Home / Gidsen / Lifestyle / Thuis gids / De perfecte voorjaarsschoonmaak met deze 12 tips!

De perfecte voorjaarsschoonmaak met deze 12 tips!

Gids thuis

woonkamer kleurrijk met bank en bijzettafelNa een lange winter, is er niks zo fijn als fris en energiek aan de lente te beginnen. Deze energie kun je gebruiken voor een grondige voorjaarsschoonmaak. Schoonmaken is misschien niet de leukste hobby, maar het geeft wel voldoening wanneer alle kamers in het huis er spic en span uitzien. Hoe pak je nou die voorjaarsschoonmaak goed aan? Lees snel verder, want met deze 12 tips helpen we jou om je huis er weer schoon en opgeruimd uit te laten zien!

Poetsen in de woonkamer

icoon woonkamer blauw voorjaarsschoonmaak

Tip 1: In de woonkamer staan en liggen er veel dingen, die soms toe zijn aan een grondige schoonmaak. Tijd dus om je mouwen op te stropen en aan de slag te gaan met bijvoorbeeld de kussens, gordijnen en tapijten. Op deze plekken hoopt zich vaak veel stof op. Was dus de kussenovertrekken en gordijnen uit. Ook sommige tapijten en vloerkleden kun je gemakkelijk in de wasmachine stoppen. Als het tapijt groot is, gaat dat soms moeilijk. Gelukkig geeft het blogbericht vloerkleden schoonmaken je meer tips over hoe je tapijten en vloerkleden goed kunt reinigen.

Tip 2: Met een stofzuiger kun je jouw woonkamer gemakkelijk stofvrij maken. Vergeet tijdens de voorjaarsschoonmaak vooral niet om de verborgen hoekjes mee te nemen. Op die plekken wil stof zich nog wel eens ophopen. Denk aan de bankspleten van je bank. Veel kruimels vallen hier ongemerkt in. Als de bank vlekken heeft opgelopen, kun je in het blogbericht over banken onderhouden lezen hoe je met een stoomreiniger of huishoudelijke middeltjes zoals soda, afwasmiddel en melk je bank weer schoonmaakt.


Tip 3: Om de zonneschijn extra goed te verwelkomen, is het lappen van de ramen ook een must tijdens de voorjaarsschoonmaak. Gebruik een emmer met warm water en een flinke scheut azijn en maak de ramen goed nat met kraanwater om het grove vuil te verwijderen. Vervolgens herhaal je dit met het water-azijnmengsel om de ramen echt vlekkeloos te maken. Droog hierna alles goed droog met een doek.

De voorjaarsschoonmaak in de badkamer

badkamer icoon blauw voorjaarsschoonmaak

Tip 4: De eerste stap bij de voorjaarsschoonmaak in de badkamer is het verwijderen van kalk. Spray antikalk op plekken waar vaak vocht komt, bijvoorbeeld in de douchebak, het bad en het sanitair. Nadat het een half uur heeft ingetrokken, spoel je het weg met water en droog je alles af met een doek.

Tip 5: Helaas zijn vocht en schimmel haast niet te voorkomen, maar je kunt het gelukkig wel aanpakken! Een combinatie van chloor en water doet wonderen. Let wel goed op dat je het mengsel niet te lang intrekt en spoel de behandelde plekken na afloop goed af met water. Hierna droog je de plekken met een doek.


Tip 6: Misschien is het schoonmaken van de wc niet het leukste klusje, maar wel één van de meest belangrijkste klusjes. De wc is namelijk een broedplaats van bacteriën. Maak niet alleen wekelijks de pot schoon, maar ook de buitenklant, deurklink, spoelknop en de wastafel. Deze plekken worden vaak vergeten, dus maak ze tijdens deze voorjaarsschoonmaak extra grondig schoon met een prop wc-papier en wat spiritus.

De slaapkamer heeft ook een schoonmaakbeurt nodig

slaapkamer icoon blauw voorjaarsschoonmaak

Tip 7: De slaapkamer is een plek waar je veel tijd besteedt. Vergeet daarom niet om je slaapkamer een goede poetsbeurt te geven. Stof met een plumeau goed al je boeken, fotolijstjes en andere accessoires af. Ook in je kledingkast, kan veel stof ophopen. Haal daarom eens al je kleding uit je lades en reinig de kast met een stofdoek en wat water.

Tip 8: Het omdraaien van je matras is belangrijk om huisstofmijten tegen te gaan. Draai daarom elke twee weken je matras om. Tijdens de voorjaarsschoonmaak, is het verstandig om nog een stapje verder te gaan. Klop het stof uit je matras met een mattenklopper en strooi baking soda over het gehele matras. Laat het zuiveringszout een halve dag intrekken, en stofzuig daarna alles op. Je matras ruikt en voelt dan als nieuw!


Tip 9: Was je dekbed en kussenslopen goed. Ondanks dat je elke week je lakens in de wasmachine stopt, dringt er toch een hoop door in je kussen. Check voordat jouw het kussensloop in de wasmachine gooit, op het labeltje of dit überhaupt mag. Wil je enkel de bacteriën en mijten doden? Leg dan je (droge) kussen minimaal een uur in de vriezer, want daar kunnen de bacteriën en mijten niet tegen.

De voorjaarsschoonmaak in de keuken

keuken icoon blauw voorjaarsschoonmaak

Tip 10: De keuken mag zeker niet worden overgeslagen tijdens voorjaarsschoonmaak. Tijd om onder andere de koelkast, vriezer, magnetron en oven schoon te maken! Bij de koelkast  is het belangrijk dat je na het uitzetten van het apparaat, de binnen- en buitenkant goed schoonmaakt met een vochtige doek met azijn. Bij de vriezer zul je ongeveer 12 uur moeten wachten totdat alles is ontdooid. Daarna moet je het apparaat op dezelfde manier schoonmaken als de koelkast.

Tip 11: De oven is misschien iets lastiger om te reinigen, want deze kun je niet zomaar uit elkaar halen. De eerste tip is om met een kruimeldief, alle etensrestjes op te zuigen. Gebruik vervolgens baking soda op een vochtig doekje om hiermee de oven te reinigen. Laat dit een nachtje intrekken. De volgende ochtend maak je de oven met een doekje weer schoon.


Tip 12: Een fornuis schoonmaken gaat misschien eenvoudiger dan je eerst voor ogen had. De gaspitten kun je namelijk gemakkelijk schoonmaken, door ze in een schaaltje met ammoniak te leggen en dit een nachtje te laten inwerken. Dit bespaart je veel priegelwerk. Reinig de rest van het fornuis (bijvoorbeeld de rekken waarop je pannen zet), met afwasmiddel of groene zeep.

Houd jij ook elk jaar een grote voorjaarsschoonmaak?

liefs Charlot

Deel deze blog met je vrienden: