Home / Gidsen / Lifestyle / Thuis gids / Kinderen thuis? Zo vermaken ze zich!

Kinderen thuis? Zo vermaken ze zich!

Gids thuis

Als kinderen lang thuis zitten, komt er een moment waarop ze zich beginnen te vervelen. Natuurlijk wil je het liefste dat ze zichzelf de hele dag vermaken, maar soms kunnen ze zelf gewoon even niks meer bedenken om te doen. Geen paniek! Wij geven je 10 tips om je kinderen op deze momenten toch bezig te houden binnen en rondom huis. Zo weet je zeker dat ze zich de hele middag vermaken. Dat is natuurlijk weer fijn voor jou, want: kind blij, jij blij!

Kind met speelgoed

Tip 1. Wandelen met kinderen

Icoon wandelschoen
Een frisse neus halen is een goede buitenactiviteit voor iedereen. Dit kan natuurlijk in je eigen tuin, maar je kunt ook een stukje gaan lopen. Hebben jij en je kids ook meteen voldoende bewogen op één dag! Omdat de meeste kinderen zich vervelen tijdens het wandelen, kun je het aantrekkelijk maken door je kinderen mee te nemen op hun (loop)fiets, skeelers, step of skelter. Dat is stiekem ook fijn voor jou, want dan kun je op een normaal tempo doorlopen, zonder dat je je hoeft aan te passen aan het tempo van je kinderen.


Tip 2. Balspellen ter vermaak

Icoon voetbal
Voor balspellen heb je niet veel nodig, namelijk alleen een bal en een plek om met de bal te spelen. Dit kan in jullie eigen tuin, maar ook op een veld of plein in de omgeving. Hebben jij of je kinderen inspiratie nodig voor de leukste balspellen? Lummelen, stand in de mand, buskruit, wie scoort is keep, stoepranden en iemand is hem niemand is hem, zijn voorbeelden van leuke balspellen. Als je niet precies weet hoe deze spellen werken, kun je de spelregels even opzoeken. Maar een potje (flessen)voetbal doet het natuurlijk ook altijd goed!


Tip 3. Kinderen vermaken in de zandbak

Icoon zandkasteel en schep
Als je wat jongere kinderen hebt, kan een zandbak thuis erg vermakelijk zijn. Kleinetjes vervelen zich vaak geen moment in de zandbak. Geef ze een schepje, een zeef en wat vormpjes om zand in te doen en ze zijn uren zoet. Als je ook nog oudere kinderen hebt kun je hen mee laten spelen in het zand. Laat ze het mooiste zandkasteel ooit maken, inclusief grachtengordel natuurlijk!


Tip 4. Knutselen met kinderen

Icoon schilderij
Knutselmogelijkheden zijn er oneindig, maar je moet ze wel bedenken. Daarom geven wij je wat ideeën voor het knutselen, zodat je kinderen thuis een middagje creatief aan de slag kunnen. Dus sla zeker een paar leuke knutselspullen in! Houd je vast, hier komen ze. Kleurplaten inkleuren, kaarten maken en die op de bus doen, dingen natekenen, kleien, zelf een doolhof tekenen, een spelboeken doen, een kijkdoos maken van een schoenendoos, tekenen, een fotoshoot houden, sieraden maken en (vinger)verven. Als je kids buiten creatief willen zijn, kunnen ze aan de slag met stoepkrijt. Maak mooie tekeningen op straat of schrijf een leuke boodschap op.


Tip 5. Vermaken met een make-over

Icoon make-over spullen
Kinderen kunnen helemaal opgaan in hun fantasiewereld. Dit kun je stimuleren door allemaal verkleedkleren uit de kast te trekken. Hoe gekker hoe beter! Als je geen verkleedkleren hebt, dan kun je je kinderen ook blij maken met jouw eigen oude kleding. Doe bij elkaar make-up en loop thuis een modeshow. Of ze kunnen een eigen toneelstukje bedenken en een voorstelling opvoeren in hun kostuums! Het publiek ben jij, of zet wat knuffels neer.


Tip 6. Speelgoed is vermakelijk

Icoon puzzelstukjes
Waarschijnlijk is er meer dan genoeg speelgoed in huis. Alleen vergeten kinderen soms wat ze allemaal aan speelgoed hebben. Ga daarom samen met je kids door hun spelletjes heen. Al het speelgoed waar ze te oud voor zijn of waar ze niet meer mee gaan spelen, gaat naar zolder. Of je  kunt er anderen blij mee maken, door het weg te geven. Waarschijnlijk komen je kinderen ontzettend veel speeltjes tegen waar ze nog wel graag mee willen spelen, zoals hun poppen, PLAYMOBIL, autootjes, bordspelletjes, puzzels en ga zo maar door. Zo weet je zeker dat ze thuis weer een tijdje vooruit kunnen met hun speelgoed en zich niet meer hoeven te vervelen! Als er nog speelgoed ontbreekt, kun je onze blogpost lezen over must haves voor in de speelgoedhoek.


Tip 7. Boeken (voor)lezen

Icoon stapel boeken
Creëer een lekker leeshoekje thuis en maak tijd vrij voor een leesmoment. Zo leren je koters al vroeg dat boeken leuk zijn en het is een goede manier om hun leesvaardigheden te verbeteren. Jonge kinderen vervelen zich niet langer als je ze voorleest. Kruip tegen elkaar aan en lees een goed boek met ze! Kinderen die al wel kunnen lezen kun je zelfstandig laten lezen of je laat ze voorlezen.


Tip 8. Bouwen met kinderen

Icoon bouwblokken
Bouwen is leuk voor jong en oud en is ook nog eens ontzettend leerzaam! Door het maken van een bouwwerk hoeven je kinderen zich niet langer te vervelen! De allerkleinsten kun je een paar grote houten blokken geven of LEGO DUPLO. Voor de grote kinderen zijn er ook ontzettend veel manieren om de hele middag bezig te zijn met bouwen. Bouw een knikkerbaan, racebaan voor de auto’s, Eitech wagen of een wereld van lego. Je kinderen kunnen ook leuk een hut bouwen thuis. Dit kan zowel binnen met dekens en kussens, als buiten met takken.


 Tip 9. Je kinderen vermaken met sport

Icoon workout springtouw
Kinderen zitten vaak boordevol energie. Wil je dat ze rustiger worden? Zorg er dan voor dat ze hun energie kwijt raken! Dit kan je eenvoudig doen door ze thuis te laten sporten. Geef ze bijvoorbeeld een springtouw. Daar kunnen ze de gekste sprongen mee maken. Je kunt ook wat dansfilmpjes aanzetten op de televisie. Dan kunnen ze allemaal leuke danspasjes leren en bedenken op muziek. Is dit niks voor jouw kinderen? Laat ze dan een hindernisbaan bouwen. Dan kunnen ze lekker door het huis klimmen en klauteren.


Tip 10. Schermpjes om je kinderen mee te vermaken

Icoon game console
En als ze zich na dit alles alsnog vervelen, dan kunnen je kinderen zich altijd nog vermaken achter hun schermpjes. Denk hierbij aan telefoons, tablets, Wii, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox of televisie. Je kunt ze bezighouden met games van bijvoorbeeld hun favoriete sprookjeshelden. Games hoeven uiteraard niet leerzaam te zijn, maar een paar uitdagende spelletjes op zijn tijd kan geen kwaad. Ook een kinderfilm of -serie is goed tijdverdrijf. Kies een nieuwe film of zet de favoriete serie van je kinderen op. Zo is het gegarandeerd een tijdje lekker rustig in huis!


Werk jij vaak thuis en wil je dat je kinderen zich vermaken, zonder jou hierbij te storen, lees dan onze blogpost over thuiswerken met kinderen!

Hoe vermaakt jouw kind zich de hele dag?

Liefs, Renske

Deel deze blog met je vrienden: