bij het maken van je keuze op dat je een speaker met oplaadbare batterij gebruikt voor mobiel gebruik - er zijn ook Bluetooth modellen met een netaansluiting voor thuis.

Welk merk speakers kun je kopen: bekende merken als JBL, Harmon Kardon en Sony

OTTO verkoopt verschillende bekende merken speakers. Als je een voorkeur hebt voor een bepaald merk, kun je gebruik maken van de merken filter om alleen de speakers te tonen van het merk van je keuze.