Home / Gidsen / Wonen / Meubel gids / Vind jouw perfecte sidetable in 4 stappen

Vind jouw perfecte sidetable in 4 stappen

meubel gids

Een sidetable staat ook wel bekend als een wandtafel, dressoir of een haltafel. Sidetables zijn een ongelofelijk eenvoudige manier om je huis aan te kleden en tegelijkertijd op een leuke wijze wat extra ruimte te verkrijgen. Sidetables komen voor in ontzettend veel verschillende maten, materialen en kleuren waardoor er voor ieder wat wils is. In deze gids helpen we je om aan de hand van 4 stappen de perfecte sidetable voor jouw interieur te vinden. Eerst zullen we je helpen te achterhalen waar een sidetable in jouw huis past, vervolgens helpen we je een model uit te kiezen. Daarna stellen we meerdere materialen en kleuren voor en als laatste leggen we je uit hoe je je sidetable volledig kunt stylen. Wil je dus alles te weten komen over sidetables en de perfecte tafel voor jouw huis vinden? Lees dan snel verder!

Stap 1: Kies de plek voor een sidetable

Allereerst is het belangrijk om te kiezen waar je een sidetable wilt gaan plaatsen in je huis. Sidetables kun je eigenlijk in bijna elke kamer in huis kwijt, zo zijn ze leuk in de hal, werkkamer of slaapkamer. Toch zien we ze veruit het vaakst in de woonkamer. In de woonkamer kunnen er vaak lege ruimtes ontstaan, waarvoor een sidetable de perfecte opvulling kan zijn. Hiervoor gaan we een paar plekken in een kamer af.

In de hoek

Heb jij een lege hoek in een ruimte? Zonde! Een sidetable is hier vast en zeker de perfecte opvulling voor. Zo kun je een lege hoek supermakkelijk opvullen door een sidetable te plaatsen in die hoek en hem leuk aan te kleden. In een hoek is het wel belangrijk dat je wandtafel niet te veel aandacht trekt, dan kan hij namelijk misschien juist gaan irriteren.

sidetable hout


sidetable chique

Tegen de muur

Aan de zijkant van een ruimte kun je vaak het beste een sidetable kwijt. Als je een grotere ruimte hebt, is de kans groot dat je muren redelijk leeg zijn. Mocht je dus een lege wand hebben, kun je hier gemakkelijk een wandtafel voor plaatsen. Zo kun je je huis extra mooi decoreren, maar tegelijkertijd kun je je lege ruimte opvullen.

Voor/achter een ander meubelstuk

Een andere plek waar we sidetables steeds vaker tegenkomen, is achter de bank. Dit klinkt misschien gek, maar dit is juist een ideale plek als de ruimte het toelaat. Staat jouw bank namelijk midden in de ruimte? Dan is het ideaal om een sidetable achter je bank te plaatsen. Zo kun je extra spullen kwijt en tegelijkertijd extra ruimte opvullen. Deze optie is voornamelijk fijn wanneer je veel loopruimte achter de bank hebt, waardoor je ruimte er wellicht wat leeg uitziet. Zo kun je deze ruimte perfect opvullen met een sidetable. Daarnaast is het ook super handig wanneer je ’s avonds op de bank hangt en even wat kwijt wilt zonder op te staan. Zo kun je je mobiel, boek of drinken eenvoudig achter je neerzetten op je sidetable!


Stap 2: Kies je sidetable model

Nadat je erover uit bent waar je sidetable terecht moet komen, is het tijd om een geschikt model te vinden voor je sidetable! Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen, waardoor het nog erg lastig kan zijn om het juiste model te vinden.

Afmetingen

Allereerst is het verstandig om de plek op te meten waar je een sidetable wilt gaan plaatsen. Bij wandtafels komen twee varianten het vaakst voor: een lagere, bredere sidetable of een hogere, smallere tafel. Toch kun je, als je even doorzoekt, ook een combinatie van deze twee varianten vinden. Begin dus bij het afmeten van de plek, zodat je daarna je model kunt filteren op deze afmetingen.

wandtafel


sidetable

Aantal poten

Vervolgens kun je gaan kiezen hoeveel poten je wilt hebben voor je wandtafel. Slechts twee, drie of misschien wel vier poten? Ondertussen kun je vrijwel elk mogelijke combinatie van jouw wensen vinden als het aankomt op sidetables. Het aantal poten geeft voornamelijk een bepaalde uitstraling af. Zo geven twee poten een wat modernere uitstraling, terwijl vier poten juist een wat klassiekere uitstraling geven. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak, maar een handige stijlkwestie om alvast op te gaan filteren!

Wel of geen opbergruimte

Als laatste kun je voor je model kiezen of je graag een tafel met opbergruimte wilt of niet. Zo heb je sidetables met alleen het tafelblad, maar ook sidetables met extra planken voor extra opbergruimte. Hiervoor moet je dus goed nadenken of je de sidetable slechts ter decoratie inzet of ook graag extra opbergruimte wilt verkrijgen. Als je wat meer opbergruimte wilt hebben, is een sidetable met planken namelijk een betere keuze. Mocht je de haltafel echt alleen ter decoratie willen inzetten dan zijn die extra planken wellicht een overbodige luxe.


Stap 3: Kies je materiaal en kleur

Nu je weet waar in huis je een wandtafel wilt gaan plaatsen en welk model je wilt hebben, is het tijd om het materiaal en de kleur van je sidetable te gaan kiezen.

Het is het eenvoudigst om hetzelfde materiaal en dezelfde kleur te kiezen voor je sidetable als voor de andere meubels in de kamer. Heb je een zwart gelakte salontafel? Kies dan ook voor een zwart gelakte sidetable. Zo zorg je gemakkelijk voor een geheel in je huis. Deze richtlijn is het makkelijkste om op te volgen. Wil je juist dat je sidetable er uit springt in je interieur? Dan is het leuk om een opvallendere variant te nemen met bijzondere elementen, bijvoorbeeld gouden details.

Hieronder hebben we een schema opgenomen met de meest voorkomende interieurstijlen en daarbij de belangrijkste richtlijnen waar je op kunt filteren, zodat je de perfecte sidetable kunt vinden voor jouw interieur.

Landelijk Modern Industrieel
Materiaal Hout Glas en metaal Hout en metaal
Kleur Wit/Bruin/Beige Wit/Zwart/Zilver Zwart
Aantal poten 2 tot 4 1 of 2 2

Stap 4: Je sidetable stylen

En dan is het als laatste tijd om de puntjes op de i te zetten door je sidetable te gaan stylen! Als het aankomt op de styling van je wandtafel zijn de mogelijkheden oneindig. En dat maakt een sidetable ook zo ontzettend leuk: je kunt eenvoudig variëren en je haltafel elke keer een andere uitstraling geven. Dit kun je doen door middel van verschillende woonaccessoires op de tafel zelf, onder de tafel of wat je op de muur plaatst achter je wandtafel.

Decoratie voor op de sidetable zelf

Je kunt kaarsen, bloemen, boeken, fotolijstjes of mooie beelden gemakkelijk op je sidetable plaatsen om deze aan te kleden. Er zijn zo veel verschillende fantastische woonaccessoires om uit te kiezen, dus leef je uit! Kijk naar de rest van je interieur en breng je favoriete items terug naar je wandtafel. Heb je bijzondere kaarsen op de eettafel? Dan is het een superleuk idee om dezelfde kaarsen terug te brengen op je wandtafel!

sidetable


wandtafel

Wanddecoratie

Fotolijsten, schilderijen of spiegels: met mooie wanddecoratie komt je sidetable nog beter tot zijn recht. Door een mooie collectie aan foto’s te verzamelen en op te hangen, dient je sidetable ook nog eens als een soort speciaal plekje in huis vol met mooie herinneringen. Met een mooi schilderij of een spiegel kun je je tafel helemaal vernieuwen. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor wanddecoratie mogelijkheden? Lees dan ons eerder geschreven artikel met 6 keer de mooiste wanddecoratie!

Decoraties onder de sidetable

Wat ook een leuke manier is om je sidetable te decoreren, is door mooie manden onder de tafel te plaatsen. Dan kun je mooie dekens draperen in deze manden, wat een rustgevende uitstraling geeft aan het gehele plaatje van je wandtafel. Heb je een sidetable met extra planken waardoor je geen ruimte hebt onder de wandtafel zelf? Zorg er dan gewoon voor dat je de extra planken net zo mooi aankleedt als de bovenkant van de tafel!


Waar in huis ga jij een sidetable plaatsen? En voor wat voor sidetable ga jij?

Handtekening liefs Elisa

Deel deze blog met je vrienden: