Home / Gidsen / Lifestyle / Thuis gids / Thuiswerken met kinderen: zo do je dat!

Thuiswerken met kinderen: zo do je dat!

Gids thuis banner

Geconcentreerd thuiswerken is soms moeilijk, vooral als er klein gespuis om je heen loopt dat zich niet zelf weet te vermaken. Hoe werk je dan toch nog goed en geconcentreerd? In deze blogpost geven wij je het advies, waarmee je zorgt dat thuiswerken met kinderen een stuk soepeler verloopt en je zoveel mogelijk gedaan krijgt. Lees snel verder en schrijf de tips op die je kunt gebruiken!

De werkruimte tijdens thuiswerken

Kantoor tijdens thuiswerken

Tip 1: Jonge kinderen hebben soms echt even aandacht van je nodig. Probeer daarom de werkruimte niet altijd af te sluiten voor je kinderen. Als ze graag even met je willen spelen of kletsen, maar je hebt het druk, geef ze dan bijvoorbeeld een tekening en zet ze naast je bureau neer zodat jullie samen kunnen werken.

Tip 2: Zorg dat de werkruimte niet te druk is. Een opgeruimd bureau met enkel een laptop, wat sticky notes, een pen/markeerstift en wat documenten, zorgt er niet alleen voor dat je overzichtelijk kunt werken maar het is ook veiliger voor kinderen. Kleine kinderen hebben namelijk de neiging om alles in hun mond te stoppen, dus hoe minder er op jouw bureau ligt, des te veiliger jouw werkomgeving is. Meer tips over een efficiënt kantoor kun je lezen in onze blog over een kantoor inrichten.


Kinderprogramma’s en kinderspelletjes

Kinderspelletjes tijdens thuiswerken

Tip 1: Kinderen kunnen moeilijk de hele dag stilzitten. Terwijl jij aan het zwoegen bent, willen zij liever spelen en bewegen. Zorg daarom dat er genoeg speelgoed in huis ligt waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen gaan. Geef kleine kinderen een eigen vaste ‘speelplek‘ in huis, waar je samen in de ochtend speelgoed verzamelt en uitkiest. Oudere kinderen kun je achter de computer zetten en leerzame spellen laten spelen zoals simpele reken- en/of taalspelletjes.

Tip 2: Besteed je tijd tijdens de werkpauze samen met je kinderen. Ga bijvoorbeeld even samen naar buiten om te fietsen. Als het slecht weer is, zet dan even een gezellige kinderfilm aan op de tv.

Tip 3: Online zijn er genoeg filmpjes te vinden die geschikt zijn voor kinderen. Deze programma’s vermaken jouw kids, waardoor jij even rustig de laatste dingen voor werk af kunt ronden.


Meer tips? Lees dan ons blogbericht over hoe je kinderen thuis kunt vermaken!

Regels en afspraken tijdens het thuiswerken

Regels en afspraken tijdens thuiswerken

Een algemene tip: Maak aan je kinderen duidelijk dat zij niet zomaar je werkplek binnen mogen stormen. Hang bijvoorbeeld een papiertje op de deur met tijden waarop je liever niet gestoord wilt worden. Zo is het duidelijk voor je kinderen wanneer ze met vragen even naar binnen mogen lopen. Als je kind lezen nog lastig vindt, kun je werken met de kleuren van het stoplicht: groen, oranje en rood, waarbij je kinderen bij groen binnen mogen komen en bij rood liever niet.


Peuters en kleuters

Tip 1: Om te zorgen dat jij wel je werk zo goed mogelijk kunt doen, is het verstandig om te zorgen dat er structuur in de dag zit. Dat zorgt voor zowel jouzelf als je kind voor overzicht. Pauzeer dus bijvoorbeeld elke dag op dezelfde momenten.

Tip 2: Ben je als ouders samen thuis? Probeer dan in shifts te werken waarbij jullie elkaar afwisselen in werk en spelen met de kinderen. Laat je peuter of kleuter elke week spelen met ander speelgoed om de afwisseling erin te houden.

Oudere kinderen

Tip 1: Kinderen willen zelf graag beslissen wat ze doen met hun vrije tijd. Laat je kinderen zelf activiteiten opschrijven die ze graag willen doen. Hierbij wordt de kans groter dat kinderen geneigd zijn het plan ook leuk te vinden.

Tip 2: Hanteer voor oudere kinderen regels die de basisscholen ook gebruiken en schrijf deze op een groot vel. Hang deze ergens op en vertel je kinderen dat de regels voor het hele gezin gelden.

Tip 3: Betrek de oudere kinderen ook in dagelijkse klusjes, zoals koken. Dat vinden kinderen vaak erg leuk om samen te doen en laat de tijd ook sneller gaan!

Werk jij vaak thuis met de kids?

liefs Charlot

Deel deze blog met je vrienden: