Een tafel kun je op veel plekken plaatsen aangezien hij meerdere functies heeft. Vind jouw tafel hier!

Mooie tafels maken je interieur helemaal af

Bijzettafels, eettafels, salontafels en eethoeken

OTTO heeft in haar assortiment verschillende typen tafels. Hierbij kun je denken aan bijzettafeltjes, eettafels en salontafels. Heb je moeite met het combineren van meubels? Daarvoor biedt OTTO complete zithoeken. Dan kies je altijd voor een mooie combinatie van een tafel en stoelen of zitbanken. Een groot deel van onze tafels is gemaakt van hout. Hout kent vele verschillende soorten en deze horen met veel zorg behandeld te worden. Hierdoor kun je zo lang mogelijk van de tafel plezier hebben. Vervolgens geven we je een aantal voorbeelden van houtafwerkingen en hoe je deze het beste kunt onderhouden.

Soorten houtafwerking en onderhoudtips

  1. Olie. Wanneer je de tafel met olie behandelt, zal deze wat donkerder en warmer van kleur worden. Olie is gevoelig voor vocht en daarom moet de tafel gelijk worden afgenomen met een droge doek als je geknoeid hebt.
  2. Vernis en lak. Lak zorgt voor een beschermende laag op je tafel. Wanneer je hebt geknoeid op de tafel, gelijk de tafel afnemen met een zachte vochtige doek. Je moet voorkomen dat je de lak van de tafel schuurt, dus gebruikt geen schuurspons, staalwol of bijtende middeltjes.
  3. Was. Net als bij lak zorgt een wasafwerking voor een beschermende laag tegen vocht. Echter, bij lak heb je een hogere beschermlaag. Daarom moet je ervoor zorgen dat je vocht met een droge doek afneemt.
  4. Onbehandeld hout. Wanneer je de tafel graag in originele staat wilt houden, dan kan je de tafel het beste onbehandeld laten. Het probleem is dan wel dat het hout geen beschermlaag heeft en extra gevoelig is voor vocht. Kringen en andere vlekken kun je ten eerste voorkomen met onderzetters of een tafelkleed. Wanneer er toch een vlek op de tafel is ontstaan, kun je deze het beste met een schuursponsje en groene zeep verwijderen.
  5. MDF. MDF staat voor ‘Medium-Density Fibreboard’. Het materiaal is gemaakt van samengeperste vezels. Het materiaal kan je het best regelmatig afnemen met een vochtige doek. Vele soorten meubels worden van MDF gemaakt, want het is vormvast en vriendelijk voor het milieu.

Overige tips

  • Zonlicht. Houten meubels zijn gevoelig voor zonlicht, dus voorkom dat ze midden in de zon staan. Wanneer je hier weinig aan kunt doen, kun je het beste kiezen voor teakhout. Teak gaat, ten opzichte van eiken, minder snel scheuren en splijten.
  • Luchtvochtigheid. Zorg dat je woning een constant niveau van luchtvochtigheid heeft, zodat het hout minder snel gaat krimpen en scheurtjes krijgt. Je kan het op pijl houden met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of waterbakjes aan je verwarming.
  • Tafelkleedjes. Wanneer een tafelkleed het hele tafelblad bedekt, zal dit geen probleem vormen voor de kleur van de tafel. Echter, in geval je tafelkleedjes gebruikt, zorg dan dat ze niet constant op de tafel liggen. Dan kunnen kleurverschillen ontstaan op de tafel.