Home / Gidsen / Wonen / Meubel gids / Vind jouw perfecte eetkamerstoelen in 4 stappen

Vind jouw perfecte eetkamerstoelen in 4 stappen

banner meubel gids

De eetkamer is een fijne plek in huis. Het is al lang niet meer een plek om enkel en alleen te eten. Vaak wordt er nog urenlang gezellig gekletst aan de eetkamertafel, wordt er geborreld met vrienden of worden er spelletjes gespeeld met het gezin. Het is dan ook belangrijk dat je van je eetkamer een sfeervolle omgeving maakt. Naast de sfeer is ook comfort een belangrijk aspect, denk bijvoorbeeld aan de eetkamerstoelen. Wanneer deze comfortabel zitten, is het daadwerkelijk fijner om nog even na te kletsen. Er zijn heel veel soorten en maten eetkamerstoelen wat de keus wat lastiger maakt. Echter zijn er een paar belangrijke aspecten die komen kijken bij het kiezen van de juiste eetkamerstoelen. Benieuwd waar je op moet letten? Lees dan vooral verder!

Stap 1: Het aantal eetkamerstoelen bepalen

Allereerst is het van belang om te kijken hoeveel eetkamerstoelen je nodig gaat hebben. Hierbij moet je altijd rekening houden met de huidige eettafel. Je kunt je voorstellen dat om een kleine ronde tafel minder stoelen passen dan om een grote rechthoekige tafel. Daarnaast wil je natuurlijk wel dat je comfortabel kunt zitten en niet dat je steeds je ellebogen tegen degene naast je stoot. Er moet dus ook voldoende ruimte tussen de stoelen passen.

Om te bepalen hoeveel stoelen je kwijt kunt aan je huidige eetkamertafel kun je uitgaan van 70cm ruimte per persoon. Wanneer je rekent met 70cm weet je in ieder geval dat er voldoende bewegingsruimte zal zijn. Het is dus verstandig om de eetkamertafel op te meten en dit te delen door de 70cm. Hierdoor weet jij binnen enkele seconden hoeveel eetkamerstoelen je kwijt kunt.

Ben je benieuwd hoe je jouw eethoek leuk kunt decoreren met andere accessoires? Lees dan onze eerder geschreven blog met tips om een gezellige eethoek te creëren. 

Bruine eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen aan ronde tafel

Eetkamerstoelen

Stap 2: Met of zonder armleuning?

Een volgende belangrijke keuze is; wel of geen armleuning? Allereerst is het belangrijk om na te denken op wat voor momenten je allemaal in de eetkamer zit. Is dit echt enkel om te eten? Dan zijn armleuningen niet per se nodig. Vind jij het juist gezellig om met je gezin of familie urenlang na te kletsen, dan is het comfort van een armleuning zeker niet overbodig.

Wanneer je kiest voor eetkamerstoelen met armleuning is het goed om te onthouden dat ze vaak een stukje hoger zijn dan eetkamerstoelen zonder armleuning. Hierdoor passen ze vaak niet helemaal onder tafel waardoor je dus een stukje verder van de tafel af zult zitten. Het is verstandig om van te voren even te kijken hoe hoog je huidige eettafel precies is om zo de stoelen er op aan te passen.
In principe wordt er gerekend met 20cm tussen de stoelzitting en de onderkant van de tafel, zo kun jij zelfs met je benen over elkaar comfortabel zitten.

Eetkamerstoelen met armleuning


Stap 3: Kies het juiste onderstel

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe eetkamerstoelen zul je zien dat er verschillende soorten onderstellen zijn. Ieder soort onderstel heeft weer een andere uitstraling, bedenk van te voren dus goed wat het beste in jouw eetkamer past. Ga je graag voor standaard en gemak? Kies dan het onderstel met vier rechte poten. Dit onderstel is het meest voorkomend en daarbij ook de meest veilige door zijn stabiele zit. Een leuke twist aan deze variant is het onderstel met schuin lopende poten.

Wil je graag een keer wat anders en houd je van een stijlvolle uitstraling? Kies dan voor een eetkamerstoel met sledepoot. Door de aparte vormen is het een echte eye-catcher in huis. Deze eetkamerstoelen zitten altijd erg comfortabel doordat ze iets meeveren wanneer je erop zit.

Een andere optie zijn draaistoelen. Belangrijk bij deze stoelen is dat je ze niet zomaar gaat verschuiven, dit kan namelijk schadelijk zijn voor de vloer. Draaistoelen hebben een leuke uitstraling door het aparte design. Je hebt ze in lage varianten maar ook in barkruk varianten, leuk voor als je een hoge eettafel hebt!

Eetkamerstoelen schuine poot

Eetkamerstoelen sledepoot

Eetkamerstoelen draaipoot

Stap 4: Kies het materiaalsoort

Als laatste is het van belang om goed na te denken over het materiaal. Bij deze keuze zijn er een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de rest van je interieur en wellicht of je kinderen hebt. Deze aspecten kunnen je keuze voor het materiaalsoort namelijk beïnvloeden. Ieder materiaal heeft zo weer zijn voor -en nadelen. Bedenk dus van te voren goed welk materiaal het beste bij jou past.

Stoffen eetkamerstoelen

Wil je graag een warme uitstraling in de eetkamer? Dan zijn stoffen eetkamerstoelen zeker een aanrader. Je hebt ze in veel verschillende leuke kleuren waardoor je er helemaal je eigen draai aan kunt geven. Houd je wel van een leuk kleurtje? Dan is een stoffen eetkamerstoel in okergeel of donkerblauw erg mooi. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor neutrale kleuren als zachtroze of grijs. Een groot voordeel van stoffen eetkamerstoelen is dat enorm comfortabel zitten.

Let op: Knoeien op een stoffen eetkamerstoel is erg zonde. Ondanks dat er voldoende schoonmaakmiddelen zijn, kunnen bepaalde vlekken zichtbaar blijven. Belangrijk dus om extra voorzichtig te zijn!

Stoffen eetkamerstoel


Leren eetkamerstoel

Leren eetkamerstoelen

Wanneer je graag een stoere of chique uitstraling wilt creëren in de eetkamer, zijn leren stoelen een echte musthave. Heb je in de rest van je interieur ook veel leren meubels zoals bijvoorbeeld een leren bank? Dan zorgen leren eetkamerstoelen voor een echt geheel in huis. Het grote voordeel van leer is dat je het vrij gemakkelijk kunt onderhouden. Met een vochtige doek kun je al snel kruimels en stof verwijderen.

Let op: Leer kan verkleuren door zonlicht. Het is dus van belang dat wanneer je voor leren stoelen kiest, deze niet de gehele dag in de zon staan. Kijk dus eerst of leren eetkamerstoelen wel geschikt zijn voor in jouw eetkamer.


Heb jij na het lezen van dit artikel ook zoveel zin gekregen om nieuwe eetkamerstoelen aan te gaan schaffen? Hopelijk helpen bovenstaande tips je met het vinden van de perfecte stoelen!

handtekening Liefs Esmee

Deel deze blog met je vrienden: