Home / Gidsen / Mode / Sollicitatie gids / Solliciteren: Business formal stijl

Solliciteren: Business formal stijl

Solliciteren banner

Iedereen komt op dat moment dat het tijd is om te gaan solliciteren naar een baan. En een ding is zeker: we willen juist gekleed binnen het bedrijf binnen stappen. Niet ieder bedrijf hanteert specifieke kledingvoorschriften voor haar medewerkers. Vaak gelden er ongeschreven regels binnen de organisatie. In een formele werkomgeving geldt dit meestal anders. Vooral bij bedrijven in de financiële wereld is een representatieve en professionele uitstraling gewenst. Als deze bedrijven een kledingcode hanteren, dan zal in veel gevallen over ‘business formal’ worden gesproken. De meeste mensen die in deze wereld solliciteren of gaan werken, zijn zich bij voorbaat al bewust van de gewenste kledingvoorschriften. Echter, er zijn nog vele andere sectoren waarin een formele uitstraling wordt verwacht. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Een secretaresse kan namelijk heel anders gekleed gaan bij een consultancy kantoor dan bij een logistiek bedrijf.

Functiegroepen

In veel gevallen zijn de kledingvoorschriften afhankelijk van de branche waarin het bedrijf actief is, maar ook je functie kan bepalen of je wel of niet formeel gekleed moet gaan. Enkele voorbeelden van functiegroepen en branches die vallen onder de kledingcode business formal zijn:

  • Banken
  • Accountancy
  • Consultancy
  • Verzekeringen
  • Fincanciële dienstverlening
  • Juridisch
  • Directie
  • Management

Business formal: Geschikte outfits

business formal dames

business formal heren

Kledingtips voor dames 

Dames hebben in vergelijking met heren meer vrijheid bij het kiezen van een formele outfit. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een mantelpakje of een rok. Hierbij dien je te kiezen voor een pak of rok in een donkere kleur, gecombineerd met een blouse. Je kunt het beste opvallende prints of felle kleuren vermijden. Deze passen namelijk niet bij een professionele uitstraling. Als je een rok draagt, zorg dan dat deze tot over je knieën komt en dat je er een panty onder draagt. Een nette jurk tot over de knieën met een panty eronder is tegenwoordig ook toegestaan. Draag stijlvolle dichte schoenen met hakken tot maximaal vijf cm hoog.

Kledingtips voor heren

Voor heren gelden er bij de kledingcode business formal vrij strikte regels. Je dient in alle gevallen gekleed te gaan in een pak, een overhemd, nette schoenen en bij voorkeur een stropdas. Om zakelijk en professioneel over te komen, kun je het beste kiezen voor een pak in een donkere kleur. Bijvoorbeeld zwart, donkergrijs of donkerblauw. Draag hierbij een stijlvol overhemd in een effen (lichte) kleur. Donkerbruine of zwarte schoenen zullen het beste bij je pak staan en zorg dat je kleur riem hiermee overeenkomt. Bedenk bij het uitkiezen van je sollicitatiekleding of je tijdens het werk ook een stropdas zult dragen. Bij twijfel kun je het beste voor zekerheid gaan.

Deel deze blog met je vrienden: