Home / Gidsen / Wonen / Meubel gids / Vind jouw perfecte kast in 4 stappen

Vind jouw perfecte kast in 4 stappen

meubel gids

Een perfecte kast kiezen kan een hele uitdaging zijn. Welk type kies je, welke kleur en materiaal is het beste en welke grootte past het mooist in welke ruimte? Allemaal vragen die vast bij je op zijn gekomen bij de zoektocht naar een nieuwe kast. Zo kun je gaan voor een open kast om je kamer ruimtelijk te houden of juist gaan voor een dichte kast om een opgeruimd gevoel te creëren. Om de keuze gemakkelijker te maken hebben wij 4 stappen voor jou opgesteld die je kunt doorlopen bij het maken van de beste keuze!

Stap 1: Kies het type kast

Er zijn veel verschillende soorten kasten waar je uit kunt kiezen. Om hier een goede keuze in te maken is het handig om te weten weke functie welke kast heeft en wat de voordelen en eventuele nadelen van welke soort zijn. Wij hebben dit voor jou uitgezocht!

Kledingkast

De functie van de kledingkast heeft geen verdere uitleg nodig. Daarentegen is het kiezen van een kledingkast het maken van veel keuzes. Ten eerste moet je nagaan in welke ruimte de kledingkast komt te staan. Wij hebben een onderscheid gemaakt in een kleine ruimte of grote ruimte.Witte hoge kast

Bij een kleine ruimte wil je de ruimte zo goed mogelijk benutten. Om dit te doen kun je het beste gaan voor een hoge kast in plaats van een brede, zodat je alle ruimte tot je plafond in gebruik neemt. Daarnaast creëer je ruimte door voor een hangende kast of kast met een open onderstel te kiezen. Je blijft daardoor de vloer zien en dat oogt ruimtelijk. Belangrijk is ook rekening te houden met de diepte. Je wilt natuurlijk niet in de situatie terecht komen dat je kastdeuren niet goed open kunnen. Wil je toch liever een zo’n diep mogelijke kast? Kies dan voor een open kast.

Op het moment dat je een grote ruimte bezit, kun je ook groter denken.Grote witte kast Je kunt dan juist gaan voor een brede kast met meerdere deuren, voor het bezitten van een grote mogelijkheid aan opbergruimte. Ook kun je denken aan het kiezen van een hoekkast, om een wat speelsere uitstraling in je kamer te creëren. Wil je naast je kleding ook je schoenen netjes opgeruimd hebben? Schaf dan ook een schoenenkast aan. Zo liggen je schoenen niet verdeeld door je kamer en blijft het netjes opgeruimd.

Boekenkast

Witte houten boekenkastDe boekenkast, oftewel de open kast, is geschikt voor elke ruimte. Een boekenkast zorgt voor sfeer binnen een ruimte, doordat het niet alleen dient als opbergruimte maar ook voor het tentoonstellen van je spullen. Denk bijvoorbeeld aan fotolijstjes, plantjes, boeken of die ene mooie vaas die je kunt tentoonstellen. Ook kun je gaan voor een gedeeltelijke open kast, door toch te kiezen voor een aantal laden.  Deze laden kun je dan gebruiken voor kleinere spullen of post. Bij boekenkasten is het ook leuk om verschillende kasten naast elkaar op te stellen en te spelen met de hoogtes voor een eyecatcher binnen de ruimte.

Vitrinekast

Witte vitrinekast

Wil je een open ogende kast, maar wel dat je spullen veilig en stofvrij opgeborgen zijn? Dan is de vitrinekast de perfecte keuze voor jou. Bij deze kast maken ze veel gebruik van glazen deuren, maar de vitrinekast is vaak ook een combinatie van gesloten laden en glazen deuren. Een vitrinekast is bijvoorbeeld ideaal om je keukenservies in op te stellen. De laden kun je gebruiken voor het bestek en achter de glazen deuren zet je de rest van het servies mooi opgesteld neer.

Stap 2: Kies het materiaal van de kast

Bij het kiezen van het materiaal van een kast wordt er al snel gegaan voor hout. Maar past dit materiaal wel het beste bij jou? Wij hebben van vier materialen de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Kunststof

Voordelen:
-Kunststof is gemakkelijk in onderhoud.
-Kunststof is bijna in elke kleur verkrijgbaar.
-Het is niet gemakkelijk kapot te krijgen. Dus het heeft een lange levensduur.

 

Nadeel:
-Krassen en beschadigingen zijn goed te zien op kunststof.

Hout

Voordelen:
-Doordat hout een natuurlijk product is, is geen enkele houten kast hetzelfde.
-Hout is een materiaal keuze wat warmte uitstraalt. Dit zorgt voor een gezellig sfeer.
-Hout past overal bij. Of je nou een modern interieur hebt of landelijk interieur, het staat allemaal.

Nadelen:
-Doordat hout altijd in beweging is, vergt het veel werk. Deuren moeten bijvoorbeeld regelmatig afgesteld worden.
-Hout moet goed onderhouden worden. Denk hierbij aan het behandelen van het hout met speciale houtolie.

Metaal

Voordelen:
-Metaal is een sterk materiaal. Hierdoor heeft een grote draagkracht.
-Metaal is een uitgesproken materiaal, waardoor je gelijk een uniek item in je kamer hebt. Het past ook perfect bij een industriële uitstraling.
-Het heeft weinig onderhoud nodig.

 

Nadeel:
-Onbehandeld metaal gaat roesten. Dit kan ook iets zijn wat je graag wilt. Is dit niet de bedoeling? Dan kun je het beste een transparante lak aanbrengen.

MDF

Voordelen:
-MDF is een gladde plaat van geperst hout. Het is een goedkope keuze in materiaal. Een perfecte keuze als je al teveel andere meubels hebt aangeschaft.
-Het is gemakkelijk te verven of te spuiten. Hierdoor kun je zelf kiezen welke kleur je wilt.

 

Nadelen:
-Beschadigingen op MDF zijn helaas goed zichtbaar.
-MDF is niet goed vochtbestendig. Denk dus goed na waarvoor je de kast wilt gebruiken en in welke ruimte die komt te staan.

Stap 3: Kies de een kast die past bij je interieur

Bij het kiezen van een kast is het goed om altijd je eigen interieur in je achterhoofd te houden. Een kast moet een geheel vormen met wat er al staat of hoe je het eruit wilt laten zien. Zo kun je als je van eenvoud houd in je interieur het beste gaan voor een rustige kleur en de focus leggen op de functie van je kast. Door bijvoorbeeld voor veel opbergruimte te kiezen. Houd je juist van het tegenovergestelde? Ga dan voor een opvallende kast als eyecatcher van je ruimte. Dit kan simpelweg al door het kiezen van een felle kleur of te gaan voor een leuk motief. Bij een landelijk interieur is hout altijd een goede keuze. Dit straalt de warmte uit waar je naar op zoek bent in je interieur. Daarnaast heb je ook nog een industrieel interieur. Hierbij past een metalen of betonlook open kast erg goed.

Opbergkast
Houten kast
Mint groene kast bloemen
Betonlook open kast


Stap 4: Leuke tips en ideeën

Hopelijk heb je een beter beeld van welke kast het moet gaan worden. Maar hoe zet je de gekozen kast neer of hoe richt je het in? Wij hebben een aantal tips en leuke ideeën hiervoor voor jou op een rijtje gezet!

  • Maak bij een open kast gebruik van een aantal leuke mandjes of bakjes. Hierdoor varieer je in hoe de kast is ingedeeld en raak je kleine spullen niet kwijt doordat het los in een vak ligt.
  • Heb je een ruimte waar je van droomt om twee ruimtes van te maken? Gebruik de kast als een scheidingswand van een ruimte.  Dat kan simpelweg door een kast in het midden van de kamer te plaatsen.
  • Behandel de materialen van je kast goed. Wil je dat je kast een lange levensduur heeft, dan is het van belang je goed in te lezen welk materiaal welke behandeling nodig heeft.
  • Wil jij het liefst een kamer geheel inrichten Als kledingkast? Lees hier dan een aantal tips voor het maken van een inloopkast.

Hopelijk weet je met het doorlopen van deze 4 stappen wat je ideale droomkast is. Welke soort kast past het beste bij jou?

Liefs Robin

Deel deze blog met je vrienden: