Vrijetijdssurfers: tablets voor thuis en op weg naar werk

In veel gevallen zijn moderne tablets een handig alternatief voor een laptop of vaste computer. Je kunt tablets gebruiken om documenten op te lezen en schrijven, te werken of te surfen op het internet. De platte minicomputers zijn licht van gewicht en klaar voor gebruik zodra je ze aanzet. Ze bieden een enorm scala aan apps, waarvan de meeste gratis zijn. Ze kunnen ook snel worden geïntegreerd in WLAN-netwerken. Naast de iPad met het iOS-besturingssysteem van Apple, zijn er tablets met Android-besturingssystemen. Ook zijn er zogenaamde e-readers, die voornamelijk worden gebruikt voor het lezen van digitale boeken.

Veelzijdig en flexibel: Android-tablets

Android tablets worden beschouwd als de multi-talenten onder de tablets. Ze zijn namelijk zowel geschikt voor thuis als op het werk en voor school en studie. Met zo'n apparaat kun je surfen en winkelen op het internet, video's bekijken, foto's van je laatste vakantie bekijken of een app gebruiken van Google's Play Store (gevuld met enkele miljoenen applicaties). Android-tablets variëren van zeer kleine instapmodellen tot apparaten met uitgebreide technische functies.

Elektronische lezers: e-readers

Als je houdt van lezen, is een e-reader een goede aanvulling of vervanging voor je gedrukte boeken. De elektronische lezers verschillen in een aantal opzichten van conventionele tablets: e-readers hebben een display dat bijzonder oogvriendelijk is. Hierdoor is het makkelijker om lang naar het scherm te kijken als je leest, zelfs buitenshuis en in direct zonlicht. Dankzij speciale schermen zijn de apparaten energiezuinig, wat de levensduur van de batterij ten goede komt. E-book readers kunnen enkele honderden elektronische boeken bevatten.

Inhoudsopgave

Voor mobiele veelgebruikers: flexibele tablets met apart toetsenbord
Voor kinderen: robuuste tablets om op te leren en te spelen
Belangrijke technische functies

Voor mobiele veelgebruikers: flexibele tablets met apart toetsenbord

Naast de klassieke tablets zijn er ook modellen die op het eerste gezicht lijken op notebooks. Je kunt er een toetsenbord op aansluiten en tegelijkertijd het apparaat bedienen via een touchscreen.

Apparaten met een extra toetsenbord

Een tablet met toetsenbord biedt de voordelen van normale tablets, maar kan ook als een laptop worden gebruikt om bijvoorbeeld langere teksten te schrijven. De meeste modellen zijn uitgerust met een volwaardig desktop-besturingssysteem. Dit betekent dat je de volledige bandbreedte van het besturingssysteem tot jouw beschikking hebt, als dat nodig is. maar je kunt het apparaat ook altijd in een tablet veranderen, door het toetsenbord los te koppelen. Dan kun je bijvoorbeeld een film kijken in je woon- of slaapkamer. Dit type tablet wordt daarom ook wel eens een Convertible Notebook of Hybrid-PC genoemd, vanwege hun converteerbaarheid van notebook naar tablet en terug.

Microsoft Surface

Surface is een draagbare computer die ook als een tablet kan worden gebruikt, ontwikkeld door Microsoft. Deze apparaten zijn meestal uitgerust met de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem en bieden ook een snelle processor en voldoende geheugen. Het aansluitbare toetsenbord, kan indien nodig eenvoudig worden verwijderd. Dit maakt de Surface erg geschikt voor mensen die lange teksten willen schrijven op hun tablet. Zo krijgt je een draagbare computer met touchscreen, die je kunt bedienen met je vingers of een speciale pen.

Voor kinderen: robuuste tablets om op te leren en te spelen

Er zijn tablets speciaal ontwikkeld voor kinderen. Deze zijn qua kleur afgestemd op de behoeften van jonge gebruikers en ze zijn ook bijzonder robuust. Deze kindertablets zijn zeer eenvoudig te bedienen en bevatten veel nuttige apps, zodat kinderen spelenderwijs kunnen leren. De meeste tablets hebben instelbare toegangsbeperkingen voor inhoud op het internet die ongewenst of ongeschikt is voor kinderen. Hiermee behoud je het ouderlijk toezicht en houd je controle over het surfgedrag van je kinderen en de apps die ze gebruiken. De apparaten van kinderen zijn niet alleen bedoeld om mee te spelen. De tablets kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren aan de cognitieve en motorische ontwikkeling. Een speciale educatieve tablet, wordt vaak geleverd met een kindvriendelijke webbrowser, verschillende vooraf geïnstalleerde apps en een camera en koptelefoon. Zo leren je kinderen hoe ze op het web kunnen surfen, hoe ze verschillende bestandsformaten, zoals tekst en afbeeldingen, kunnen gebruiken en hoe sociale media-applicaties werken.

