201 artikelen

Kinderbedden

De baby is er en in het algemeen is de vreugde die daarbij komt kijken groot! Maar afgezien van al het enthousiasme dat hierbij komt kijken, zijn de meeste ouders ook lichtelijk bezorgd over het feit of ze alles goed doen met de nieuwe inwoner van deze aardbol. Daarom worden hier verschillende tips gepresenteerd met betrekking tot het juiste kinderbed:

Voor welke leeftijd zijn ledikantjes geschikt?

Ledikanten zijn vooral geschikt voor baby’s en peuters tot en met 3 jaar. De functie van het ledikant verklaart deze leeftijdsbeperking: het kan door het verwijderbare rooster aan de voorkant en het verstelbare liggende oppervlak namelijk gebruikt worden als ‘balkonbed’, dat direct aansluit bij het ouderlijk bed. Vooral verzorgende moeders zullen deze mogelijkheid waarderen. Naarmate de leeftijd van de baby vordert, kan het ligvlak ook worden verlaagd, zodat het bed alleen kan staan. Uiterlijk vanaf het vierde levensjaar wordt een wijziging naar een robuuster kinderbed aanbevolen. Vanaf deze leeftijd ontdekken peuters het plezier van het klimmen en zullen ze gaan proberen om over het hekje van hun ledikantje heen te klimmen, of door de spijlen een te kruipen. Deze experimenten kunnen gevaarlijk zijn en zijn een hint om het ledikant in te ruilen voor een groter kinderbed. Soms kan een eigen bed ook helpen bij het zindelijk worden, zodat de kinderen voortaan alleen het toilet kunnen bezoeken. Soms is het kind eenvoudigweg het bed ontgroeid of moet het plaats maken voor broertjes of zusjes. Het is in ieder geval raadzaam om het nieuwe bed op dezelfde plek als het vorige bed dat plaatsen: dat helpt het kind bij de overgang van het oude bed naar het nieuwe.

Wat moet men overwegen bij het kopen van kinderbedden?

Een kinderbed moet in de eerste plaats duurzaam, stevig en robuust zijn, om alle lasten van het dagelijkste kinderleven te weerstaan. Bovendien moeten de verwerkte materialen zoals verf en lak vrij van vervuilingen speeksel resistent zijn. Bescherming van het milieu en de gezondheid staan hoog in het vaandel bij OTTO. Daarom wordt het textiel bijvoorbeeld getest op schadelijke stoffen en zijn de kinderbedden van hout met de FSC-zegel gemaakt. Daarnaast moet een kinderbed beschikken over afgeronde randen en hoeken en moet het kind voldoende ruimte hebben in het bed.

Waar kunnen kinderen het beste slapen?

Pasgeborenen kun je het beste in een wandelwagen of een wiegje leggen. Maar na maximaal een half jaar zijn baby’s deze eerste soort slaapplek ontgroeit en hebben ze een groter bed nodig. De meeste ouders kiezen dan voor een klassiek ledikant, waarin het kind natuurlijk ook al kan slapen vanaf de geboorte! Een ledikant kan in ieder geval tot de derde verjaardag gebruikt worden. De standaard grootte hiervan is ongeveer 70 x 140 cm.

Wat te overwegen bij het kopen van een kinderbed?

Voordat er een nieuw of tweedehands kinderbed aangeschaft wordt, moet het zorgvuldig gecontroleerd worden op de veiligheid ervan. Het is belangrijk dat het stabiel en goed gemaakt is. De volgende criteria moeten in acht worden genomen:

 • Heeft het bed noch scherpe randen en puntige hoeken noch onbewerkte plekken aan het oppervlak waaraan het kind zich kan bezeren?
 • Zitten er geen onderdelen aan het bed waar het kind met zijn snoepketting of dergelijken achter kan blijven haken?
 • Is het materiaal vriendelijk voor de gezondheid en vrij van schadelijke stoffen?
 • Zijn er geen dwarse elementen waar het kind op kan klimmen in de constructie van het bed aanwezig?
 • Zitten er binnen het bereik van het kind geen verwijderbare onderdelen zoals losse schroeven, zelfklevende etiketten en dergelijken in het kinderbed?

Het is ook belangrijk om, enkele maatregelen in acht te nemen waarmee je voorkomt dat het kind zijn of haar hoofd kan stoten en uit het bed kan vallen :

 • De spijlen van het ledikant moeten minstens 45 mm uit elkaar staan en hun afstand tot de balk mag niet hoger zijn dan 65 mm, oftewel ze moeten stabiel zijn.
 • De afstand tussen de vloer en het frame moet minder dan 25 mm zijn.
 • In de hoogste positie van het bed moet er een afstand van 30 cm tot aan de bovenrand zijn, met een matras van minstens 20 cm.

Als de ouders beslissen om een nieuw kinderbed te kopen, moeten ze ervoor zorgen dat deze voldoet aan de veiligheidsstandaard DIN EN 716-1 / 2, die bijvoorbeeld de afstand tussen de spijlen regelt. Het GS-symbool dient als een kwaliteitsfunctie.

Wat is nog meer belangrijk?

Een vaak onbewuste bron van gevaar in het kinderbed is speelgoed. Alles wat met koorden, linten of snoeren wordt vastgehouden, neemt het risico van wurging met zich mee. Ook knopen mogen nergens blijven hangen. Zodra het kind begint met kruipen, moet het speelgoed van het bed gehaald worden. Ook moet speelgoed altijd kritisch getest worden op veiligheid.

In de eerste twaalf maanden is een kussen niet alleen overbodig, het kan ook erg gevaarlijk zijn. Daarom kan het beter weggelaten worden! Ook een deken is niet essentieel, een slaapzak is een goed alternatief. Nesten, huiden of dergelijken hebben niets in een kinderbed te zoeken. Ook mag het kind niet te warm gekleed worden en mag het nooit een muts dragen in bed.

Voor kinderbedden met een aankleedblad geldt dat dit alleen gebruikt mag worden om het kind op aan te kleden. Leg uw kind hier nooit onbewaakt op! Na gebruik moet het aankleedblad verwijderd om de veiligheid van het kind te garanderen.

Het is verstandig om vooruit te plannen en een kinderbed te kopen met een in hoogte verstelbare bodem, die later tot een junior bed kan worden omgezet. Hoe groter het kind wordt, des te prettiger het wordt voor de rug van de ouders. Als de baby begint met trekken, moet de bodem worden verlaagd. Praktisch zijn de verwijderbare staven: als het kind ouder is, kan het ’s nachts alleen naar het toilet gaan.

Waar zet ik het kinderbed?

Een kinderbed mag nooit voor een deur of raam geplaatst worden, anders wordt de slaap van de baby door tocht en onrust verstoord. Ook bij de verwarming kan je beter geen kinderbed plaatsen, aangezien de slijmvliezen van het kind nog extreem gevoelig en vatbaar voor infecties zijn. Het bed van de baby kan het beste geplaatst worden tegen een binnenwand die niet afkoelt en waar geen pijpleidingen doorheen lopen. Het is ook handig om het kinderbed zo te plaatsen dat het vanuit de deur gemakkelijk zichtbaar is.

Waarom zijn kinderbedden in hoogte verstelbaar?

Bedden voor baby's kunnen twee tot drie keer in hoogte worden versteld, met het hoogste niveau voor baby’s tot 6 maanden oud. De verstelbare hoogte maakt het voor de ouders makkelijker om het kind op te tillen, aangezien ze dan niet hoeven te buigen. Naarmate het kind opgroeit zal het proberen op te staan door zich op te trekken. De verlaging van de bodem zorgt ervoor dat het kind niet uit bed valt en zich bezeert.

Wanneer moet het kind een groter bed krijgen?

Het juiste moment om een kinderbed te vervangen voor een “echt” bed, is er niet. De meeste kinderen maken deze stap tussen 18 maanden en drie en een half jaar, met een focus op de leeftijd van 3. Of een "verhuizing" naar een groter bed zinvol is, hangt af van het kind en de familiesituatie.

