Home / Gidsen / Mode / Lingerie gids / Zo kies je de sport bh die bij jou past!

Zo kies je de sport bh die bij jou past!

lingeriegids banner

Sporten, wie houdt zich er tegenwoordig niet mee bezig? Op social media zien we allerlei leuke sportoutfits en trainingsschema’s voorbij komen. Maar er is een belangrijk item dat we als vrouw niet mogen vergeten wanneer we onze sportoutfit bij elkaar gaan zoeken: de sport bh. Ik hoor je denken: is dat echt nodig? Het antwoord is ‘ja’, er wordt niet voor niks een onderscheid gemaakt in sport bh’s en normale bh’s. Tijdens het sporten komt je lichaam in beweging en je borsten zijn daarbij geen uitzondering. In het dagelijks leven dragen we een bh om onze borsten te ondersteunen. Bij het sporten is er net wat extra ondersteuning nodig en daar is de sport bh voor ontworpen.

sport bh rennen

Onze borsten zelf bevatten geen spieren maar zijn wel verbonden aan de dieper gelegen borstspier. Door middel van bindweefsel en de huid worden je borsten op zijn plaats gehouden. Het is van belang om de kwaliteit van onze huid en ons weefsel te beschermen, want zodra het bindweefsel teveel uitrekt of er scheurtjes in de huid ontstaan kan dit blijvende schade veroorzaken. Een sport bh kan de juiste ondersteuning geven om de stevigheid en vorm van onze borsten te behouden. Cijfers laten namelijk zien dat een sport bh zo’n 74% van de beweging tijdens het sporten op kan vangen, waar een gewone bh slechts 38% opvangt. Need I say more?!

Advies

Je vraagt je misschien al af: welke sport bh past dan het best bij mij? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een sport bh.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen voor welke sportactiviteit je een bh wilt aanschaffen. Bij iedere sport is de bewegingsintensiteit anders en de support die je nodig hebt van je sport bh is dan ook verschillend per sport. Hieronder vind je een globale indeling om te bepalen hoeveel support jouw sport bh moet geven.

 • Low impact: hierbij kun je denken aan yoga en pilates.
 • Medium impact: fietssporten zoals mountainbiken, wielrennen en spinning, maar ook schaatsen en skeeleren vallen onder deze categorie.
 • High impact: hier denken we aan cardio, krachttrainging en balsporten zoals voetbal, handbal, volleybal, hockey en tennis.
 • Extreme impact: denk hierbij aan hardlopen en joggen, maar ook aan de upcoming sporten als bootcamps en obstacle runs.

Dit blijft een globale indeling, maar over het algemeen kun je aannemen dat hoe heftiger de bewegingen worden en hoe meer sprong erbij komt kijken, hoe hoger de impact! Vervolgens kun je een aantal afwegingen maken om te bepalen welke sport bh het meest geschikt is voor jou.
sport bh

 • Ingekapseld of compressie: deze termen hebben betrekking op de vorm en functie van de bh. Een ingekapselde bh heeft twee aparte cups en komen meer overeen met een normale bh. De cups zijn hierbij niet-elastisch maar de band om de borstkas is wel van elastisch materiaal en biedt daarom de voornaamste steun. Hoe breder de band, hoe groter de ondersteuning. Een ingekapselde bh is vooral geschikt voor een grotere cupmaat. Een compressie bh vormt één geheel en perst de borsten als het ware samen tegen de borstkas. Op deze manier wordt de bewegingsruimte verkleind. Een compressie bh is meer geschikt voor de kleinere cupmaat of sporten met een lagere bewegingsintensiteit. Tegenwoordig vind je ook vaak een combinatie van beide soorten, waardoor de support extra hoog is en deze soort bh dus zeer geschikt is voor extreme impact sports.
 • Crossback of rechte banden: de banden van je sport bh kunnen gekruist over je rug lopen of juist recht over je schouders. De gekruiste banden zorgen er ook weer voor dat je borsten beter tegen je borstkas blijven zitten. Twee losse banden die recht over je schouders naar achter lopen verdelen het gewicht meer en zijn ook verstelbaar. Deze banden zijn daarom meer geschikt voor een grotere cupmaat.
 • Pullover of sluiting op de rug: een pullover houdt in dat je de bh in één geheel over je hoofd aantrekt. Dit is dus vaak het geval bij een crossback. Komt de omtrek van je borstkas vaak overeen met de standaard maat dan is dit een geschikte keuze. Heb je over het algemeen een smallere of juist een bredere omtrek nodig? Kies dan voor een sluiting die verstelbaar is op de rug.
 • Wel of geen padding: bij bh’s heb je vaak de keuze voor wel of geen vulling van de cup. Een gevulde cup heeft als voordeel dat het de gevoelige huid beschermd en tekening van de tepels kan voorkomen. Een cup zonder vulling heeft echter als voordeel dat het vrijkomend vocht beter opneemt. Wat vind jij fijner?
 • Wel of geen naden: sport bh’s hebben vaak een gladde stof wat fijn is om bijvoorbeeld schuurplekjes te voorkomen. Deze kans is wel aanwezig bij een bh met naden maar deze hebben ook een voordelige werking. Ze kunnen namelijk net wat meer stevigheid en vorm aan de sport bh geven.

Als je deze puntjes in je achterhoofd houdt, vind je jouw perfecte sport bh!

sport bh

Tips

Als je je bh binnen hebt check dan even of hij echt goed zit. Hoe? Dat doe je zo!

 • Een sport bh zit over het algemeen wat strakker dan een normale bh, maar het is natuurlijk wel fijn als je nog kunt ademen tijdens het sporten. Check dus even of de bh nog prettig aanvoelt wanneer je je borstkas helemaal uitzet bij een diepe ademhaling.
 • Bij een sport bh is het belangrijk dat de elastische band op je rug parallel loopt met hoe de band aan de voorkant zit. Kruipt de band omhoog wanneer je met je armen beweegt? Dan is het verstandig om een kijkje te nemen bij de kleinere maten.
 • Ten slotte is de beste test natuurlijk om alle bewegingen uit te proberen die je normaal ook tijdens het sporten uitvoert. Ben je veel aan het springen of rekken of maak je veel draaibewegingen? Probeer ze allemaal uit en check of je sport bh niet gaat schuiven of irritaties geeft.

Uiteindelijk kies je natuurlijk een sport bh die jij fijn vindt. Vind je een beugel bh vervelend? Heb je liever bandjes die je kunt verstellen of gaat je voorkeur uit naar een crossback? Draag een bh die jij prettig vindt en je kunt nog meer genieten van je sportsessie!

Vond je deze lingerie gids nuttig? Neem dan ook een kijkje bij het figuuradvies en kom erachter welk type lingerie bij jouw figuur past!

liefs liselotte

Deel deze blog met je vrienden: