Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor november

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor november

Tuingids banner

En voordat je het weet is het alweer november! November is een maand waarin je nog heerlijk in de tuin kunt werken voordat het écht koud wordt. Maar hoe onderhoud ik mijn tuin in november? Ondanks dat niet alles meer vol in bloei staat betekent het niet dat je tuin somber en kaal moet zijn! Zo kun je je tuin opleuken met wat mooie tuindecoratie. De blaadjes vallen van de bomen, dus er is werk aan de winkel!

collage

Zaaien en planten in november

De dagen worden korter, het wordt kouder en de kans op (grond)vorst neemt toe. Wees goed voorbereid en bescherm vorstgevoelige planten zo goed mogelijk tegen de kou. Dit doe je door middel van verwarmingskabels, plantenhoezen en vliesdoeken. Overwinter je vorstgevoelige, waardevolle planten in een vorstvrije ruimte indien je ze niet op een andere wijze kunt beschermen.

De bloembollen kunnen nog geplant worden. Doe dit echter op tijd, zodat de wortels zich in de winter kunnen ontwikkelen. Ook bomen kunnen in november prima geplant worden, wanneer je wacht tot december zal het te koud zijn voor de wortels om zich vast te zetten!

Mag je tuin wel wat groener dit najaar? Plant dan wintergroene planten in mooie plantbakken.

Gazon in november

Het liefste heb je komende zomer weer een prachtig groen gazon. Dit vergt echter de nodige inspanning! Haal bijvoorbeeld regelmatig de gevallen bladeren weg om ervoor te zorgen dat je gras niet geel uitslaat. Door dit te doen voorkom je natuurlijk ook dat je uitglijdt over de gladde bladeren ;). Tip: Maak bladaarde van de gevallen bladeren!

November is de maand waarin je je gazon voor de laatste keer kunt maaien. Doe dit niet wanneer het vriest! Na het maaien kun je je grasmaaier voor langere tijd opbergen. Loop bij vorst niet op het gazon, door dit te doen kun je het gras namelijk beschadigen.

Snoeien in november

Oude, bladverliezende hagen zoals de beukenhaag kunnen teruggesnoeid worden. Op deze manier houd je ze netjes en worden ze niet te breed. Hagen die groen blijven hoef je echter niet te snoeien. Heb je fruitbomen en/of fruitplanten? Dan is er werk aan de winkel! Je snoeit deze om ervoor te zorgen dat nieuwe takken kunnen groeien. Takken die weinig vrucht geven kun je verwijderen. Praktisch tuingereedschap kan hierbij helpen! Het snoeien van bijvoorbeeld de appelboom bevordert de groei en bloei van de boom en vruchten. Ook rozen kunnen in november gesnoeid worden. Doe dit ongeveer tot te helft, om te voorkomen dat ze winterschade oplopen.

Vijver

  • Verwijder de pompen en verlichting uit je vijver.
  • Haal de gevallen bladeren steeds uit je vijver of leg er een net overheen om het grootste bladafval te voorkomen.
  • Snoei de hagen rond je vijver goed, zo verklein je de kans dat de bladeren in je vijver vallen (en wellicht je vissen vergiftigen).

 Overige tips

  • In het najaar hebben vogels extra vitamines nodig. Wees lief voor ze en leg af en toe wat stukjes fruit neer in je tuin!
  • Berg je tuinkussens van tuinmeubelen en loungesets op in een ruime tuinbox.
  • Hou je wel van een beetje luxe? Bij OTTO vind je nu verschillende soorten sauna’s! Warm heerlijk op in een luxueus saunahuisje en geniet deze winter!

Is jouw tuin al winter-proof?

liefs lisanne

Deel deze blog met je vrienden: