Een trampoline in de tuin? Houd rekening met de afmeting en vorm. Geniet van eindeloos springplezier!

Speelplezier op een trampoline

Een trampoline voor recreatief gebruik

Een trampoline is een speeltoestel, waarop je kan springen en verschillende kunstjes kan uitvoeren door jezelf in de lucht te laten veren. Het meest voorkomende doel van een trampoline is ontspanning en plezier bieden aan kinderen. Trampolines zullen zorgen voor uren springplezier bij kinderen. Naast dat kinderen de grootste lol beleven, is het ook nog eens zeer gezond. Kinderen blijven goed in beweging en zijn bovendien in de buitenlucht. Trampolines zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Van kleine maten voor de allerkleinsten tot grotere tuintrampolines op poten of eventueel in de grond ingegraven. De randen van een trampoline zijn altijd bedekt met beschermkussens. Als je extra bescherming wil voor de kinderen, dan adviseren we een veiligheidsnet om de trampoline te spannen, welke speciaal hiervoor gemaakt is. Een veiligheidsnet is veilig en vertrouwd en heeft als voordeel dat kinderen niet van de trampoline af kunnen springen of vallen.

Trampoline springen is begonnen in de circuswereld

Ook worden trampolines gebruikt in sportzalen, als onderdeel van een gymles tijdens turnen of als sport. Want wist je dat trampoline springen ook een Olympische sport is? Sinds het jaar 2000 zien we deze sport op de Olympische Spelen, als discipline binnen de gymnastieksport. Fanatieke turners laten de mooiste sprongen, draaien en andere springkunsten zien.

Om na te gaan waar het springen op een trampoline vandaan komt, komen we uit bij de circuswereld. Tot het begin van de vorige eeuw waren het alleen de circusartiesten die op een trampoline sprongen. In 1926 pikten een groep mensen in de VS dit op en wilde van turnen een sport maken. Mede dankzij George Nissen, een Amerikaanse turner die zich het trampoline springen eigen maakte, ontstond een nieuwe wedstrijdvorm, namelijk trampolining. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden trampolines ook een rage in Europa en vooral de laatste jaren worden trampolines veelal gebruikt als speeltoestellen in de tuin voor kinderen.

Springkunsten

We zullen je nog extra aandachtspunten meegeven, die belangrijk zijn als kinderen gaan springen op een trampoline:

  1. Zorg dat de trampoline droog is, anders is deze zeer glad.
  2. Laat kinderen nooit van de trampoline op de grond springen. De kans dat ze verkeerd terecht komen is groot, aangezien de snelheid van de sprong hoog is. Zorg dus dat kinderen altijd via het trapje van een trampoline af komen.
  3. Leg (jonge) kinderen uit dat ze moeten landen op hun voeten. Dus niet liggend, want dan is de kans groot dat ze eerst op hun nek of hoofd belanden.
  4. Je zult zien dat kinderen al doende kunstjes leren die ze graag willen laten zien! Besteed er aandacht aan, zodat kinderen zichzelf nog meer technieken aanleren. Het springen is goed voor het bevorderen van motorische vaardigheden en de lichamelijke ontwikkeling.