Banken zijn er in eindeloos veel soorten. Tip: Kleine woonkamer? Kies dan voor een bank op pootjes.

Banken

Inhoudsopgave

Waarop moet je letten als je een bank koopt?
Hoe bepaal ik de juiste maat voor mijn bank?
Wat is belangrijk bij de keuze van de uitstraling?
Hoe maak je een bank schoon?
Hoe onderhoud je een leren bank?
Alles wat je moet weten over de bank
Wat voor een bank-type ben ik?
Maat en plaats van de bank
Welke kleur moet je kiezen en welke bekleding?
Onderhoud van banken
Verdere informatie
De bank van je dromen
Banken in alle soorten bij OTTO
2-zitters en 3-zitsbanken en zithoeken
XXL banken
Hoekbanken en zithoeken
Fauteuils en hockers
Chaise longue en slaapbanken
Het perfecte materiaal voor je bank
Elegant leer en kunstleer
Praktische en stevige bekleding
De binnenkant
Ombouw
Vering
Stoffering
Wat is de stijl van jouw bank?

Waarop moet je letten als je een bank koopt?

Behalve de juiste grootte en kleur is de bekleding belangrijk. Deze speelt een beslissende rol, namelijk hoe comfortabel en vormbestendig een meubelstuk is. Banken gemaakt van schuim zijn zacht, echter afhankelijk van de kwaliteit kunnen deze banken meer of minder vervormen. Zo ontstaan er verdiepingen en indrukken, als de bank is “uitgezeten”. Vormbestendiger, maar ook duurder zijn bekledingen met een latexkern. Ze komen na gebruik weer terug in vorm en hebben hoog zitcomfort. De stabielste variant met de langste levensduur is de bekleding met een kern van veren. Deze voelen in de regel harder aan dan van schuim gemaakte bekleding.

Hoe bepaal ik de juiste maat voor mijn bank?

Duidelijk; eerst moet je bepalen voor hoeveel personen de fauteuils en bank plaats moeten bieden. Daarna meet je, hoe groot de meubelen mogen zijn. Helaas kun je je meestal moeilijk voorstellen, hoe het meubelstuk eruit zal zien in de woonruimte. Hierbij helpt een truckje: bouw je gewenste meubel na met verhuisdozen en laat het “model” op je inwerken. Dat helpt om duidelijkheid te geven bij de beslissing.

Wat is belangrijk bij de keuze van de uitstraling?

Natuurlijk moet de uitstraling van je nieuwe fauteuil of bank bij de inrichting passen. Bij de keuze van de materialen zijn er echter ook nog een paar andere aspecten om rekening mee te houden. Voor mensen met een allergie is leer meer geschikt dan stof, omdat zich daar geen huismijten in kunnen nestelen. Heb je kinderen? Dan is een onderhoudsvriendelijke bekleding een goede oplossing. Wie graag jeans draag, kan beter geen lichte kleuren kiezen, omdat de blauwe broeken kunnen afgeven.

Hoe maak je een bank schoon?

Chocoladekruimels op de bank of een drankje omgegooid? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Belangrijk is, dat je snel reageert en etensresten afpoetst of vloeistoffen met droge doek afdoet of kruimels opzuigt met een kruimeldief. Gebruik daarna alleen een schoonmaakmiddel dat volgens de gebruiksaanwijzing van je bank geschikt is en wrijf niet te hard, om de bekleding niet te beschadigen.

Hoe onderhoud je een leren bank?

Leer is een natuurlijk materiaal, dat zeer eenvoudig te onderhouden is. Voor het dagelijks onderhoud is het voldoende, om af en toe met een vochtige doek over het oppervlakte te vegen. Om te zorgen dat de bekleding lang mooi blijft en niet gaat barsten, moet je je bank af en toe met een speciaal lederonderhoudsmiddel behandelen.

Alles wat je moet weten over de bank

De bank is het gezellige middelpunt van elke woonkamer en het rustpunt voor elke dag. Genoeg reden om dit gezellige meubelstuk wat extra aandacht te schenken. Juist bij de aankoop van nieuwe relaxmeubels moet je vooraf goed nadenken. Want de vraag “welke bank is de juiste” hangt helemaal af van je eigen ideeën en smaak.

Wat voor een bank-type ben ik?

Voordat je überhaupt een keuze kunt maken voor een geschikte bank, moet je je afvragen, wat voor bank-type je eigenlijk bent en waarvoor je de bank moet gebruiken: zoek je een grote knuffelige familiebank of eerder een praktische gezellige tweezitter met bedfunctie of moet de bank eerder representatief zijn en als decoratie dienen? Belangrijk bij de beslissing is dat je de ideale bank voor je eigen behoeften uitzoekt en niet de gemakken van gasten vooropstelt.

Maat en plaats van de bank

Wanneer je weet wat voor type bank je wilt, spelen de maat en de perfecte plaats natuurlijk een beslissende rol. Want zodra de plaats wordt bepaald, kun je ook naar een bank met de juiste maten zoeken. Voor de maat moet je er aan denken, de ruimte voor de bank en om de bank heen mee te nemen bij de berekening. Omdat de zithoeken in meubelzaken meestal kleiner lijken dan ze werkelijk zijn, is het aan te raden thuis uit karton het formaat na te bouwen, zodat je ziet hoe de grootte van de uitgezochte bank in de ruimte werkt en of de uitgekozen maten passen. De vraag “waar kan de bank het beste staan?” hangt natuurlijk af van de mogelijkheden van de ruimte en je eigen voorkeuren. Zo hoeft een bank niet altijd met de rug tegen een muur te staan. Hoekbanken zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt als ruimteverdeler of een mooie bank kan vrij in de ruimte staan en een extra highlight in de inrichting zijn.

Welke kleur moet je kiezen en welke bekleding?

Ook bij de keuze van de kleur en het materiaal zijn je eigen voorkeuren erg belangrijk. In het algemeen geldt de volgende vuistregel: grote banken moeten eerder neutraal van kleur zijn, terwijl kleine varianten ook eens in een opvallende kleur bekleed kunnen worden. Bij grotere banken kan met gekleurde kussens een opvallend accent gecreëerd worden. Natuurlijk moet de bekleding bij de bestaande inrichting van de ruimte passen, zodat er een harmonisch totaalbeeld ontstaat en de woonkamer niet onrustig wordt qua uitstraling. Bij de vraag over de bekleding zijn de keuzemogelijkheden onbegrensd. Natuurlijk is een onderhoudsvriendelijke en slijtvaste stof in een huishouden met kleine kinderen en dieren een groot voordeel. In het algemeen is het aan te raden een onderhoudsvriendelijke stof te kiezen, omdat een bank ook gebruikt moet worden en er niet alleen ter decoratie staat. Maar of je nu leer, stof of microvezel wil, moet ieder voor zich bepalen. Natuurlijk zijn er meer keuzemogelijkheden voor stof dan voor een leren bank, maar ook het aanbod aan verschillende leersoorten en kleuren is inmiddels enorm.

Onderhoud van banken

Omdat een bank dagelijks wordt gebruikt, heeft deze natuurlijk de juiste verzorging nodig. Om lang plezier van je bank te hebben, helpt het, deze regelmatig goed met een speciaal opzetstuk met de stofzuiger te zuigen. Wie bijvoorbeeld een stoffen bank met afneembare bekleding heeft, kan deze af en toe ook in de wasmachine wassen. Indien er vlekken op de stof zitten, kunnen deze voorzichtig met een speciaal reinigingsmiddel uit de stof gewreven worden. Verstandig is wel om het reinigingsmiddel uit te proberen op een plaats, die je niet ziet, om te testen of het middel de stof beschadigt. Wie daarentegen een leren bank heeft, kan deze tot twee maal per jaar met een speciale leeronderhoudslotion inwrijven, om het leer mooi soepel te houden. Verder kun je de leren bank regelmatig met een vochtige doek afpoetsen en aansluitend met een schone doek droog maken. Voor hardnekkige gevallen kun je het best een professionele reinigingsfirma inschakelen.

Verdere informatie

Favoriete modellen: tweezitters, driezetters, eenzitters, hockers, fauteuils, relax fauteuils, tv fauteuils, banken, slaapbanken, relaxbanken, stoffen banken, hoekbanken, zithoek

Materialen: stof, leer, kunstleer, micro, Leder, kunstleder, microvezel

De bank van je dromen

De zoektocht naar de perfecte bank kost tijd, doorzettingsvermogen en geluk, uiteindelijk moet de keuze van een meubelstuk dat vaak het middelpunt van de woning is, zorgvuldig uitgevoerd worden. Naast algemene aspecten zoals maat en type zijn details als uittrekfuncties, bekleding en niet als laatste het bovenmateriaal en kleur belangrijk om in de beoordeling mee te nemen. Als je een wensmodel in je hoofd hebt, geldt dat, je verschillende modellen moet vergelijken, tot je de perfecte bank hebt gevonden. Wij willen de keuze iets makkelijker maken voor je, daarom willen we je voorstellen aan alle bank-typen – waaronder natuurlijk de hoekbank of combinaties uit 2- en 3-zitters.

Banken in alle soorten bij OTTO

De klassieker is absoluut de 2-zitter of 3-zitter in combinatie met een bijpassende fauteuil, die dan samen als groep om een salontafel staan. Sinds enkele jaren wordt deze klassieke combinatie door veel meubelontwerpers en inrichtingsspecialisten minder toegepast – de trend gaat er naartoe om steeds ruimere zit-combinaties in onze leefruimte te plaatsen. Omdat de woonkamer in nieuwbouw woningen vaak zeer groot van omvang is – 30 vierkante meter woonoppervlakte is geen uitzondering – zijn vooral grote zithoeken steeds populairder, vooral bij gezinnen. Net zo populair zijn zithoeken, die uit banken van verschillende grootten bestaan met daarbij behorende fauteuils en hockers. Voor het kopen moet je de ruimte exact nameten en er aan denken, dat een zithoek van een dergelijke omvang plaats nodig heeft, om optimaal effect te krijgen. Is de kamer te klein, dan oogt een ruimte met zulke meubels snel te vol. Kleinere single woningen met alleen een of twee kamers zijn daarentegen vaak gemeubileerd met een slaapbank of een uittrekbank, om op deze manier de kleine ruimte optimaal te benutten. Bekijk in alle rust ons assortiment – op Otto.nl vind je makkelijk alle gepresenteerde banken.

2-zitters en 3-zitsbanken en zithoeken

Deze bank-bouwmethode is wereldwijd favoriet. Of als onderdeel van een banken-combinatie of alleen; met 2- en 3-zitsbanken richt je elke ruimte met een gezellige zitgelegenheid in. Met een praktische slaap- of uittrekfunctie, die bed en bank combineert, is een dergelijke bank heel geschikt voor de inrichting van eenkamerwoningen of kleine woonkamers. Samen met een fauteuil, ziet elke combinatie er uit als een klassieke zithoek met een 2- en 3-zitsbank, die je in veel woningen vindt. Om te zorgen dat de combinatie er uit ziet als een eenheid, zijn alle meubelen in een groep in hetzelfde design uitgevoerd en met dezelfde materialen gemaakt. Een dergelijke zithoek heeft veel plaats nodig, maar is ideaal voor het inrichten van ruime huizen of loftwoningen.

XXL banken

Indien je de bewonder bent van een loft of een grote kamer hebt met voldoende plaats en je bank het middelpunt van de woning is, waar zich het gezamenlijke familielever afspeelt, vind je bij ons gemoedelijke XXL banken online. In vergelijking met een bank met normale maat zijn de zitvlakken van een XXL formaat geschikt om ontspannen te liggen en luieren. Daarmee is een XXL-bank niet zo geschikt voor officiële ruimtes, maar een ideale bank voor een gezellige woon- en tv-kamer.

Hoekbanken en zithoeken

Hoekbanken: met zijn typische L-vorm zijn gunstige banken, om de ruimte in de woonkamer optimaal te benutten, omdat je met maar één bank beschikt over voldoende zitruimte. De diepte van de zitvlakken maakt het mogelijk om comfortabel en toch rechtop te zitten, de hoek is bedoeld om comfortabel te lezen of tv te kijken met de benen lekker op de bank. Een variant voor een grote ruimte is een complete zithoek, die meerdere XXL-banken combineert. Ze vallen vooral op door hun grootte en ruime zit- en ligmogelijkheden. In een L- of U-vorm met een passende zitdiepte zijn zulke banken ook geschikt voor grote families, die graag gezellig samen zitten. Kinderen zien deze grote banken als een mini-avontuur speelplaats. Zo’n bank is online vaak als variant met een slaapfunctie verkrijgbaar, ook wanneer deze functie vanwege de ruimte, die een zithoek sowieso biedt, voor een enkele logé niet nodig is.

