Tablets
NAAR BOVEN

Een musthave gadget voor jong en oud!

De tablet, een succesvol

Sinds 2010 heeft de tablet een grote doorbraak gemaakt in de hele wereld. Dit kwam doordat Apple met de iPad op de markt kwam. Op dit moment hebben ruim 7,5 miljoen Nederlanders een tablet in bezit.

Kenmerken van een tablet

Om je op weg te helpen bij het aanschaffen van een tablet kan je hieronder verschillende informatie vinden over de kenmerken van een tablet.

Scherm

In principe zijn tablets platte computers van ongeveer minder dan 2 cm dik. Meestal is een schermdiagonaal 7 inch (18 centimeter) tot 12 inch (30,48 centimeter) groot, daarnaast weegt een tablet ongeveer 300 tot 1500 gram. Het scherm van de tablet kan je aanraken, dit is dan ook direct een van de belangrijkste kenmerken van een tablet. Je hoeft geen muis te gebruiken om de tablet te bedienen. Dit doe je door met je vingers op het scherm te tikken. Je kan ook gebruik maken van een styluspennetje zodat je niet je vingers hoeft te gebruiken. Bij veel tablets wordt een styluspen niet meer meegeleverd aangezien de tablets volledig zijn ingericht op het gebruik met vingergebaren. Buiten het scherm zijn er vaak wel aan/uit knoppen aan de zijkant van de tablet aanwezig.

Hardware

Achter het scherm van de tablet zit een batterij en hardware zoals processor, werkgeheugen, grafische chip en chips voor draadloze verbindingen. Vaak is de batterij groot genoeg voor een gebruiksduur van 2 tot 6 uur.

Sensors en verbindingen

Een tablet beschikt meestal over een lichtsensor. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de helderheid van het scherm zich automatisch aanpast aan het licht van de omgeving. Daarnaast beschikt een tablet over een camera en microfoon. Ook kan je gebruik maken van GPS zodat je gebruik kan maken van navigatie. Internetverbindingen op een tablet gaan via Wi-Fi, Bluetooth en/of 3G/4G (hiervoor is vaak wel een Sim-kaart nodig, dit kan niet bij alle tablets). Daarnaast is er vaak een USB-poort aanwezig en een hoofdtelefoonaansluiting