Dyson. Geen stofzak. Geen verlies aan zuigkracht.

Vergeet de traditionele stofzuiger

Vele mensen zullen de bijzondere stofzuigers van Dyson wel kennen. Deze heeft niet alleen een bijzonder design, maar ook een onderscheidende werking. Vergeleken met de traditionele stofzuigers, hebben stofzuigers van Dyson geen stofzak nodig. Het voordeel hiervan is dat je geen filters hoeft aan te schaffen en dat je geen verlies aan zuigkracht hebt. Traditionele stofzuigers verliezen zuigkracht omdat de minuscule poriën in de stofzak verstopt raken met stof. Hierdoor raakt de luchtstroom geblokkeerd en neemt de zuigkracht af.

De oprichting van Dyson

Voor de oprichting van het technologische bedrijf Dyson gaan we terug naar het jaar 1974 in het Verenigd Koninkrijk. De oprichter, James Dyson, ontwierp destijds de ‘Ballbarrow’, een soort kruiwagen met een grote bal als wiel. Voor het spuiten van de Ballbarrows werden speciale ruimtes gebruikt. In 1978 merkte James Dyson op dat tijdens het spuitproces het luchtfilter constant verstopt raakte met poederdeeltjes. Dit bracht hem op nieuwe ideeën en daarom ontwierp hij een systeem waardoor de poederdeeltjes verwijderd konden worden. Dit systeem zorgde ervoor dat door middel van hoge krachten, met een sterkte van 100.000 keer groter dan zwaartekracht, de poederdeeltjes uit de ruimte verwijderd konden worden.

De Dyson stofzuiger

Het idee van het hierboven genoemde systeem, inspireerde James Dyson om een oplossing te bedenken voor hetzelfde probleem met stofzuigers. Vele ingenieurs en wetenschappers werkten aan de uitvinding van de Dyson stofzuigers in speciale laboratoria. Uiteindelijk leidde dit in 2005 tot een stofzuiger zonder stofzak. In vijf jaar tijd heeft Dyson ruim 5000 prototypes op de markt gebracht en een ontzettende groei meegemaakt. Naast stofzuigers ontwikkelt Dyson ook kruimeldieven en bijvoorbeeld de Airblade, waarmee je je handen zonder het apparaat aan te raken, kunt drogen door windkracht. Deze zie je tegenwoordig veel in toiletten in restaurants, cafés en hotels.

De James Dyson Foundation

De innoverende gedachten van James Dyson kenmerkt hem tot iemand die dingen beter wil laten werken en constant naar vernieuwingen zoekt. Ingenieurs zijn erg belangrijk om problemen in de wereld op te lossen en er kunnen er niet genoeg van zijn. Hiervoor heeft Dyson de James Dyson Foundation opgericht. Hiermee willen ze jongeren aanmoedigen om zich meer bezig te houden met wetenschap, innovatie en technologie. Dit door middel van beurzen, colleges en materiaal om te studeren. De James Dyson Foundation wil dat jongeren weten dat ze kunnen leren van mislukkingen en dat ze door hard te werken succes kunnen behalen.