 • Als er een volgend kind op komst is, is het verstandig dat het kinderbed hiervoor is "vrijgemaakt". In dit geval moet de peuter minstens zes weken voor de geboorte aan zijn nieuwe bed wennen voordat de baby er is. Als alternatief kunt u ook wachten tot de baby drie of vier maanden oud is en de peuter gewend is aan zijn broer of zus. In deze tijd kan de nieuwkomer in zijn wieg slapen.
 • Het ruilen van bedden kan ook als het kind uit het babybed klimt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat het kind zich bezeerd tijdens het klimmen, al kan het dan wel tot nachtelijke wandelingen leiden.
 • Een ander zinvol tijdstip voor de ‘’verhuizing’’, kan zijn als het kind geen luiers meer nodig heeft, zodat het in de nacht naar de wc kan gaan .

Wat valt er te overwegen bij het veranderen naar een groter kinderbed?

Veel kinderen hoeven niet naar een groter kinderbed over te stappen: ze hebben een wieg dat omgezet kan worden in een junior bed. Investeren in zo’n bed kan zeker zinvol zijn, omdat je geld bespaart voor een ‘’vervolgbed’’ en het kind niet hoeft te wennen aan een nieuwe plek om te slapen.

Maar als het toch nodig is dat het kind een nieuw bed krijgt – omdat zijn/haar bed niet ‘’meegroeit’’ of omdat een broertje of zusje het babybed nodig heeft, verloopt de verandering meestal relatief probleemloos. Maar het kan gebeuren dat het kind in eerste instantie terughoudend is. Dit kan voornamelijk voorkomen bij de eerstgeborenen, want bij broers en zussen is het eerder zo dat ze de ouderen willen nadoen en zich ze zich ‘’groter’’ voelen in een junior bed. Om een ‘’zachte’’ overgang te realiseren, is het verstandig om het nieuwe kinderbed in dezelfde positie te plaatsen als het oude bed en eerst het oude geliefde dekbedovertrek te gebruiken. De verhuizing tot een klein feest maken en, bijvoorbeeld de ouders uit te nodigen, kan ook behulpzaam zijn. In het begin kan het raadzaam zijn om het grotere bed te beveiligen tegen het eruit vallen, bijvoorbeeld door een stoel voor het bed te plaatsen.

Wanneer moeten kinderen naar bed gaan?

Hiervoor gelden geen algemene regels! Net als bij volwassenen zijn de slaapbehoeften van kinderen zeer verschillend: Terwijl sommige kinderen al om 7 uur moe en grillig zijn, zijn anderen zelfs om 10 uur nog klaarwakker en vrolijk. Ook al is het verlangen van de ouders naar een ongestoorde avond en vooral een rustige nacht begrijpelijk: tot het zover is, eist het geduld. Baby’s van een paar weken oud hebben elke twee tot vier uur honger en ook het verschil tussen dag en nacht wordt pas geleidelijk duidelijk. Vaste slaaprituelen en ’s avonds alleen ruste ‘’acties’’ kunnen erbij helpen dat het kind het dag-nachtritme leert.

Mooie, voordelige kinderbedden in de beste kwaliteit.

Er zijn verschillende soorten kinderbedden, van het babybed tot het avontuurbed. Dit is een goede zaak, omdat op deze manier het kinderbed kan worden geselecteerd naar specifieke eisen. Bedden voor pasgeborenen en zuigelingen tot en met de 6e levensmaand zijn zo bedacht, dat ze gemakkelijk op het bed van de ouders kunnen worden geïnstalleerd en veel comfort beloven. Babybedden zijn wederom ontworpen voor kleine kinderen tot 4 jaar en zorgen met babyfoon voor veiligheid.

De hoogslaper is wederom iets voor oudere kinderen (schoolkinderen), omdat het uitgerust is met een ladder of trap. Daaronder is genoeg ruimte voor een bureau, speeltoestellen en andere dingen. Stapelbedden zijn de ideale oplossing voor kleine kinderkamers met twee kinderen.

Een absoluut hoogtepunt in kinderkamers zijn avontuurbedden zoals een ridderkasteel, boomhuis, raceauto, kasteel of dergelijke. Ze inspireren de verbeelding en zijn speeltuin en slaapplaats in een. Sommige oudere kinderen worden goed geadviseerd met jeugdbedden, die groter zijn en ook een modern design hebben. Daarnaast zijn er ook multifunctionele jeugdbedden, die praktische opslagruimten onder of naast het bed bieden.