Home / Gidsen / Lifestyle / Thuis gids / Thuis sporten? Met deze 8 tips blijf je fit!

Thuis sporten? Met deze 8 tips blijf je fit!

Gids thuis

Sportoutfit donkerblauw met grijs vrouw

Sporten kun je prima thuis doen. Soms is het ook beter om thuis te sporten. Bijvoorbeeld als je door kleine kinderen moeilijk langdurig het huis kunt verlaten, of als je liever geen geld wil besteden aan een abonnement voor de sportschool. Met deze 8 tips kun je thuis lekker actief blijven en dit scheelt jou weer een ritje naar de fitness!

Thuis sporten met sportaccessoires

Gewicht icoontje blauw

Tip 1: Gebruik apps die jouw conditie en spiermassa naar het volgende niveau tillen. Sport apps zoals VirtuaGym, 7 Minute Workout en Sworkit, helpen en begeleiden je tijdens het thuis sporten, door sportschema’s op te stellen en bepaalde oefeningen voor te doen.

Tip 2: Er zijn genoeg leuke video’s op YouTube te vinden, waarbij je sportoefeningen kunt doen. FitnessBlender en Popsugar Fitness bieden bijvoorbeeld veel verschillende soorten sportoefeningen die je gewoon thuis kunt doen, zoals kickboxen, dansen, en HIIT (High Intensity Interval) training. Let op: deze apps en video’s doen niet het zweetwerk voor jou tijdens het thuis sporten. Je moet zelf aan de slag!

Tip 3: Omdat je moeilijk een half uur lang door het hele huis kunt gaan rennen, bieden fitnessapparaten een goede uitkomst om fit te blijven. Schaf bijvoorbeeld een loopband of een hometrainer aan, zodat je thuis op één plek kunt sporten.

Tip 4: Sporten is een stuk motiverender en leuker als je de resultaten van je workouts bij kunt houden. Het kan daarom handig zijn om een hardloophorloge, fitness tracker of smartwatch te kopen die het voor jou bijhoudt. Deze horloges meten bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën, de hartslag en de lichaamssamenstelling van vet/spiermassa tijdens het thuis sporten. Door gegevens bij te houden, zie je tijdens je workouts precies hoeveel voortgang je maakt! Lees het blogbericht over de verschillen tussen een hardloophorloge, fitness tracker of smartwatch als je meer over deze sportaccessoires wil weten!

Tip 5: Koop goede sportkleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Speciale kleding die de wind, regen of zonneschijn tegengaat, heb je tijdens het thuis sporten niet nodig. Voor sporten waarbij je weinig of langzaam beweegt is een sportlegging en een shirt voldoende. Voor meer intensieve sporten is het verstandig om naast een sportlegging en shirt, ook een goed ondersteunende sport-bh te kopen.

Kies een sport die geschikt is voor thuis

Sporten die je thuis beoefent, kun je vaak indelen in twee categorieën: cardio of krachttraining. Sporten gebaseerd op cardio verhoogt je conditie en is gericht op vet verbranden. Denk aan sporten zoals: hardlopen, fietsen, roeien of traplopen. Krachttraining maakt je spieren sterker en maakt je lichaam strakker. Denk aan oefeningen zoals squats, push-ups en planking.

Tip 6:  Probeer tijdens het thuis sporten een goede balans tussen cardio en krachttraining te vinden. Hierdoor verbeter je zowel je conditie en bouw je ook nog eens spiermassa op. Twee vliegen in een klap!

Speciaal voor jou hebben wij een leuke workout samengesteld! Deze workout voor het thuis sporten, kun je op elk moment van de dag doen. Het bevat een combinatie van cardio- en krachtoefeningen. Je mag deze oefeningen zo vaak herhalen als je wil!

Sportbewegingen icoontjes blauw
1. Begin eerst met 25 Jumping jacks. Dit is een sprongbeweging waarbij je je benen en armen naar de zijkant laat zwaaien. Probeer deze beweging zo krachtig mogelijk te doen.

2. 25 squats maken de benen en billen sterker. Deze oefening is eigenlijk vergelijkbaar met op een stoel gaan zitten en direct weer omhoog komen. Het is bij deze beweging belangrijk dat je je rug recht houdt en je knieën niet verder dan je voeten laat komen.

3. 1 minuut touwtje springen verhoogt de hartslag. Heb je geen touw? Spring dan zonder. Je zult al snel merken dat het springen best intensief is. 

Icoontjes sportbewegingen blauw
4. Planking is erg goed voor de buikspieren. Probeer 1 minuut langgerekt te steunen op je ellebogen en tenen, zonder dat je de grond raakt. Let er bij deze beweging op dat je je lichaam echt recht houdt en niet je billen omhoog duwt of je rug hol maakt.

5. 30 lunges voel je zeker in de beenspieren. Stap met een been naar voren zodat het onderbeen een hoek van 90 graden met de grond maakt. Wissel af tussen het linker- en rechterbeen.

6. De workout sluit je af met 20 push-ups. Bij deze beweging raken alleen de handen en voeten de grond, en laat je jezelf zakken tot de borst net iets boven de grond komt, hierna druk je jezelf weer omhoog.

Thuis sporten met dagelijkse klusjes

Infographic thuisklusjes thuis sporten

Tip 7: Je hoeft niet verplicht een workout te doen om fit te blijven. Er zijn genoeg andere manieren om aan je dagelijkse portie gezonde beweging te komen! De keuken, woonkamer of badkamer heeft namelijk soms een flinke poetsbeurt nodig. Deze klusjes zijn vaak erg intensief en verbranden veel calorieën. Als dus je geen tijd hebt om thuis te sporten, kun je veel energie in schoonmaakklusjes kwijt. Met een uur stofzuigen verbrandt je 250 calorieën. Een reden dus om het stof in huis met een goede stofzuiger aan te pakken! Een uur intensief het bad schrobben, verbrandt maar liefst 400 calorieën! Ga dus lekker aan de slag met die grote schoonmaakbeurt.

Tip 8: Vooral in de herfst, lente en de zomer is er in de tuin vaak genoeg te doen. Hark de bladeren op en maai het gras. Zo ben je toch onbewust veel bezig. Een extra voordeel is dat je ook even buiten bent geweest. In de zomer krijg je hier ook nog eens een mooi kleurtje van.


Benieuwd naar wat je nog meer allemaal kunt schoonmaken in het huis? Lees dan eens ons blogbericht over de voorjaarsschoonmaak!

Sport jij graag thuis?

liefs Charlot

 

 

 

 

Deel deze blog met je vrienden: