Home / Gidsen / Mode / Sollicitatie gids / Solliciteren: Casual, alledaagse stijl

Solliciteren: Casual, alledaagse stijl

Solliciteren banner

Met casual wordt alledaagse kleding bedoeld, maar wel netjes en verzorgd. Vrijwel alle moderne kleding valt onder deze kledingcode, met uitzondering van gaten in je kleding, ongepaste prints of te blote kleding. Hoewel casual bij veel bedrijven een gebruikelijke kledingcode is, wordt deze stijl niet vaak gebruikt als sollicitatiekleding. De belangrijkste reden is dat je meestal een goede eerste indruk wilt achterlaten en casual komt niet echt professioneel over. Daarnaast wordt niet bij elk bedrijf de casual stijl geaccepteerd. Daarom adviseren we om alleen casual gekleed te gaan naar een sollicitatiegesprek als je zeker bent van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je het bedrijf of persoon al goed kent voordat je op gesprek gaat.

Functiegroepen

Er zijn weinig specifieke functiegroepen waarvan bij voorbaat gezegd kan worden dat je casual gekleed kan gaan naar een sollicitatiegesprek. Overheidsinstanties maken over het algemeen geen probleem van een casual kledingstijl. Een aantal voorbeelden van functiegroepen zijn:

  • Onderwijs
  • Politie
  • Medisch/Zorg
  • Logistiek
  • Klantenservice
  • Horeca
  • Productie

Casual: Geschikte outfits

Kledingtips voor dames

Als dames netjes en verzorgd in een casual stijl naar een sollicitatiegesprek willen komen, dan adviseren we ten eerste dat je kleding draagt waarmee je lichaam voldoende bedekt is. Een diep decolleté en blote schouders willen we dus sterk afraden. Er zijn vele mogelijkheden om netjes gekleed te gaan, zoals een blouse, trui, tuniek of een shirtje. Combineer dit met een jeans, pantalon of een (lange) rok. Vele soorten schoenen zijn mogelijk, maar laat je slippers in alle gevallen thuis. Bij deze stijl gaat het erom dat je je lekker voelt in je kleding en dat mensen aan je kleding iets van je persoonlijkheid kunnen zien.

Kledingtips voor heren

Voor heren die in een casual stijl naar een sollicitatiegesprek willen gaan, zijn er vele opties mogelijk. Ten eerste adviseren we om shirts met opvallende opdrukken te vermijden. Anders kan de aandacht te snel op je kleding vallen en dit kun je het beste voorkomen. Met warme temperaturen is een T-shirt of een polo een prima optie en wanneer het wat kouder wordt, zijn een trui, blouse of een vest een goede oplossing. Ten slotte kun je je outfit goed combineren met een jeans of een broek. Vele schoenen zijn mogelijk, maar zorg ervoor dat ze er netjes en schoon uitzien.

Deel deze blog met je vrienden: