Home / Gidsen / Mode / Lingerie gids / Je BH maat berekenen doe je zo!

Je BH maat berekenen doe je zo!

lingerie gids bannerLingerieset in grijsHet vinden van een juiste BH kan soms moeilijk zijn, zeker als je liever geen hulp wil van een verkoopster in de winkel, of als je jouw lingerie online wilt kopen. Er zijn zo veel verschillende maten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Erg vervelend natuurlijk, maar geen paniek, want wij bieden jou een steuntje in de rug! Je eigen BH maat berekenen is van groot belang en daar geven we je graag wat extra uitleg over. Met een aantal handige tips is het heel eenvoudig om de juiste BH maat te bepalen. Pak dat meetlint er vast bij en laat je adviseren in jouw zoektocht naar de perfect BH voor jou!

Waarom is het belangrijk om je BH maat te berekenen?

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 80% van de vrouwelijke bevolking de verkeerde BH maat draagt. Dat is een probleem, want het dragen van een BH met de verkeerde maat kan negatieve gevolgen hebben. Het heeft niet alleen een slechte invloed op je decolleté, maar het komt ook je gezondheid niet ten goede. Draag je wel een BH met de juiste maat? Dan voorkom je bijvoorbeeld nek- en rugklachten. Vooral vrouwen met een grote cupmaat hebben veel belang bij het vinden van een goed passende BH, omdat zij vaak de ondersteuning echt nodig hebben. Je goede BH maat berekenen is dus heel erg waardevol! Met een aantal vragen en metingen kun je zelf eenvoudig tot de juiste BH maat komen.

Hoe moet de BH band zitten?

De BH band onder je borsten zorgt voor ondersteuning. Daarom is het belangrijk dat je een BH hebt die goed aansluit. Passen er nog twee vingers onder je BH band? Dan heb je de goede omvangsmaat gevonden. Wanneer de BH band te strak zit gaat deze snijden en dat kan leiden tot rode lijnen op je rug. Dat wil je natuurlijk niet! Om te checken of je de juiste omtrek hebt gevonden, kun je ook een test doen met de schouderbandjes. Bij een goede BH snijden de bandjes niet in de schouders, omdat de band onder de cups al voldoende ondersteuning biedt. De steun moet namelijk uit de omvang komen en niet uit de BH bandjes over de schouders.

Hoe moeten de cups zitten?

Bij de cups van je BH is het van belang dat je borsten hier volledig in passen. Je borsten mogen dus in geen enkel geval aan de zijkanten of bovenkant van de BH uitsteken! Puilen je borsten uit je BH cups? Neem dan een grotere cupmaat. Ook het tussenstuk van je BH is belangrijk. Als het stuk in het midden van je BH namelijk te hoog ligt of niet vlak is, zijn de cups van de BH ook te klein.

Je BH maat berekenen

BH maat berekenen figuur

Voordat je dat nieuwe leuke lingerie setje koopt, is het dus goed om te weten welke maat BH bij jou past. Met onderstaande tips kun je zelf je BH maat gaan bepalen. Een tip: om je BH maat te berekenen, is het belangrijk dat je géén BH draagt, want dat kan de meting beïnvloeden.

Welke BH maat je hebt is afhankelijk van twee onderdelen: je omvangsmaat en je borstomvang (je cupmaat). De omvangsmaat is de omvang direct onder je borsten, ook wel de onderwijdte genoemd (1). Op het punt waar je borsten het volste zijn kun je je borstomvang meten (2). Meestal is dit ter hoogte van je tepels. Let op dat je niet te strak meet en het meetlint recht houdt.

Het nummer in een BH maat staat voor de omvangsmaat en de letter is de borstomvang in centimeters. Als je deze gegevens hebt genoteerd, kun je in het onderstaande schema jouw BH maat berekenen.

BH maat schema

tabel BH maat berekenen

Verschillende soorten BH’s

Wanneer je dan eindelijk weet wat jouw perfecte BH maat is, is het tijd om op zoek te gaan naar die droom BH! Let hierbij wel goed op je borstpositie en borstvolheid. Er zijn veel verschillende soorten BH’s die voor verschillende figuren zijn gemaakt. Ook hiervoor voorzien we je graag van het juiste advies in onze blog met figuuradvies voor lingerie. Ben je opzoek naar een BH speciaal geschikt voor het sporten? Daarover vind je alle benodigde tips in ons blog over het vinden van de juiste sport BH.

Hopelijk ben je door middel van onze uitleg en tips weer een stapje dichterbij jouw ultieme BH gekomen. Je figuur kan regelmatig veranderen, en zo dus ook je omvangsmaat en borstomvang. Het kan daarom geen kwaad om je BH maat af en toe opnieuw te berekenen. Zo weet je zeker dat je te allen tijde de juiste BH maat draagt en eventuele klachten kunt voorkomen!

 

liefs Charlot

Deel deze blog met je vrienden: