Wil je een luchtreiniger kopen? Wij helpen je kiezen welke luchtreiniger bij je past.

Luchtreinigers worden gezien als gezondheidsproducten. Ze dragen bij aan een schoon klimaat wat gunstig is voor je luchtwegen. Luchtreinigers zuigen lucht aan, reinigen deze en blazen de lucht weer uit. Met behulp van een filtersysteem worden deeltjes in de lucht zoals stof, bacteriën en pollen opgevangen. Luchtreinigers zijn meestal licht en compact, zodat je je apparaat indien nodig gemakkelijk van de ene naar de andere kamer kunt dragen en flexibel kunt gebruiken voor een betere luchtkwaliteit.

Inhoudsopgave

Een overzicht van de verschillende kamerluchtreinigers en luchtzuiveraars
Hier moet je op letten bij het kopen van een luchtreiniger
Welke luchtreiniger is het beste voor jou en waar is deze goed voor?
Tips voor het onderhoud van je luchtreiniger
Luchtreinigers van bekende merken als Philips of Rowenta

Een overzicht van de verschillende kamerluchtreinigers en luchtzuiveraars

De belangrijkste taak van een luchtreiniger is om de lucht te reinigen van fijne deeltjes. Daarnaast zijn er ook apparaten die nog meer functionaliteiten hebben. We geven je hieronder een overzicht.

Klassieke luchtreinigers en air purifiers

Binnenin hebben luchtreinigers meestal meerdere filters die achter elkaar zijn geplaatst en verschillende taken uitvoeren. In de regel kan onderscheid worden gemaakt tussen voorfilters, actiefkoolfilters en een zogenaamd EPA- of HEPA-filter ((High) Efficiency Particulate Air). Deze laatste is bijzonder effectief tegen zwevende deeltjes. Soms is er ook een UV-filter. De aangezogen lucht wordt door maximaal vijf filters geleid en stap voor stap gereinigd voordat deze weer in de kamer wordt afgegeven.

Luchtwasser met waterkracht .. luchtreiniger en bevochtiger in één

Net als een reiniger zuigt een luchtwasser eerst de lucht aan met behulp van een ventilator, maar voert deze dan meestal niet door filters, maar over roterende stapels platen of schijfrollen. Terwijl ze roteren, gaan deze stapels of rollen door een waterbad dat als een dunne film achterblijft en als een filter fungeert. Hierdoor wordt de lucht die er doorheen stroomt tegelijkertijd gereinigd en bevochtigd. Dankzij deze extra functie zorgen dergelijke apparaten voor een goed binnenklimaat met een aangename relatieve luchtvochtigheid, zeker in het winterseizoen als de verwarming veel aan staat.

2-in-1 apparaten bestaande uit een luchtreiniger en een luchtbevochtiger

Een type hybride zijn modellen die luchtreinigers en kamerbevochtigers combineren. Bij dergelijke 2-in-1 apparaten wordt de lucht door een filtersysteem als een reiniger gereinigd en komt er ook nog vocht in de lucht. In plaats van luchtwassers met een rol of een roterende schoorsteen werken hybride modellen zoals luchtbevochtigers meestal met verdamping, verdamping of verneveling, oftewel de verneveling van water. Het resultaat is altijd hetzelfde, de relatieve luchtvochtigheid neemt toe.

Combinatiemodellen met meerdere functies

Modellen die luchtreinigers, ventilatoren en luchtverhitters combineren, bieden drie apparaten met verschillende funties in één. Naast het verwijderen van pollen, stofdeeltjes en allergenen kunnen ze ook koele lucht leveren als je de ventilator aan zet. Door een model met een heater wordt de lucht aangezogen, gereinigd en eventueel daarna verwarmd en vervolgens waar aan de omgeving afgegeven.

Hier moet je op letten bij het kopen van een luchtreiniger

Let bij de aankoop van een luchtreiniger op de functies en mogelijkheden. Hieronder leggen we uit waar je op kunt letten.

Type en aantal filters

Luchtreinigers hebben in de regel een filtersysteem dat verschillende reinigingsfasen biedt. Meestal worden drie tot vijf filters aan elkaar geregen, elk met een andere focus. Terwijl een voorfilter vrij grove deeltjes verwijdert, halen EPA- of HEPA-filters fijne deeltjes zoals allergenen of pollen uit de lucht. Actieve koolfilters binden onaangename geuren zoals sigarettenrook en gassen die bijvoorbeeld in de keuken of badkamer kunnen ontstaan.

Ionisator

Naast de filters zijn sommige modellen uitgerust met een zogenaamde ionisator, die de lucht oplaadt met negatieve ionen. Deze elektrische deeltjes trekken stof- en geurdeeltjes aan en binden ze, waardoor de efficiëntie van het apparaat wordt verhoogd.

Kamer grootte

Luchtreinigers werken vooral goed in gesloten ruimtes. De aanbevolen kamergrootte speelt dan ook een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Vooral in grotere ruimtes is een hoge doorvoer aan te raden, zodat je de lucht effectief kunt zuiveren. Instaptoestellen zijn geschikt voor oppervlakten tot 20 m², de bovengrens is 120 m².

Vermogensniveaus

Er zijn duidelijke verschillen in de intensiteit waarmee de individuele apparaten hun werk doen. Terwijl sommige modellen de lucht altijd met dezelfde kracht aanzuigen en reinigen, bieden andere luchtreinigers tot zes prestatieniveaus. Dit maakt ze geschikt voor continu gebruik of voor kortdurende reinigingsacties, bijvoorbeeld in het geval van schimmel.

Geluidsniveau

Omdat luchtreinigers worden aangedreven door een motor, maken ze ook geluid als ze aan staan. Hoe hard dit geluid is, is enerzijds afhankelijk van het model en anderzijds van het prestatieniveau. De bandbreedte ligt tussen de 25 en 60 dB. De bovenste waarde komt overeen met een gesprek op kamervolume.

Timer- en nachtmodus

Bij sommige modellen kun je de begintijd van de reiniging programmeren, zodat de lucht bijvoorbeeld al schoon is als je thuis komt. Praktisch is ook een nachtmodus, waarbij je apparaat voor het slapengaan automatisch de stroom uitschakelt, zodat het geluidsniveau wordt verlaagd.

Gemaksfuncties

Sommige fabrikanten hebben hun apparaten uitgerust met extra functies die het gemak vergroten. Dit omvat onder andere de mogelijkheid om het apparaat te bedienen via afstandsbediening of smartphone-app. Als er een display is, kun je bijvoorbeeld de huidige luchtkwaliteit of luchtvochtigheid aflezen en zien wanneer een filterwissel nodig is. Bij sommige modellen kan de lucht ook geparfumeerd worden met behulp van een geurolie.

Welke luchtreiniger is het beste voor jou en waar is deze goed voor?

Te weinig vocht, hooikoortsallergenen, sigarettenrook - er zijn verschillende redenen om een luchtreiniger te kopen. Welk apparaat het meest geschikt is voor jouw behoeften, hangt daarom in de eerste plaats af van de uitvoering, in het bijzonder het filtersysteem.

Welke luchtreinigers zijn geschikt bij hooikoorts, stof en allergie?

Als je last hebt van hooikoorts en vooral pollen en andere zwevende stoffen uit de lucht wilt filteren, is een reiniger met een HEPA-filter en meerdere vermogensniveaus aan te raden. Dergelijke apparaten voor mensen met allergieën zijn bijzonder effectief in het filteren van allergenen en fijnstof uit de lucht en zorgen zo voor een prettig binnenklimaat zonder irriterende stoffen. Dankzij het lage geluidsniveau laat je een model met nachtmodus goed draaien terwijl je slaapt, zodat je in alle rust kunt ontspannen.

Welke luchtreiniger werkt het best tegen geurtjes en schimmel?

Om effectief op te treden tegen sigarettenrook, keukengeurtjes of onaangename huisluchtjes, doe je er goed aan een luchtreiniger met actief koolfilter en ionisator te gebruiken. Dergelijke luchtreinigers verwijderen diverse onzuiverheden zoals gassen, bacteriën, pollen, fijnstof, dierenhaar en schimmelsporen uit de lucht en zorgen zo voor een comfortabel binnenklimaat en verhogen de luchtkwaliteit. Dankzij hun ionisator, die deeltjes met behulp van een elektrische lading bindt, zijn deze apparaten bijzonder effectief tegen geurtjes.

Voor voldoende luchtvochtigheid

Een effectieve remedie tegen te droge lucht, bijvoorbeeld in de winter wanneer de verwarming veel aan staat, zijn luchtwassers of 2-in-1 apparaten bestaande uit een reiniger en een luchtbevochtiger. Dergelijke modellen verhogen door hun filtertechnologie automatisch de luchtvochtigheid met een in water gedrenkte roller of voegen indien nodig waterdamp toe aan de lucht. Tegelijkertijd filteren ze pollen, allergenen, stofdeeltjes en ander zwevend materiaal.

Tips voor het onderhoud van je luchtreiniger

In principe zijn apparaten die je gebruikt om de lucht te filteren heel gemakkelijk te onderhouden. Toch loont het de moeite om regelmatig een aantal dingen te doen, zodat je lang kunt genieten van je klimaatverbeteraar. Trek wel altijd de stekker uit het stopcontact voordat je met onderhoud begint:

  • Als je de filters regelmatig vervangt, blijft de luchtreiniger ook op de lange termijn effectief. Hoe vaak het zinvol is om te wisselen, hangt af van de het apparaat. Informatie hierover vind je in de informatie van de fabrikant. Sommige modellen hebben ook een bijbehorend display dat aangeeft wanneer een filter vervangen moet worden.
  • Regelmatige vervanging van water is nodig bij luchtwassers en luchtbevochtigers. Altijd vers water in de tank zorgt ervoor dat bacteriën of andere ziekteverwekkers zich niet vermenigvuldigen en de lucht grondig wordt gereinigd.
  • Gebruik voor het reinigen van de behuizing een licht vochtige doek om stof of andere deeltjes van het oppervlak te verwijderen. Bijzonder geschikt zijn antistatische stofdoeken, die de fijne deeltjes door middel van een elektrische lading binden, zodat niets opdwarrelt.

Luchtreinigers van bekende merken als Philips of Rowenta

OTTO verkoopt verschillende soorten luchtreinigers van veel verschillende merken, in verschillende prijsklassen. Er zit vast een luchtreiniger bij die aan al je wensen voldoet.