Home / Gidsen / Mode / Sollicitatie gids / Solliciteren: Business casual stijl

Solliciteren: Business casual stijl

Solliciteren banner

Als je niet in de financiële wereld werkzaam bent of een baan zoekt, dan wordt in veel gevallen geadviseerd om gekleed te gaan volgens de ‘business casual’ kledingcode, ook wel semi-formeel genoemd. Hoewel niet elk bedrijf hier specifieke afspraken over maakt, is dit één van de meest gebruikte dresscodes op kantoren. Business casual is de ideale optie wanneer een pak overbodig is, maar je wel netjes gekleed wilt gaan. Je bent hierbij redelijk vrij om te dragen wat je wilt, maar het moet wel formaliteit uitstralen. Een jeans en een T-shirt zijn in dit geval niet netjes genoeg.

Functiegroepen

In een breed aantal functiegroepen zal business casual gepast zijn en daarom geven we slechts een klein aantal voorbeelden. De medewerkers in het management en directie zijn hierbij uitzonderingen. Zij zullen in veel gevallen wel business formal gekleed gaan.

  • Administratief/Secretariaat
  • Marketing/Communicatie
  • HRM
  • Design
  • IT
  • Inkoop/Verkoop
  • Engineering/Techniek

Business casual: Geschikte outfits

business casual dameskleding

  1. Bruno Banani blazer 79,99 – 2. Tamaris pumps 49,99 – 3. S.Oliver Red Label 29,99 – 4. J.Jayz ketting 19,99 – 5. Tommy Hilfiger handtas 149,90 – 6. Sheego Style pantalon 59,99.

Kledingtips voor dames

Voor dames zijn er vele mogelijkheden op het gebied van semi-formele kleding. Een mantelpakje is in dit geval niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een rok in combinatie met een blouse of een net shirtje. Tevens kun je een blouse dragen in combinatie met een nette broek zoals een pantalon. Kies in dit geval wel voor een broek in een neutrale kleur. Voor je bovenstuk geldt dat het netjes moet zijn, geen opvallende prints mag bevatten en dat je decolleté niet te diep mag zijn. Maak je outfit compleet met een paar hoge hakken (tot 5 cm) of andere nette schoenen. Een jeans, sneakers en korte rokjes worden als ongepast gezien.

Kledingtips voor heren

Het voordeel van de semi-formele kledingcode is dat je veel vrijheid hebt om een outfit samen te stellen. Heren hoeven niet per se een pak te dragen, want ook een broek en een overhemd zijn gepast. Als je in één van de bovenstaande functiegroepen valt, adviseren we je om een overhemd in een effen kleur aan te trekken en daaronder een chino. Zorg dat je broek een donkere neutrale kleur heeft, zoals bruin, grijs, blauw of zwart. Een colbertje kun je ook prima combineren met deze outfit, maar het is niet nodig. Je kunt ook een overhemd met daarop een nette trui dragen. Ook voor deze combi geldt: Draag er een nette, neutrale broek onder. Draag hieronder zakelijke schoenen. Een jeans, shirt en sneakers kun je in alle gevallen beter thuislaten.

Deel deze blog met je vrienden: