Lingerie

Wat is lingerie?

Lingerie is een ander woord voor damesondergoed en nachtmode. Het is de basis van iedere outfit, zodra je kleding aantrekt begin je met lingerie. Een goede outfit begint met lingerie waar je een prettig gevoel bij hebt. Met lingerie bedoelen we eigenlijk alle soorten bh’s, slips, body’s, shapewear, bustiers en tops. Lingerie wordt vooral gedragen vanwege het draagcomfort, privacy en vanwege hygiënische redenen.

Waar moet ik op letten tijdens het kopen van lingerie?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens het kopen van lingerie:

  • Als je het budget er voor hebt, is het verstandig te kiezen voor een kwalitatief goed merk. Hierdoor blijft je lingerie langer mooi en goed in model.
  • Daarnaast is het belangrijk te letten op het materiaal van de lingerie. Vooral de natuurlijke materialen zoals zijde en katoen worden als prettig ervaren tijdens het dragen. Katoen is bijvoorbeeld fijn voor mensen die last hebben van huidirritatie, dit materiaal zorgt ervoor dat de irritatie niet erger wordt. Tegenwoordig zien we echter ook veel lingerie gemaakt van synthetische materialen zoals: nylon, lurex, lycra en viscose.
  • Kies voor de juiste maat. Vooral tijdens het aanschaffen van een bh is het belangrijk een bh te kiezen die mooi aansluit. Dit resulteert in een hoger draagcomfort en een betere ondersteuning van je borsten. Voor het kiezen van de juiste bh kun je het beste een maattabel gebruiken. Voor de overige lingerie kun je het beste zoveel mogelijk je reguliere maten aanhouden, die je gebruikt tijdens het kopen van kleding. Heb je normaal gesproken een maat 38 broekmaat, houd dit dan ook aan tijdens het passen van lingerie.

Soorten lingerie

Vandaag de dag zijn er een hoop verschillende soorten lingerie.

  • Basic lingerie of comfortabele lingerie: deze soort lingerie moet vooral lekker zitten en niet opvallen tijdens het dragen een outfit. Voor het bovenstuk wordt vaak gebruik gemaakt van T-shirt bh’s omdat deze speciaal zijn ontworpen om te dragen onder strakke kleding. Daarnaast zijn er ook slaap bh’s die gedragen kunnen worden tijdens het slapen. Als onderstuk kiest men meestal een eenvoudige boxer, slip of string. Gangbare kleuren voor basic lingerie zijn zwart, wit, beige of rood. Deze kleuren zijn makkelijk te camoufleren onder kleding. Misschien verwacht je dit niet van de kleur rood, maar deze kleur wordt vaak gebruikt onder witte kleding.
  • Erotische lingerie of sexy lingerie: in de Westerse culturen is erotische- of sexy lingerie erg populair. Kenmerkend voor dit soort lingerie is bijvoorbeeld veel bloot, materiaal zoals zijde of kant en uitdagende kleuren zoals rood en paars. Er wordt vaak gebruik gemaakt van push-up bh’s of transparante bh’s als bovenstuk en vooral strings als onderstuk. Daarnaast zijn ook body’s en korsetten items die in deze collecties terug komen. Voor een extra sexy uitstraling zijn er ook vrouwen die hun setje compleet maken met stockings.
  • Grote maten lingerie: speciaal voor vrouwen met een maatje meer is er grote maten lingerie. Voor het bovenstuk zijn er bh’s ontworpen die extra ondersteuning bieden voor grote, soms zware, borsten. De cup heeft vaak een sterke beugel. Sommige vrouwen vinden het dragen van een minimizer bh fijn, zodat de borsten kleiner ogen. Als onderstuk zijn er speciale slips voor brede heupen. Qua kleuren en motieven vind je bij grote maten lingerie genoeg variatie. Er zijn basic kleuren, felle kleuren en/of prints. Daarnaast worden er ook verschillende soorten materialen gebruikt.
  • Zwangerschap lingerie: voor zwangere vrouwen is er een aparte lingerie-lijn ontworpen. Voor het bovenstuk zijn voeding bh’s populair. Hiermee kan de vrouw eenvoudig haar baby borstvoeding geven, zonder de gehele bh uit te hoeven doen. Als onderstuk worden zwangerschapsslips en/of buikbanden gebruikt. Vaak zijn de kleuren vrij basic maar in de OTTO online webshop vind je bijvoorbeeld ook voeding bh’s met verschillende prints.

Lingerie: populaire merken

Enkele populaire lingerie merken zijn: Calvin Klein, LASCANA, Nuance, Petite Fleur, Triumph.