Banken
NAAR BOVEN

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bank?

Naast de juiste maat en kleur is de bekleding van belang. Het speelt een doorslaggevende rol in hoe comfortabel de bank is en in de vorm. Gestoffeerde meubels gemaakt van koudschuim zijn zacht, maar kunnen vervormen afhankelijk van de kwaliteit. Dit leidt tot putten en kan de indruk wekken dat de bank is uitgeleefd. Banken met een vastere vorm zijn duurder en vaak bekleed met een latex kern. Na het gebruik of na het zitten herstelt de bank zichzelf weer naar de originele vorm en bieden daardoor een optimaal comfort. De meest stabiele en meest duurzame variant zijn banken met koudschuim met vering. Deze voelen over het algemeen harder aan dan de schuim kussens.

Hoe vind je de juiste maat voor je meubelen?

Eerst moet je kijken naar hoeveel mensen je kwijt wilt op het meubilair. Meet vervolgens hoe groot het meubilair kan zijn. Heb je geen idee hoe de afmetingen in de kamer passen? Leg met krantenpapieren de omtrek van het meubel op de grond. Hierdoor heb je een beter inzicht van de afmetingen van de bank.

Wat is belangrijk bij de keuze voor een nieuwe bank?

Natuurlijk moet je nieuwe stoel of bank in het interieur passen. Bij de keuze van materialen, zijn er nog ander aspecten waar je op moet letten. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt? Dan is leer een betere keuze qua bekleding omdat huisstofmijt zich hier niet in nestelt. Heb je kinderen? Dan is een bank met bekleding die gemakkelijk te reinigen is een goede oplossing. Wanneer je een echte jeansliefhebber bent kun je het beste afzien van lichte stoffen bekleding omdat de blauwe jeans wel eens kunnen afgeven aan de lichte bank.

Hoe maak je de bank schoon?

Chocolade die afbrokkelde op de bank of heb je met drinken gemorst? Een klein ongelukje komt al snel voor en vaak wanneer de bank net nieuw is. Het is belangrijk om snel in te grijpen en de restjes op te vegen of de vloeistoffen te absorberen met bijvoorbeeld keukenrol of een droge doek. Gebruik alleen reinigingsmiddelen volgens de wasvoorschriften van je meubel en wrijf niet te hard om beschadigingen te voorkomen.

Hoe maak je een leren bank schoon?

Leer is een natuurlijk materiaal wat heel gemakkelijk te onderhouden is. Voor het dagelijkse onderhoud is het voldoende om de leren bank af te doen met een vochtige doek. Hierdoor blijft de bank lang mooi, maar zo af en toe moet je de bank behandelen met speciale lederen verzorgingsproducten om ervoor te zorgen dat de bekleding mooi en niet gebarsten blijft.

De grootte en de locatie van de bank

Als de vraag is beantwoord welke bank je wilt, spelen de afmetingen en de perfecte plaats om de bank neer te zetten een belangrijke rol. Vanaf dan kun je op onze site zoeken naar banken met de juiste afmetingen. Met het kiezen van de grootte, moet u niet vergeten rekening te houden met de kamer en de ruimte rondom de bank. De vraag waar de bank het beste past hangt af van de mogelijkheden van de ruimte en je eigen voorkeur. De bank hoeft bijvoorbeeld niet altijd per se met de rug tegen de muur, hoekbanken zijn ook geschikt als scheidingswand of een mooie bank kan ook vrij in de kamer staan en dienen als een decoratief hoogtepunt.

Welke kleur en bekleding is de beste optie?

In het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: grote banken hebben neutrale tinten terwijl kleinere versies soms ook in felle kleuren verkrijgbaar zijn. De grote banken kunnen worden gedecoreerd met felle kleuren en accenten. Wel moet de bekleding natuurlijk passen bij het interieur zodat er een harmonieus totaalbeeld ontstaat in de woonkamer. Een makkelijk te onderhouden en duurzame stof zal in een gezin met kinderen en huisdieren goed van pas komen. In het algemeen wordt een makkelijk te onderhouden bank aangeraden, of je kiest voor leer, stof of microvezel hangt af van persoonlijke smaak. Stof en microvezel zijn waarschijnlijk in meerdere kleuren te verkrijgen dan een leren bank, maar ook de verschillende kleuren leersoort zijn gegroeid.

Verzorging van de banken

Aangezien de bank dagelijks wordt gebruikt vereist het de juiste zorg. Om op de lange termijn plezier te hebben van de bank, helpt het om deze grondig te stofzuigen en op regelmatige tijdstippen de kussens om te keren. Wie bijvoorbeeld een stoffen bank met afneembare hoezen heeft kan deze ook in de wasmachine gooien. Als er vlekken op de bekleding zitten kun je deze meestal voorzichtig inwrijven met speciaal schoonmaakmiddel. Een leren bank kun je het beste twee keer per jaar insmeren met een speciale lotion zodat het leer soepel en mooi blijft. De leren bank kan je gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en af te doen met een schone doek. Wanneer de vlek onverwijderbaar lijkt kun je desnoods een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen voor hulp.

Populaire kleuren banken

Grijze banken, groene banken, witte banken, blauwe bankenbruine banken