Home / Gidsen / Mode / Lingerie gids / Wasadvies: zo houd je jouw bh het langst mooi na meerdere keren wassen

Wasadvies: zo houd je jouw bh het langst mooi na meerdere keren wassen

lingeriegids

Een bh dragen wij vrouwen bijna dagelijks. We vinden het ook geen probleem om af en toe wat meer geld te betalen voor mooie lingerie. Wel hopen we dan dat de kwaliteit goed is en de bh voor een langere tijd mee gaat. Dit is alleen lastig als iets dagelijks weer uit de kast gehaald wordt om te dragen en dus ook wekelijks in de wasmand terecht komt. Je wilt natuurlijk niet na het doen van de was erachter komen dat je bh’s verkleurd zijn of een totaal andere vormen hebben aangenomen. Om je lingerie zo lang mogelijk in de beste staat te houden, moeten we deze op een goede manier wassen. Maar wat is nou precies die ‘goede manier’? Je kunt natuurlijk kijken naar de wasvoorschriften in het labeltje van je lingerie, maar deze zijn vaak niet heel uitgebreid. Daarom kun je in deze blog meer lezen over het wasadvies voor het wassen van je lingerie. Zo kom jij erachter hoe je het beste jouw bh kunt uitwassen.

Wassen van je bh

Hoe vaak wassen we onze bh’s

Wasadvies bh

Wanneer moet je je bh wassen? Er is geen specifieke regel over hoe vaak je je bh’s precies moet wassen. Iedereen moet zelf een beetje aan kunnen voelen, wanneer het weer tijd is om je bh in de was te gooien. Richtlijnen hiervoor bestaan er natuurlijk wel. Bijvoorbeeld als je veel hebt getranspireerd komt er onder andere zweet uit de oksels, oftewel in de buurt van je bh. Dan is het een goed idee om de bh snel in de was te gooien. Je wil natuurlijk niet dat je zweet de kwaliteit van de bh aan gaat tasten. Om deze reden zal het verstandig zijn om je bh’s na een dag of drie/vier te wassen.

Tip: Wanneer je vaak wisselt van bh gaan deze ook langer mee. Dan kun je na een langere tijd, een aantal bh’s tegelijkertijd in de was gooien.

7 tips voor het wassen van je bh in de wasmachine

 1. Eventuele accessoires kun je het beste van de bh’s afhalen voordat je deze in de wasmachine gooit.
 2. Natuurlijk houden we bij lingerie wassen ook rekening met de kleur. Of het nou gaat om zwarte, witte of rode bh, deze moet je allemaal op kleur sorteren. Zo voorkomen we dat de kleur van je favoriete setje vervaagt of verandert.
 3. De wasvoorschriften op het etiket van de bh staan er natuurlijk niet voor niks. Lees deze even door en neem deze ook serieus.
 4. De andere kledingstukken in de wasmachine wil je niet beschadigen met de haakjes van de bh. Om dit te voorkomen is het verstandig om het bh-bandje te sluiten voordat je hem in de wasmachine doet. Voor extra bescherming kun je dan ook nog een waszakje gebruiken. Zo zorg je er dus voor dat de bh niet blijft haken aan andere kledingstukken of aan de wasmachine zelf.
 5. Gebruik het liefst een wasmiddel voor fijne was en stel je wasmachine in op een programma voor fijne was of handwas, een kort katoenprogramma of een wolwas. Door deze programma’s te gebruiken houd je in ieder geval rekening met de temperatuur en dus het eventuele krimpen van de bh.
 6. Een handige tip is daarnaast om je bh’s een tijdje op te sparen en ze vervolgens samen te wassen. Door ze dan op elkaar te leggen in de was en tegelijk in een waszakje te stoppen behouden de bh’s het beste hun vorm.
 7. Voordat je de bh’s aan een rek hangt is het verstandig om eerst wat vorm aan te brengen in de cups met je handen. Op deze manier zit het veel lekkerder als je de bh na een paar dagen weer aantrekt.

7 tips voor het wassen van je bh met de hand

 1. Je kunt het beste een wasteil of wasbak vullen met warm water. LET OP: het water mag niet warmer dan 30 graden Celsius zijn. Op het moment dat het water warmer is kan de bh krimpen en de kwaliteit van de bh gaat erop achteruit.
 2. Voeg wat groene zeep of wasmiddel voor de fijne was toe. Zo zorg je ervoor dat je bh na het wassen lekker ruikt.
 3. Sorteer je bh’s ook bij de handwas op kleur. Het water verkleurt namelijk vaak tijdens het wassen. Hierdoor kan je witte bh nog steeds verkleuren door je zwarte bh.
 4. Laat je bh’s een paar minuten weken in het water. Vaak is 10 á 15 minuten al voldoende. Alleen als je bh echt heel vies is, kun je ervoor kiezen om hem langer te laten weken. Maar zorg ervoor dat je jouw bh nooit langer dan 60 minuten in het water laat weken.
 5. Belangrijk om te weten is dat je tijdens het wassen van je bh met de hand, nooit moet wrijven! Dit is namelijk niet goed voor je bh, omdat je het vuil er alleen maar meer inwrijft.
 6. Spoel na het weken je bh met koud water af. Doe dit weer zonder te wrijven! Blijf je bh net zolang spoelen tot het water wat er vanaf komt helder is.
 7. Laat je bh’s met de cup naar boven gericht drogen op een handdoek. Zo zorg je dat de vorm van de bh niet wordt beïnvloed door het wasrek.

Vermijd warmte: zoals het wassen van ondergoed op 60 graden

Bh wassenEen bh moet je nooit in de droger stoppen! Laat ze altijd lekker drogen op een wasrek. Zo gaan de bh’s veel langer mee en kunnen we er langer van genieten. Als je bh’s in de droger stopt wordt de stof slap door de hitte. Strijken hoeft dus ook nooit, bh’s kunnen niet tegen de hitte van het strijkijzer. Daarnaast was je bh’s nooit op 60 graden. Dit is te warm.

Sport bh wassen

Voor het wassen van sport bh’s gelden eigenlijk dezelfde regels als die eerder beschreven zijn. Het is natuurlijk wel frisser om je sport bh vaker te wassen. Aan te raden is om hem na 1 keer dragen al in de was te gooien. Wanneer je niet veel getranspireerd hebt tijdens het sporten, zou je hem natuurlijk nog wel een keertje kunnen dragen. Maar in principe kun je hem het beste na 1 keer in de was doen. Ben je er nog niet helemaal over uit hoe je de perfecte sport bh kunt kiezen? Lees dan onze gids over het kiezen van welke sport bh het beste bij jou past.

Voor eigenlijk elke bh geldt nog steeds de regel: ‘je kunt hem het beste met de hand wassen’. Maar als je de wasadviezen goed in je achterhoofd houdt, kun je jouw bh ook gerust in de wasmachine wassen met wat wasmiddel. Houd deze wasadviezen en de wasvoorschriften op je lingerie goed in je achterhoofd, want zo houd je jouw lingerie het langste mooi!

Liefs Robin

Deel deze blog met je vrienden: