Een TV is meer dan een element in de woonkamer

De nieuwste TV's bieden indrukwekkende beeldkwaliteit en hoge resolutie. Dit zorgt voor veel TV-plezier. De grootte van het scherm is niet het doorslaggevende criterium voor een hoge beeldkwaliteit. De Ultra-HD resolutie zorgt wel voor indrukwekkend scherpe beelden, zelfs op middelgrote apparaten. Bovendien zorgen nieuwe beeldschermtechnologieën voor een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit in vergelijking met eenvoudige LED-TV's. Voor echte bioscoopliefhebbers, biedt een Curved-TV met een licht gebogen scherm een nieuwe filmervaring. Voor serieschouwers biedt een Smart-TV met internetverbinding en toegang tot streamingdiensten en On Demand providers extra mogelijkheden. De nieuwe generatie TV-toestellen, geeft jou als kijker meer vrijheid. Je kunt eenvoudig beslissen wat je wilt kijken en wanneer je het wil kijken, zonder dat je hier extra apparaten voor nodig hebt.

Inhoudsopgave

Deze soorten televisies zijn beschikbaar
Belangrijkste kenmerken van de nieuwste TV’s
De juiste televisie voor iedere kijker

Deze soorten televisies zijn beschikbaar

Bij televisie gaat het altijd om een goed beeld. Dit wordt op verschillende manieren en met verschillende technologieën bereikt. Zo kunnen de TV toestellen in verschillende groepen worden verdeeld.

LED-TV's

De term LED TV’s vat modellen samen die met dezelfde displaytechnologie werken. Bij deze technologie zijn een liquid crystal display (LCD) met lichtgevende diodes (LED's) gecombineerd. LED-televisies kunnen worden onderverdeeld in twee technologieën. "Edge-lit" werkt met lichtgevende diodes aan de rand van het scherm. Televisies met randverlichting zijn bijzonder dun. De helderheid kan echter alleen worden geregeld voor hele schermsegmenten. Bij televisies met "Direct-lit" (ook wel "achtergrondverlichting" of "backlight" genoemd) worden de lichtgevende diodes over het hele oppervlak van het scherm verdeeld. Het beeld ziet er harmonieus uit en heeft een bijzonder hoog contrast, maar LED-achtergrondverlichting tv’s zijn wel dikker.

OLED-televisies

In een OLED TV zijn organische lichtgevende diodes (OLED's) verantwoordelijk voor de beeldweergave en helderheid. Ze functioneren zonder achtergrondverlichting. OLED's bieden een bijzonder helder kleurendisplay met een hoog beeldcontrast en rijke zwarte kleuren. Dit komt doordat het licht afkomstig is van de pixeldioden in plaats van deze pixeldioden te verlichten. Door hun ontwerp bieden OLED's ook een hogere lichtsterkte in de helderste delen van het beeld. Een ander kenmerk is de individuele controle van elke pixel. Dit resulteert in zeer korte schakeltijden en contrastrijke beelden. Dit betekent dat je nooit onscherpe beelden ziet, zelfs niet als het beeld heel snel beweegt of ver inzoomt. Dit kwalificeert OLED-televisies voor gebruik met een spelconsole voor gaming.

Curved-TV

Een Curved-TV wordt gekenmerkt door een scherm waarvan de zijkanten licht naar voren zijn gebogen. Dit vermindert reflecties en optische vervormingen aan de randen. De kromming betekent ook dat de afstand tussen het oog en het beeld in het midden hetzelfde is als aan de randen. Dit leidt tot een intensievere beleving van ruimtelijkheid van televisiebeelden en het vermindert het kleur- en contrastverlies aan de randen. Tip: Het ruimtelijke effect is vooral uitgesproken op schermen vanaf 55 inch. Ook waar je zit ten opzichte van het scherm speelt een rol. Je moet zo centraal mogelijk voor het scherm zitten.

4K televisie

TV-toestellen met Ultra-HD-resolutie hebben 3.840 x 2.160 pixels en worden ook wel 4K-tv's genoemd. Elk beeld bestaat uit bijna 8,3 miljoen pixels. Hierdoor zijn de beelden scherper, de kleuren intenser en de contrasten beter. Je kunt alle details duidelijker zien, zoals haar, patronen of oppervlaktes. De hogere resolutie helpt ook bij snelle filmsequenties, zoals sport, actiefilms of games op het tv-scherm. Ultra-HD-televisies zijn ook de moeite waard voor films in Full HD (resolutie: 1.920 x 1.080 pixels). Dit komt door bepaalde methoden van beeldverbetering, zoals upscaling. Deze functie rekt niet alleen het beeld uit tot het juiste formaat, d.w.z. trekt de afzonderlijke pixels verder uit elkaar, maar vult ook de gaten tussen de pixels op. Hiervoor berekent de TV zelf de juiste pixels. Dit werkt soms zo goed dat oudere dvd's er beter uitzien dan het origineel.

Smart-TV

Zodra een televisie verbinding kan maken met het internet, wordt het beschouwd als een smart-TV. Sommige apparaten staan een netwerkverbinding via een LAN-kabel toe, maar de trend gaat in de richting van een draadloze verbinding via WLAN. Een TV met Internettoegang, geeft je direct toegang tot streaming video bibliotheken. Vooraf geïnstalleerde apps geven je toegang tot YouTube, bibliotheken van tv-stations, online games, internetradio en sociale netwerksites. Je kunt ook tv-programma's streamen van je smart-tv naar een smartphone of tablet. Omgekeerd kun je foto's en video's draadloos delen en weergeven op de TV. Met een app dient het mobiele apparaat als afstandsbediening voor de televisie. Dit maakt het makkelijker om meer opties en complexere menu's te bedienen. Tekstinvoer is op deze manier ook bijzonder eenvoudig.

Belangrijkste kenmerken van de nieuwste TV’s

Naast de displaytechnologie en de vraag of de nieuwe TV slimme functies moet hebben of gebogen moet zijn, zijn er nog enkele andere aspecten die belangrijk zijn voor ontspannen kijkplezier.

Ontvangst

Televisieprogramma's bereiken de woonkamer op verschillende manieren. Dit kan gaan via een digitale antenne (DVB-T/DVB-T2 HD), kabelaansluiting (DVB-C) of satelliet (DVB-S/S2). Bijna alle moderne televisies hebben een zogenaamde drievoudige tuner. Dit kun je gebruiken om het signaal van één van de drie bronnen te verwerken zonder een externe ontvanger. Televisies met twee drievoudige tuners hebben twee ontvangers voor elke uitzendtechniek. Ze laten je toe om naar het ene kanaal te kijken en tegelijkertijd een programma op een ander kanaal op te nemen. Als je bijvoorbeeld een sportprogramma live wil bekijken, maar ook de misdaadthriller op een ander kanaal wil opnemen, is een tweelingtuner nodig. Als alternatief is ook een extra externe ontvanger mogelijk.

Resolutie

De schermresolutie is het aantal individuele pixels dat de televisie weergeeft. Een hoge resolutie zorgt voor een scherper beeld, omdat de afstand tussen de pixels kleiner is. Een groter scherm daarentegen heeft meer pixels nodig, zodat het gebied "gevuld" is.

  • 4K televisies met Ultra-HD resolutie van 3.840 x 2.160 pixels zijn beschikbaar vanaf 40 inch. Zelfs dicht bij het scherm zijn de afzonderlijke pixels niet te zien. Ultra-HD is onmisbaar voor een goede kwaliteit beeld vanaf 55 inch.
  • Een Full HD-resolutie van 1920 × 1080 pixels wordt aangeboden door apparaten met een schermdiagonaal tussen 22 en 55 inch. Deze resolutie is voldoende om gebruik te maken van de mediabibliotheken van de omroepen of om live dvd's af te spelen.
  • Televisies met HD-ready resolutie leveren 1.280 × 720 pixels. Dit is geschikt voor schermdiagonalen tussen 26 en 32 inch. Dergelijke apparaten worden voornamelijk gebruikt als tweede televisietoestel en voor incidenteel gebruik in vakantiehuizen, stacaravans of gastenkamers.

Schermgrootte en stoelafstand

De juiste grootte van de televisie hangt vooral af van de grootte van de kamer en dus van de juiste afstand van de bank tot het televisiescherm. Als de TV te groot is voor de zittende afstand, zullen je ogen niet in staat zijn om het hele beeld te zien. Je hebt dan het gevoel dat je op de eerste rij in de bioscoop zit. Voor Full HD-modellen wordt aanbevolen om de schermdiagonaal te vermenigvuldigen met 1,19, 1,63 of 2,5. Voor 4K-TV's is het aan te raden om de beeldhoogtewaarde te vermenigvuldigen met 2 of 1,5.

Refresh rate

Refresh rate verwijst naar het aantal beelden dat een televisie per seconde weergeeft. Het wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een TV met 100 Hz geeft daarom 100 frames per seconde weer. Boven 30 beelden per seconde maakt het menselijk oog geen onderscheid meer tussen individuele beelden. LED-TV's gebruiken hogere framesnelheden om vervaging te voorkomen tijdens snelle frameveranderingen. Ze berekenen hiervoor het aantal tussenliggende beelden. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe soepeler de bewegingen verschijnen. Dit is bijvoorbeeld heel fijn tijdens het gamen of bij het kijken van een sportuitzending. Voor 4K-TV's wordt over het algemeen een beeldsnelheid van ten minste 100 Hz aanbevolen. Zelfs op TV's met een beeldschermdiagonaal van meer dan 39 inch lijken de bewegingen vloeiender te zijn vanaf 100 Hz. Als je de TV regelmatig gebruikt voor het gamen, is 200 Hz een goede keuze.

Verbindingen

Het aantal en het type aansluitingen bepalen hoeveel en welke apparaten je op de TV kunt aansluiten. Voor een smart-TV wordt, naast WLAN, ook USB aanbevolen. Zelfs bij instapmodellen zijn drie HDMI (High Definition Multimedia Interface) interfaces gangbaar. Ze brengen beeld en geluid over zonder verlies van de Blu-Ray speler of spelconsole. Als je video's, foto's of muziek van je computer, van een NAS-server of van een externe harde schijf direct op de TV wil laten zien, is de zogenaamde DLNA-ondersteuning ("digital living network alliance") belangrijk. Als je van plan bent om betaalkanalen te gebruiken, heb je een CI+ module slot nodig. Als je rechtstreeks wil opnemen op een externe harde schijf die op de TV is aangesloten, moet het apparaat USB-opname ondersteunen. Tip: Met een HDMI-aansluiting kun je je TV ook instellen als tweede scherm voor je thuiskantoor.

Wil jij graag genieten van optimaal geluidskwaliteit? Dan is het een goede optie om een soundbar op de TV aan te sluiten. Een soundbar is een langwerpige box welke verschillende luidsprekers en een versterker bevat. Dit samen zorgt voor een geweldige geluidskwaliteit tijdens het kijken naar jouw favoriete film of serie. Je sluit een soundbar gemakkelijk aan door middel van een HDMI kabel. Heeft jouw TV geen HDMI aansluiting? Dan kun je ook gebruik maken van een optische kabel, deze herken je aan zijn zeshoekige aansluiting. Je hebt dan ook maar één kabel nodig voor het aansluiten van de soundbar, erg gemakkelijk!

De juiste televisie voor iedere kijker

Bij de aankoop van een nieuw televisietoestel is het belangrijk om naar productkenmerken, functies en technische gegevens te kijken. Ook moet je rekening houden met je kijkgewoonten en je kijk verwachtingen. Je moet hierbij een aantal overwegingen maken.

Incidentele TV-kijkers

Als je je TV alleen gebruikt het voor het kijken van het nieuws, praatprogramma’s of een spannende film, dan ben je een incidentele TV-kijker. In een klein appartement of een studentenkamer is een LED TV met HD-ready resolutie dan een goede optie. Kies dan een schermdiagonaal van rond de 32 inch. Als je meer ruimte hebt, is een TV met Full HD zeer geschikt. Dan zullen Blu-Ray films en console games ook leuk zijn. Die zijn al verkrijgbaar vanaf een grootte van ongeveer 32 inch.

TV kijkers en serie fans

Houd je ervan om ’s avonds lekker ontspannen een film, serie of TV-show te kijken? Word je vaak geïnspireerd door het aanbod op de verschillende zenders die beschikbaar zijn op je televisie? Dan is een UHD-televisie met een 43-inch scherm en een Smart-tv-functie ideaal voor jou! Naast het huidige tv-programma biedt het toegang tot online videodiensten en mediabibliotheken. Hiermee kun je je bijvoorbeeld je favoriete serie bingewatchen.

Echte filmliefhebbers

Als je thuis vaak van een film geniet, wil je niet alleen een groot, scherp beeld, maar ook een goed geluid. Dit is wat UHD-TV's van 65 inch beeldschermdiagonalen bieden. Ze maken indruk met hun uitgebreide technische mogelijkheden, intensieve kleuren, HDR-contrast en talrijke beeldoptimalisatietechnologieën. Ze bieden ook toegang tot streaming providers of de mediaserver in het thuisnetwerk. Je kunt ook meteen een model kopen met Dolby Digital Plus voor een beter geluid.

Enthousiaste thuisbioscoopeigenaren

Als gepassioneerde filmliefhebber kun je een combinatie van beamer en scherm vervangen door een 4K TV met een schermdiagonaal van 75 inch. Zo kun je van je woonkamer een echte thuisbioscoop maken. Je kunt ook toestellen kopen met een geïntegreerde twin triple tuner en USB-opname. Curved-TV’s bieden ook veel voordelen in een thuisbioscoopomgeving. De gebogen vorm bedekt het gehele gezichtsveld van het menselijk oog en plaatst de kijker in het midden van de actie. Plaats in een grotere ruimte minstens een 75 inch scherm.