Fauteuils en hockers

In elke woning moet minstens een fauteuil of hocker staan. Deze meubelen bieden een gemakkelijke zitmogelijkheid en zijn vanwege de geringe grootte makkelijk naar behoefte flexibel te verplaatsen. Ze zijn het ideale meubelstuk, wanneer je de kamer graag regelmatig opruimt. Indien je vaak bezoek hebt, zal je deze flexibele zitplaatsen waarderen. Met een eenvoudige handeling is de zithoek uit te breiden met extra zitmogelijkheden, zodat alle gasten plaats hebben. Fauteuils zijn in het algemeen in hetzelfde type verkrijgbaar als de bank. Om een kleinere kamer te meubileren of in de woonkamer een bijzonder accent te creëren, verdient het zich terug, om in een bijzonder stuk zoals een ouderwetse club- of oorfauteuil te investeren.

Chaise longue en slaapbanken

De Chaise longue en slaapbank bieden naast een zitmogelijkheid ook een ligmogelijkheid. Chaise longue banken worden voornamelijk gebruikt om overdag op te rusten en te lezen, vaak wordt deze bank gebruikt als stijlvol interieur item in een ruime kamer. Slaapbanken hebben als functie om ’s nachts op te slapen en kunnen vaak door een paar aanpassingen snel omgebouwd worden tot logeerbed, deze banken staan meestal in kleinere ruimten. Voordat je een slaapbank aanschaft is het aan te raden om deze eerst te testen.

Het perfecte materiaal voor je bank

Zelfs materialen en patronen van stoffen meubelen (zoals banken) zijn onderhevig aan modetrends. Naast de grote vraag naar nieuwe hippe banken is er ook veel vraag naar modellen uit het verleden. Bijvoorbeeld naar simpele, klassieke banken in het ‘retro-thema’ van de jaren '20 en banken met bloemenmotieven en fluwelen bekleding, wat hip was in de jaren '60 en '70. Fabrikanten stemmen hun productie zorgvuldig af op de laatste trends van deze meubelstukken en bieden de laatste decennia banken en fauteuils aan in moderne, onderhoudsvriendelijke opties. Wanneer je van plan bent om een nieuwe bank aan te schaffen kun je dus kiezen tussen een van de vele ‘retro-modellen’ of een van de actuele designs. Als je na een aantal jaren het patroon van de hoes van je sofa beu bent, kun je deze aanpassen naar de modetrend van dat moment met een nieuwe slipcover, hierdoor voldoet je bank eenvoudig weer aan de huidige trend. Tijdloze klassiekers zoals donkere leren banken en banken van hoge kwaliteit materiaal zijn duurder om aan te schaffen maar ze zijn gemakkelijk neer te zetten in elke interieurstijl waardoor ze ongevoelig zijn voor interieurtrends en altijd in je woonkamer kunnen blijven staan.

Elegant leer en kunstleer

Leer heeft een warme en elegante uitstraling, toch geven veel mensen voorkeur aan meubelen van stof omdat dit de goedkopere optie is. Maar, los van de elegante uitstraling die leer met zich mee brengt, bezitten behandeld leer en kunstleer ook een aantal praktische voordelen. Ouders van kleine kinderen zullen ondervinden dat een behandelde leren bank erg makkelijk schoon te maken is. In contrast met behandeld leer is natuurlijk leer juist minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of huisdieren, dit leer heeft juist heel voorzichtige en complexe verzorging nodig.

Praktische en stevige bekleding

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope bank of stoel met armleuning moet je je zoektocht naar verschillende materiaal soorten beperken. In principe geldt dat hoe duurder het materiaal is hoe langer de bank en de bekleding van de bank of stoel met armleuning mee zal gaan, dus des te duurzamer de aankoop is. Bekleding met een weefsel van microvezels laat zich erg gemakkelijk reinigen. Als de bank vaak gebruikt wordt door kinderen of huisdieren, om op te spelen of te slapen, kun je het beste kiezen voor een bank in een donkere kleur en patronen waarop vlekken minder goed zichtbaar zijn.

De binnenkant

Wanneer we een meubel voor de eerste keer zien letten we natuurlijk voornamelijk op de buitenkant, we besteden veel tijd aan het uitzoeken van een goedkope bank in het gewenste design. Maar helaas laat een bank niet zien wat er aan de binnenkant zit. Wanneer je een bank koopt kun je voor de officiële aankoop al op de bank gaan zitten om te kijken of deze bank zit zoals jij dat graag wilt. Alleen wanneer je een bank online koopt is het niet mogelijk om deze bank te gaan ‘proefzitten’ je moet dan vertrouwen op de online beschrijving van de vulling en draagconstructie van de bank. Het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen in welke termen belangrijk zijn om de kwaliteit van de binnenkant van een bank te herkennen. Alleen wanneer je weet op welke woorden je moet letten kan je de kwaliteit van gestoffeerde meubelen online tot betrouwbare hoogte inschatten en een goede keuze maken in de aanschaf van een nieuwe bank.

Ombouw

De ombouw van een bank bestaat meestal uit massief hout, de stabiliteit en vormvastheid van massief hout maakt het een bijzonder geschikte materiaalsoort om te gebruiken voor de ombouw. Het grote voordeel van massief hout is dat het niet kraakt of piept, zelfs niet na vele gebruiksjaren. De individuele onderdelen van het frame worden afgerond om te voorkomen dat ze de kussens van de bank beschadigen.

Vering

In de vering van een gestoffeerd meubel wordt onderscheid gemaakt tussen ondervering (op het zitstuk) en rugvering (in de rug). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen staalschachtveren, rubberen banden en latten. Staalschachtveren worden het meeste gebruikt, ze worden ingevoegd in het houten frame en daarna strakgetrokken in de ondervering. Rubberen riemen worden meestal gebruikt voor de rugleuning, zij bieden ondersteuning aan de rug wanneer je tegen de rugleuning leunt. Latten komen bijna uitsluitend voor in slaapbanken, waar ze dan meteen dienen als lattenbodem.

Stoffering

Voor de stoffering van een bank wordt meestal schuim gebruikt, in het productieproces wordt dit schuim koud schuim genoemd. Hoe hoger de dichtheid van het schuim, des te hoger de kwaliteit van het materiaal. In de praktijk is dit schuim vormvast, doordat het schuim vormvast is ondersteund het personen comfortabel, zelfs wanneer het schuim zwaar wordt belast. Wanneer je online een bank wilt kopen waar je voor langere tijd plezier van wilt hebben kun je het beste kiezen voor een bank waar de stoffering beschreven wordt als binnenvering of box-spring stoffering. Doordat deze stofferingen meervoudig gelaagd zijn bieden ze een ergonomische zithouding en zijn ze ook geschikt voor personen met een zwaarder gewicht.

Wat is de stijl van jouw bank?

Naast grootte, kleur en bekleding speelt de stijl van je nieuwe bank ook een grote rol in het maken van de grote keuze met welke bank je je woonkamer gaat aankleden. Want natuurlijk is de stijl van jouw meubilair een soort visitekaartje naar je gasten – door ons meubilair willen we laten zien hoe wij onszelf zien en hoe wij anderen willen beïnvloeden. Een klassiek meubelstuk is de Chesterfield bank, deze bank ziet er door zijn hoge-kwaliteit leren bekleding en typische knopen stiksels, elegant en comfortabel uit op hetzelfde moment. Dit zijn mooie kenmerken voor een meubelstuk. De Chesterfield bank staat mooi in elegant ingerichte woonkamers, met veel donkere meubels, olieverfschilderijen en tapijten, oftewel in interieurs met de oud-Engelse stijl. De licht gebogen banken met retro-look reflecteren de interieurstijl van de jaren ’50 en ’60. Wanneer je deze bank combineert met lavalampen en een glazen tafel creëer je een typische fifties look in jouw woonkamer. Wanneer je voorkeur ligt bij een interieur met rechte lijnen en rustige kleuren kun je beter kiezen voor een moderne bank met duidelijke contouren. Zo’n modern meubelstuk kan op verschillende manieren gecombineerd worden: in combinatie met rietenmeubelen en groene kamerplanten kan een eenvoudige bank heel natuurlijk en knus ogen, maar wanneer je deze bank combineert met planken en TV-meubelen die gemaakt zijn van roestvrijstaal en glas geeft deze bank juist een ‘coole-touch’ aan je woonkamer. Wanneer je liever een romantische stijl hebt in je woonkamer kun je je bank decoreren met kleurrijke kussens en een lichtgekleurde sprei. Extra-tip: wanneer je fan bent van trendy Aziatische, Orientaalse of Afrikaanse interieurstijlen kun je je moderne bank combineren met kleden met etnische prints en daarnaast kun je je interieur helemaal afmaken door muurschilderingen en decoratieve objecten in je woonkamer te plaatsen met accenten richting deze interieurstijlen.

Hopelijk kun je al deze criteria toepassen en daardoor je zoektocht wat vergemakkelijken zodat je de bank van je dromen kunt vinden bij OTTO. De droombank waarmee je over een aantal jaren nog steeds dolgelukkig bent.