Home / Gidsen / Mode / Badmode gids / Wasadvies: zo houd je je badkleding lang mooi

Wasadvies: zo houd je je badkleding lang mooi

Badmode gids

Yes, de zomer komt er al weer bijna aan! We worden zo nu en dan al verwend met mooie lentedagen, maar het echte warme weer moet nog beginnen! Misschien heb jij je welverdiende zonvakantie naar een tropisch oord al geboekt of breng je de zomer door op Nederlandse bodem; hoe dan ook, een nieuwe bikini of badpak komt natuurlijk altijd van pas! Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw badkleding mooi houdt?

Hoewel je maar een paar dagen (en met geluk een paar weken) per jaar je zwemkleding draagt, heeft het in die korte tijd een hoop te verduren. Zonlicht, chemicaliën uit het zwembad en het zoute zeewater kunnen de kleuren van je badkleding vervagen en zorgen voor slijtplekken. Het zou zonde zijn als je hierdoor je nieuwe bikini of badpak na één of twee seizoenen al weg moest gooien, toch? Hier kun je een aantal do’s en don’t’s over het dragen en wassen van badkleding lezen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je badmode collectie! Lees in dit blog hoe jij het beste jouw zwemkleding kunt wassen, bijvoorbeeld je bikini wassen en je badpak wassen.

sfeerbeelden mooie badmode

 

zon icoontje  Verkleuring of beschadiging  zon icoontje

Zonnebrandcrème.Op hete, zonnige dagen is het natuurlijk heel belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Echter, sommige zonneproducten kunnen vervelende vlekken veroorzaken die er in het slechtste geval niet meer uit te wassen zijn. Smeer je daarom in voordat je je bikini aantrekt en laat het eerst ongeveer 20 minuten intrekken. Als je jezelf later nogmaals wilt insmeren, probeer dan zoveel mogelijk contact met de badkleding te vermijden. De crème of olie tast namelijk ook de stof aan.

Ruwe oppervlakten. Heb je een uitje naar een waterpark op de planning staan? Dan raad ik je aan om een oudere bikini te dragen. Waterglijbanen en andere ruwe oppervlakten, zoals tegelwanden kunnen je zwemkleding beschadigen en slijtplekken in je bikinibroekje veroorzaken. Ook bikini’s met kralen of andere versieringen zijn op zulke dagen niet heel verstandig, omdat ze kans lopen stuk te gaan. Als je graag uren aan de rand van het zwembad doorbrengt, kun je een klein handdoekje meenemen om op te zitten, zodat kleine steentjes, putjes en ribbeltjes geen gaatjes kunnen maken.

Douchen. Wist je dat de douche die je neemt voordat je het zwembad in gaat niet alleen goed is voor de hygiëne in het bad, maar ook voor de duurzaamheid van je bikini? Chloor en andere chemicaliën die in zwembaden en jacuzzi’s zitten, tasten namelijk de vezels van de badstof aan, maar dit effect is minder als de bikini al nat is. De bikini heeft dan al een groot deel ‘gewoon’ water opgenomen waardoor er minder ruimte is voor het opnemen van chloorwater. Nog een tip voor de douche die je juist na het zwemmen neemt; ook in shampoo zitten stoffen die slecht kunnen zijn voor de badkleding. Probeer daarom zo min mogelijk je haar te wassen als je je bikini nog aan hebt, of spoel deze direct daarna uit.

Zonlicht, zoutwater, zweet. Zonlicht, zeewater en chloor kunnen ervoor zorgen dat de kleuren van je badkleding doffer worden of vervagen. Spoel je bikini altijd af met koud water. Ook transpiratie kan de stof aantasten. Lig je al een tijd in de hitte te zonnebaden, neem dan af en toe een verfrissende duik of douche om het zweet van je af te spoelen.

 

zon icoontje  Wasadvies  zon icoontje

Uitspoelen. Je kunt je bikini het beste direct na het dragen uitspoelen met koud of lauw water (maximaal 30 °C) zodat de meeste schadelijke stoffen er alvast uit zijn.

Wassen. Check voordat je wilt wassen altijd het etiket met de wasvoorschriften. Het is aan te raden om je badkleding regelmatig te wassen, en dan het liefst met de hand in koud of lauw water met een fijnwasmiddel. Het is beter om je zwemkleding niet in het sopje te laten weken, maar het direct goed uit te spoelen. Wil je toch liever de wasmachine gebruiken? Selecteer dan een kort of fijn programma en doe de badkleding in een waszakje ter bescherming. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de rekbaarheid van de stof aantast.

Drogen. Na het (hand)wassen is het belangrijk dat je de badkleding niet uitwringt! Dit kan de vezels beschadigen en de elasticiteit van de stof verminderen waardoor je mooie bikini gaat lubberen. Je kunt het beste je badmode plat en liggend in de open lucht laten drogen. Let wel: laat je bikini niet in de felle zon drogen, maar in de schaduw. Het zonlicht zorgt namelijk voor verkleuring. Doe je zwemkleding ook nooit in de droger, want de hitte leidt tot slijtage.

Een laatste tip is om je nieuwe bikini of badpak niet te klein te kopen. Te kleine badkleding moet meer spanning verdragen en zal daarom ook eerder gaan lubberen en slijten. Wil je weten welke badkleding het beste bij jouw figuur past? Lees dan dit artikel uit onze Badmode Gids!

Met dit gebruiks- en wasadvies in je achterhoofd, heb je lang plezier van je nieuwe bikini of badpak! Laat de zomer maar komen, you’re ready!

Ben je nou benieuwd naar welke badmode bij jou figuur past? Lees hier onze badmodewijzer ; )

liefs_robin

Deel deze blog met je vrienden: