Bescherming en sfeer met de mooiste parasols

Het begon bij de farao’s

Wist je dat de farao’s uit het Egyptische Rijk duizend jaar geleden al parasols hadden om zichzelf tegen de zon te beschermen? De Grieken en de Romeinen namen dit over, evenals Indiase mensen. De bevolking, en dan met name veel vrouwen, liep in die tijd zelfs soms rond met kleurrijke parasols, versierd met veren voor een luxueuze uitstraling. Rond 1600 na Christus kwam de parasol in opkomst in de westerse culturen. In die tijd waren het nog de welgestelden met macht en aanzien die een parasol gebruikten als zonwering. Parasols hadden toen nog versieringen en zorgden ervoor dat de huid wit bleef. En wie niet zongebruind was, kon aantonen dat hij of zij niet in de zon hoefde te werken. Vroeger waren het namelijk vooral de armeren en de boeren die op het land in de zon hard moesten werken voor hun geld.

Misschien nog een leuk weetje: de naam ‘parasol’ is afkomstig uit het Latijn en is een samenstelling van para en sol, wat achtereenvolgens stoppen en zon betekent. De naam geeft dus eigenlijk de functie van het voorwerp weer.

De functie van een parasol

Een parasol bestaat uit een stok met daarop een doek bespannen. De constructie lijkt veel op die van een paraplu, maar dan in een groter formaat. De voornaamste functie van een parasol is een praktische: het dienen als een zonnescherm. Daarnaast heeft een parasol ook de functie van het creëren van sfeer en gezelligheid op een terras, een balkon of in een tuin. De stok wordt meestal in een betonnen of stenen houder gestoken, de parasolvoet, zodat de parasol veilig kan worden uitgeklapt en bij wind niet omvalt. Hoe zwaarder een parasol, hoe zwaarder de parasolvoet natuurlijk.

Parasols zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, kleuren en afmetingen. Zo heb je tuinparasols, kleine strandparasols, vierkante parasols en zweefparasols. Vooral deze laatste neemt aan populariteit toe. Een zweefparasol is een nog nieuwe uitvinding waarbij het doek vrij hangt. Deze soort parasol kom je veelal tegen op terrassen.

Het doek

Het belangrijkste onderdeel van een parasol is het doek. Deze is ervoor gemaakt om de warmte van de zon en het zonlicht tegen te houden en mensen te beschermen tegen schadelijke UV stralen. Een parasoldoek kan vervaardigd zijn van verschillende materialen, zoals acryl, textileen of polyester. Acryl heeft als voordeel dat het vuilafstotend is, polyester is verkrijgbaar in diverse diktes, de kans op verkleuring is echter aanwezig en textileen biedt het voordeel dat het materiaal zeer sterk en kleurecht is. De echtheid van de kleur en de dikte van het doek bepalen grotendeels de prijs van een parasol.