Vloerkleden
NAAR BOVEN

Zo kies je het juiste vloerkleed

Vloerkleden, tapijten of karpetten kunnen voor dat extra beetje sfeer en comfort zorgen in de kamer. Een vloerkleed heeft ook als voordeel dat het geluid dempt en warmte vasthoudt. Naast comfort en warmte is een vloerkleed ook erg stijlvol. OTTO heeft een ruim aanbod aan vloerkleden in allerlei maten, typen en kleuren. Ontdek in onze webshop welk type tapijt het beste bij jouw interieur past!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vloerkleed

Er zijn verschillende typen tapijt of vloerkleden, zoals hoogpolig, handgeknoopt of een handgeweven tapijt. Elk type heeft een andere uitstraling en ook dit kan bepalend zijn voor de ruimte.

 • Hoogpolige kleden hebben een lossere poolsamenstelling dan laagpolige kleden. Een hoogpolig vloerkleed straalt bijvoorbeeld warmte uit, daarnaast houdt een hoogpolig vloerkleed heerlijk de voeten warm, dit is natuurlijk erg aangenaam in de koude wintermaanden. Wanneer je een strak of industrieel interieur hebt kan een hoogpolig tapijt extra warmte toe voegen maar ook contrast wat een luxe uitstraling geeft. Een hoogpolig tapijt is minder praktisch om bijvoorbeeld onder de eettafel of onder een bureau te leggen in verband met het verplaatsen van stoelen.
 • Laagpolige kleden zijn makkelijk in onderhoud. Door de kleine lus is het kleed mooi plat. Deze kleden slijten minder snel, kunnen makkelijk schoongemaakt worden en zien er strak uit.

Welk vloerkleed past het beste in jouw interieur

Een vloerkleed of een tapijt is ook de perfecte oplossing als je eenheid wilt creëren in je woning. Het tapijt hoeft niet exact te passen. Door het kleed onder je meubels te leggen, ontstaat er een samenhangend geheel in plaats van losstaande meubelen. Daarnaast kan een vloerkleed de ruimte ook groter doen lijken. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een kleiner kleed lijkt de ruimte intiemer.

Wanneer je een vierkante ruimte hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rond kleed, op deze manier wordt het rechthoekige van de kamer doorbroken waardoor het kleed nog beter uitkomt. Wanneer de kamer een andere vorm heeft kun je het best voor een vierkant of rechthoekig formaat kiezen.

Wanneer je in dubio bent of je beter een hoogpolig of laagpolig vloerkleed moet kiezen, kun je het beste kijken naar de ruimte zelf. Als je graag warme voeten wilt hebben wanneer je over het tapijt loopt, kun je het beste kiezen voor een hoogpolig kleed. Wanneer je het kleed in een ruimte legt waar veel wordt gelopen of waar bijvoorbeeld veel met meubels wordt geschoven kun je beter geen hoogpolig maar een laagpolig kleed uitkiezen. Hoogpolige kleden kunnen worden platgelopen en het verschuiven van meubels is ook iets lastiger dan wanneer je dit op een laagpolig kleed doet.

Hoe leg je het vloerkleed neer?

Wanneer je online een vloerkleed koopt kan het lastig zijn om de maat van het kleed goed in te schatten. Om hier een goed beeld bij te krijgen kun je bijvoorbeeld vellen papier of kranten neerleggen om te kijken welke grootte het beste in de kamer past.

In een kamer met een gelijke vloer met aansluitende kamers is de traditionele afmeting 45 centimeter tussen het kleed en de muren. Wanneer het kleed in een kleine kamer komt te liggen is het beter om de afstand tussen de muren en het kleed te verkleinen naar 20 centimeter.

Welke grootte of afmeting vloerkleed past het beste in jouw kamer?

 • Vloerkleed rondom de eettafel: 60 centimeter rondom de tafel. Voor het gebruiksgemak en om de eetkamerstoelen makkelijker te verschuiven is het handig dat de afmetingen van het vloerkleed groter is dan de tafel zelf. Zorg er ook voor dat alle poten van de stoelen op het kleed staan, hierbij is 60 centimeter een goede maatstaf waarbij je genoeg ruimte hebt om aan tafel te zitten.
 • Vloerkleed onder het bed: 30 centimeter rondom het bed. Kies er voor om 30 centimeter aan de voor- en zijkanten van het bed kleed over te houden. Op deze manier blijft de verdeling van bed en kleed in balans. Een andere optie is om een kleiner kleed aan het voeteneind te leggen, op deze manier brengt je toch dat beetje sfeer op een subtiele en gebalanceerde manier aan.
 • Vloerkleed in de hal of in de gang: bedek het overgrote deel met vloerkleed. Wanneer je de gehele hal of gang bedekt met kleed staat dit niet alleen mooi, maar het is ook veilig. Wanneer beide voeten de ruimte hebben om te lopen zonder te struikelen is het ook een stuk veiliger. Omdat de hal of gang een kamer is waarin veel heen en weer wordt gelopen is dit de nummer één reden om de volledige ruimte te bekleden.