Belangrijke technische functies

Wanneer je een tablet koopt, spelen een aantal functies een cruciale rol. Naast de grootte van het apparaat en de opslagcapaciteit zijn dit ook de processor en de geïntegreerde camera belangrijk.

Schermgrootte

De mogelijke toepassingen van een tablet kunnen deels afhankelijk zijn van de grootte van het scherm. Compacte modellen met een beeldschermdiagonaal van 7 of 8 inch, zijn bijzonder gemakkelijk op te bergen en te vervoeren in een tas. Apparaten met een diagonaal van 10 inch of meer, zijn daarentegen vaak meer geschikt voor gebruik thuis of op kantoor. De bovengrens van de schermgrootte is ongeveer 16 inch.

Hoe hoger de schermresolutie, hoe scherper de weergave op het scherm en hoe beter de beeldkwaliteit. Bij sommige tablets kan de resolutie oplopen tot 3.840 x 2.160 pixels. Video's worden op high-end apparaten weergegeven met een resolutie van 4K (Ultra-HD).

Intern geheugen en uitbreidingsmogelijkheden

Instapmodellen hebben een opslagcapaciteit van 8 GB, de bovengrens is ongeveer 512 GB. Om kleinere hoeveelheden gegevens, teksten en apps op te slaan, volstaat een klein intern geheugen meestal. Als je een groot deel van je muziekcollectie of meerdere films in HD-formaat op je tablet wil opslaan, is een model met een capaciteit van 64 GB of meer aan te bevelen. Modellen tot ongeveer 256 GB intern geheugen zijn momenteel beschikbaar. Veel Android-tablets bieden ook de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een insteekbare Micro SD-kaart.

Processor en RAM

De prestaties van de processor bepalen hoe lang het duurt om bepaalde toepassingen of bewerkingen uit te voeren. In het algemeen geldt dat hoe meer taken de processor per seconde kan uitvoeren, hoe sneller het apparaat werkt. Een processor met meerdere kernen werkt daarbij sneller. Als je bijvoorbeeld complexe spellen speelt of bijzonder veeleisende toepassingen wil uitvoeren, is een vier- of acht-kernprocessor aan te bevelen. Hoe hoger de RAM-waarde, hoe sneller de programma's zullen lopen. Instapmodellen hebben 1 GB RAM, terwijl high-end apparaten scoren met 16 GB.

Camera

De meeste tablets zijn uitgerust met een goede camera aan de achterkant en een frontcamera aan de voorkant, die meestal iets minder pixels heeft. De achterste camera, met maximaal zo’n 12 megapixels, wordt gebruikt om hoogwaardige foto's te maken. De frontcamera, met maximaal zo’n 7 megapixels, wordt gebruikt voor bijvoorbeeld videogesprekken via het internet of voor selfies.

Aansluitingen

Een tablet heeft diverse aansluitingsmogelijkheden. Allereerst bevat het standaard poorten voor zowel de oplaadkabel als voor een koptelefoon of oordopjes. Daarnaast heeft een tablet ook andere mogelijke aansluitingen Dit kunnen audio- en video-poorten zijn, aansluitingen voor USB 2.0 of 3.0 en mini- en microUSB, Wi-Fi en 4G mobiele telefoon standaard (LTE). Dergelijke opties zijn vooral nuttig voor filmliefhebbers en voor gegevensoverdracht via een USB-stick.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van jouw apparaat is vooral belangrijk als je je tablet graag meerdere uren achter elkaar onderweg gebruikt. Toepassingen zoals films of complexe spellen vereisen veel stroom, dus een lange levensduur van de batterij is vooral belangrijk voor multimedia. Afhankelijk van het model kan het tot 10 uur duren op iPads of 16 uur op Android-toestellen voordat de accu leeg is.

Comfortfuncties

Als je jouw apparaat voor speciale doeleinden wil gebruiken, bieden sommige functies extra mogelijkheden om het gebruiksgemak te verhogen. Allereerst is dat een HDMI-uitgang welke te gebruiken is voor digitaal beeld- en geluidsoverdracht. Daarnaast heb je nog vele bluetoothmogelijkheden, zo kun je gegevens vanaf de tablet draadloos overdragen maar kun je de tablet ook aansluiten op een bluetooth speaker. Een bluetooth speaker zorgt ervoor dat jij je favoriete muziek kunt afspelen met optimaal geluidskwaliteit. Als laatst heb je de mogelijkheid om de tablet te bedienen met behulp van een speciale pen.