Boorhamer: kracht en techniek

Er zijn drie verschillende categorieën wanneer het gaat over boormachines. Er zijn boormachines, klopboormachines en boorhamers. Een boormachine is geschikt voor het boren in metaal, hout en zachtere steensoorten. Een klopboormachine is de tweede variant van de elektrische boormachine. En kan naast boren in hout, metaal en zachte steensoorten ook kloppen en boren in hardere steensoorten. Deze boormachines zijn namelijk voorzien van een hamer-functie zodat ze beter in baksteen kunnen boren. De boor wordt op deze manier heen en weer bewogen in de lengterichting van de boormachine. Door deze hamerslag verpulvert de klopboor het materiaal, terwijl de draaibeweging het ‘puin’ afvoert. De klopbeweging neemt toe wanneer er meer druk op de boor wordt uitgeoefend. De meest professionele categorie wat betreft boormachines zijn de boorhamers. Een boorhamer, ook wel een hamerboor genoemd, is een boormachine waar de klopbeweging van de boor met een luchtdruk wordt opgewekt. Boorhamers zijn uitermate geschikt voor zware klussen, zoals het boren in beton. Ze worden vaak gebruikt om gaten te boren in natuursteen en daarnaast bij de voorbereiding voor het kloven van blokken steen.

Verschil tussen de klopboormachine en de boorhamer

Zoals eerder gezegd zijn boorhamers geschikt om te boren in beton, dit is niet het geval bij klopboormachines. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop het klop/hamer mechanisme wordt aangedreven. De door luchtdruk opgewekte hamer-functie van de boorhamer is veel sterker dan de elektrische aandrijving van de klopmachine. Boorhamers kunnen dus worden gebruikt voor het zwaardere werk omdat de hamer-functie onafhankelijk wordt aangedreven. Plus de slagkracht van een boorhamer is groter. Hierdoor hoeft je minder kracht uit te oefenen op de boorhamer dan op de klopboormachine. Als gevolg wordt het werk lichter.

Bij sommige boorhamers kan het draaimechanisme worden uitgeschakeld. Dit wil zeggen dat de boorkop niet meer draait maar alleen nog de hamer-functie uitoefent. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tegelwerk weghakken door middel van een gemonteerde beitel. Zo kan een boorhamer ook van dienst zijn als drilboor.

Veiligheid

Gereedschappen zoals boormachines zijn veelal uitgerust met een veiligheidssluipkoppeling. Dit zorgt ervoor dat wanneer de boor vast slaat, de machine stopt met draaien. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het apparaat, zo worden ook blessures voorkomen. Let goed op voordat je gaat boren in vloeren op muren. Zorg dat je weet waar de water-, elektriciteit- en gasleidingen lopen en waar je dus veilig een gat in de muur kan boren. Om hierachter te komen kun je bijvoorbeeld kijken naar de bouwtekeningen van jouw huis. Zo zie je duidelijk waar welke leidingen lopen. Als je geen bouwtekeningen hebt, kan je bij een kluswinkel een leidingszoeker kopen. Dit apparaat signaleert water- en/of elektriciteitsleidingen. Zo kan je lekkages makkelijk voorkomen.