Welke kleur vloerkleed past het beste in jouw kamer?

Wanneer je bijvoorbeeld één of meerdere muren hebt met een printje kun je het beste voor een effen kleed kiezen, zodat het niet te druk wordt in de kamer. Wanneer je uitgesproken meubelen in je interieur hebt kun je het beste voor een tijdloze kleur kiezen, zoals bijvoorbeeld donkergrijs, bruintinten en een crème kleur. Bij rustige muren kun je daarentegen juist kiezen voor een tapijt met een printje zodat het kleed de blikvanger van de kamer wordt. Let er wel op dat het niet te veel van het goede is. Hieronder nog een aantal tips welke kleur het beste in jouw interieur past:

 • Blauwe vloerkleden maken de kamer modern en koeler. Een blauw vloerkleed is een mooie toevoeging wanneer je warme bruine tinten in je interieur hebt. Maar ook kleuren zoals beige, grijs en koper zijn goed te combineren met een blauw vloerkleed.
 • Rode vloerkleden stralen warmte uit, maar zijn ook erg aanwezig. Rood is moeilijk te combineren met donkere tinten, maar bijvoorbeeld in combinatie met grijs of antraciet kan het vloerkleed voor een warm en vrolijk accent zorgen.
 • Donkere vloerkleden staan mooi in een lichte ruimte waar veel lichtinval plaatsvindt. Het donkere vloerkleed in combinatie met een licht interieur zorgt voor contrast wat meer levendigheid in het interieur brengt.
 • Op een donkere vloer zorgt een licht vloerkleed voor een chique sfeer. Een nadeel is dat je op een licht vloerkleed snel vlekken ziet.

Hoe behandel je vlekken en krijg je het vloerkleed weer schoon?

Het kan gebeuren dat je er door een onhandige actie of een ongelukje vlekken in het tapijt zitten. Hierbij is het belangrijk om deze vlekken direct te behandelen om te voorkomen dat je de vlek er niet meer uit krijgt. Hieronder geven we je een aantal tips over hoe je de meest voorkomende vlekken het beste kunt verwijderen.
 • Inktvlekken. De beste oplossing die wij hiervoor konden vinden is om de vlek in te sprayen met haarlak. Wanneer de haarlak is opgedroogd kun je het wegpoetsen met water en een scheutje azijn.
 • Vlekken van bijvoorbeeld limonade of andere dranken: dep met een schone droge doek of keukenpapier de vloeistof op, op deze manier zorg je ervoor dat de vloeistof wordt geabsorbeerd. Meng vervolgens 1 liter warm water met 1 theelepel zeep en 1 theelepel azijn en gebruik dit mengsel om de vlek mee schoon te spoelen.
 • Kaarsvet vlekken: de beste oplossing om kaarsvet te verwijderen uit het vloerkleed is door het op te laten drogen en vervolgens te bedekken met een koelelement of een zak ijsklontjes. Wanneer het kaarsvet goed koud is, kun je het zo van het vloerkleed afhalen. 
 • Kauwgom vlekken: de beste manier om kauwgum te verwijderen is op dezelfde manier als kaarsvet te verwijderen uit het tapijt. Wanneer de kauwgum al langer in het tapijt zit vastgeplakt kun je de vlek het beste behandelen met pindakaas. Wanneer je de pindakaas een dag of nacht laat inwerken zal de kauwgom oplossen waarna de vlek later met lauw water schoon te maken is.
 • Rode wijn: Verwijder de rode wijn vlek door witte wijn of bruisend water over de vlek te schenken. Op deze manier trekt de kleur uit het tapijt, de rest kun je schoon deppen met een natte doek. Strooi ook keukenzout over de vlek, op deze manier wordt het resterende vocht opgenomen.
 • Braaksel en bloedvlekken: Dep met een droge doek of een keukenpapier de vlek, op deze manier zorg je ervoor dat zoveel mogelijk bloed uit het vloerkleed wordt geabsorbeerd. Maak vervolgens de doek nat met water en dep de vlek schoon. Wanneer dit niet werkt kun je de vlek nog schoon proberen te krijgen met ammoniak.

Populaire kleuren vloerkleden

Roze vloerkleden, witte vloerkleden, grijze vloerkleden, blauwe vloerkleden, groene vloerkleden, rode vloerkleden, gele vloerkledenpaarse vloerkleden