Home / Gidsen / Wonen / Meubel gids / Vind jouw perfecte tv in 4 stappen

Vind jouw perfecte tv in 4 stappen

Meubelgids

Het is altijd erg lastig om een nieuwe tv uit te kiezen. Een televisie is een dure aankoop dus je wilt er veel aandacht aan besteden en de juiste tv kopen die bij jou past. Maar waar let je allemaal op bij het kopen van een nieuwe tv? Het is bijvoorbeeld niet alleen belangrijk om vooraf het juiste formaat af te stellen, maar ook om te kijken naar de perfecte resolutie. Wij hebben 4 stappen opgesteld waarmee jij jouw ideale tv kunt vinden! Wil jij graag weten hoe je een nieuwe televisie uitzoekt, lees dan snel verder!

Stap 1: tv-formaat en resolutie vaststellen

Houd jij van een super groot scherm, of ga je toch liever voor een iets compactere televisie? Wil je graag een scherm waar je met de hele familie naar kunt kijken, of zoek je iets waar je makkelijk al je series op kunt volgen? Zoek je iets compacts en zit je dicht op het scherm dan kun je beter op zoek gaan naar een scherm met een formaat van 32 of 40 inch. Ga je liever voor een televisie waar je met de hele familie van kunt genieten dan zijn er tv’s met een formaat van boven de 55 inch. Heb jij thuis een grote woonkamer dan kun je het beste gaan voor een groter scherm. Een groter scherm staat vaak ook mooier in een grote woonkamer dan in een kleine woonkamer.

Panasonic smart tv


De resolutie gaat over hoe scherp het beeld is. Maakt het beeldkwaliteit je niet zo veel uit, dan hoef je hier geen extra aandacht aan te besteden. Wil jij zo min mogelijk pixels zien en een super helder scherm, dan kun je beter gaan voor een HD tv. Deze zijn er in 3 soorten: Full HD, 4K Ultra HD en 8K Ultra HD, waarvan het beeld steeds scherper en scherper wordt.

Stap 2: Schermsoort en Refresh rate vaststellen

Panasonic Smart tv

Nadat je het formaat en de resolutie hebt vastgesteld voor het scherm komt er ook nog eens het schermsoort bij kijken. Als je graag wilt weten wat het verschil is in de verschillende soorten schermen lees dan eens onze andere blog over welke tv bij jou past. Hierin wordt het verschil tussen de schermsoorten LCD, OLED en QLED uitgelegd. Elk schermsoort heeft een ander contrast en de kleuren komen dan ook anders naar buiten.


De refresh rate gaat over hoeveel nieuwe beelden het scherm per seconde kan afspelen. Bij een tv met 50 Hertz kunnen er 50 beelden per seconde worden afgespeeld. Als je een programma kijkt met veel snelle beelden kan het beeld haperen bij een  lage refresh rate. Als je programma’s kijkt waar weinig snelle veranderingen op beeld zijn en de camera weinig van standpunt verandertis de refresh rate minder van belang.

Stap 3: Internetten, apps en extra functies voor de tv

Wil je graag op je tv gebruik maken van internet en verschillende apps dan is een Smart tv echt iets voor jou. Op een Smart tv kun je ook foto’s en video’s streamen vanaf je telefoon. Je kunt zelfs social media gebruiken op het scherm! Deze slimme tv onthoudt ook welke programma’s en films jij kijkt en stelt op basis van deze gegevens een persoonlijke kijklijst op. Hoef je niet de nieuwste snufjes dan kun je beter bij het oude vertrouwde blijven en een gewone televisie uitkiezen. Een andere uitvinding is de Ambilight tv. Deze tv laat de kleur van het scherm achter de tv projecteren op de muur. Ambilight voegt een gave sfeer toe aan het programma of de serie die je kijkt.

Smart tv apps


Stap 4: Budget vaststellen en opties bekijken

Sony Smart tv

Zeker niet onbelangrijk is het geld dat je over hebt voor een nieuwe tv. Afhankelijk van het soort dat je graag wilt, verschilt het bedrag. Een smart tv met een QLED-scherm is nou eenmaal duurder dan een tv met een LCD-scherm. Vind je de schermkwaliteit niet zo belangrijk kun je beter je geld besparen en voor een goedkopere versie gaan. Heb je het geld er voor over en wil je intens genieten en de meeste luxe ervaring beleven, dan is een 4K of 8K ultra HD TV echt een wereld van verschil.


Nu je weet wat voor verschillende tv’s er bestaan en wat voor verschillende functies ze bieden kun je zelf op pad gaan en naar de juiste televisie zoeken. Wij zijn benieuwd, wat voor soort tv kies jij?

Handtekening Liefs Quinten

Deel deze blog met je vrienden: