Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor april

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor april

banner tuingids

In april is de lente is weer aangebroken, dat betekent dat de tuin weer volop in bloei komt te staan. De dieren ontwaken weer uit hun winterslaap en de planten beginnen goed te groeien in dit mooie weer. De tuin komt weer vol met kleur te staan. Werk aan de winkel dus!

gazon april

Gazon in april

Vanaf April wordt het weer tijd om het gazon regelmatig te maaien. Dus trek die grasmaaier maar eens onder het stof vandaan! Zorg dat je vanaf nu elke maand het gazon maait. Als je kale plekken hebt in het gazon is April het moment om bij te zaaien. Steek ook het mos uit het gazon en zorg dat je deze plekken inzaait. Gooi er vervolgens meststof overheen om je gras helemaal in topconditie te krijgen. Deze bemesting zorgt ervoor dat het gras minder snel verkleurt door droogte, minder gevoelig is voor ziektes en er minder snel mos vormt op het gazon. Zorg dat je aan het eind van de maand nog een keer het gras bemest en het gras zal nooit meer groener zijn bij de buren! Is het een droge April-maand? Zorg dan dat je het gazon regelmatig besproeit, zodat het gras niet uitdroogt en niet verkleurt.

Planten in april

Planten die in de winter binnen hebben gestaan mogen langzaamaan weer naar buiten. Laat ze wel rustig wennen aan de kou. Zet ze bijvoorbeeld eerst in de berging of garage voordat de planten helemaal naar buiten gaan. Als het ‘s nachts nog vriest kun je de planten beter binnen laten staan, hier kunnen ze niet goed tegen. Naast het bemesten van het gazon is April ook een goede maand om de planten te bemesten. De planten nemen nu namelijk de bemesting optimaal op. Je kan ook de potten en bakken buiten weer gaan vullen met mooie kleurrijke bloemen om zo je tuin weer helemaal op te vrolijken. Ook de kruiden kunnen weer naar buiten! Zet ze in de buurt van het terras of de BBQ en geniet van verse kruiden bij het eten. Wil je graag druiven planten in de moestuin? Doe dat dan uiterlijk deze maand. Zet de plant tegen de zuidmuur aan en hij zal goed groeien.

planten april

Snoeien in april

Snoeien moet vanaf April weer maandelijks gedaan worden voor het beste resultaat. Zorg dat je in ieder geval hagen zoals de taxus vanaf nu weer iedere maand snoeit. Knip uitgebloeide bloemen uit de planten zodat ze langer doorbloeien. Ook coniferen kun je het beste regelmatig een beetje snoeien, zodat deze niet te breed worden. Planten die in de zomer of daarna bloeien kun je nu snoeien, planten die in het voorjaar bloeien kun je het beste na de bloei pas snoeien. Hou daarnaast het onkruid goed bij. Dit begint vanaf April weer echt te woekeren. Verwijder het onkruid, maak de grond erna vochtig en dek de grond dan af met bijvoorbeeld schors. Dit helpt ook tegen slakken!

Vijver in april

Vanaf April zijn vaak waterplanten weer te verkrijgen in tuincentra. Dit geeft aan dat het tijd is om een nieuwe vijver te starten. Heb je al een vijver? Als de planten erin volgroeid zijn mag de vijver grondig schoongemaakt worden. Zorg dat je er genoeg zuurstofplanten in zet om het water mooi helder te houden. Zuurstofplanten kun je het beste terugsnoeien tot 1/3. Zijn de waterplanten eind april/begin mei nog niet terug gegroeid? Maak je dan geen zorgen, ze hoeven dan nog niet afgestorven te zijn. Pas als ze in juni nog steeds niet terug gegroeid zijn kun je ervan uitgaan dat de plant niet meer terug zal komen. Wil je de vijver graag een beetje opfleuren? Plaats dan mini-waterlelies erin, deze geven wat kleur aan je vijver!

Benieuwd naar het tuinadvies van de andere maanden? Neem dan een kijkje in onze tuingids!

handtekening

Deel deze blog met je vrienden: