Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor augustus

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor augustus

Tuingids banner

In augustus krijgen we te maken met kans op warme dagen en koelere nachten. Heerlijk, want op deze manier kun je overdag lekker in de zon liggen op je ligbed en ‘s avonds knus onder een plaid of terrashaard op je loungeset kruipen. Augustus is een onvoorspelbare maand qua weer. Hierdoor is het goed een aantal zaken in de gaten te houden. Wil je maximaal kunnen genieten van jouw tuin? Lees dan welke tuinklussen je deze maand het beste kunt aanpakken!

Geniet van je tuin in augustus

Het belangrijkste is om in de maand augustus heerlijk van je tuin te gaan genieten. Door al het onderhoud wat je in mei, juni en juli gepleegd hebt aan je tuin, kun je het nu wat rustiger aan doen. Je hebt in augustus in principe een onderhoudsvrije tuin, tot een bepaalde hoogte. Het weer in augustus is behoorlijk onvoorspelbaar. Je kunt te maken krijgen met warme dagen waarop je heerlijk in bikini in je tuin kunt zonnebaden. Er kunnen ook dagen tussen zitten waarop het hard regent. Op zo’n dag is het heerlijk om toch lekker buiten te zitten op je loungeset onder een terrasoverkapping.

sfeerbeelden tuin in augustus

Zaaien en planten in augustus

Augustus staat bekend als oogstmaand. Wanneer je de zaden van uitgebloeide bloemen oogst, laat deze dan een aantal dagen drogen op een plek waar geen zon komt. Dit bevordert de zaden. In deze maand worden er niet veel bloemen of planten meer gezaaid. Wel kun je beginnen met het zaaien van gewassen voor het aankomende jaar; daar is de maand augustus perfect voor.

Bloeiende planten en bloemen hebben in deze maand relatief weinig onderhoud nodig. Houd regelmatig in de gaten of er uitgebloeide bloemen zijn en verwijder deze. Op deze manier zorg je ervoor dat je tuin langer in bloei blijft staan en je dus langer kunt genieten van je tuin in augustus. De zonnebloem heeft, als een van de weinige bloemen, relatief veel onderhoud nodig deze maand. Zonnebloemen groeien in augustus namelijk ineens erg hard, waardoor ze regelmatig voeding en water nodig hebben. Zorg ervoor dat je ze op tijd aan stokken bindt, zodat ze niet om kunnen waaien. Tip: als je rozen in je tuin hebt staan, bemest deze dan. Op deze manier kun je een tweede bloei stimuleren en dus nog langer genieten van je kleurrijke tuin.

Gazon in augustus

Het is belangrijk om je gazon goed bij te houden in augustus. Het gazon heeft vooral behoefte aan  mest en bewatering in de warme zomermaanden. Bewater je gazon liever één keer per week goed dan iedere dag een klein beetje. Wanneer het veel regent in deze maand, is bewatering natuurlijk overbodig. Het gras zal wel regelmatig gemaaid moeten worden. Door de vochtige avonden en nachten en het zonnetje wat er overdag op schijnt, groeit het gras namelijk erg hard. Gebruik voor het maaien een geschikte grasmaaier waarbij de messen afgesteld kunnen worden op het weer. Let op: maai je gras liever niet wanneer het nat is. Dit zorgt voor een onregelmatig resultaat en bovendien is dit niet goed voor je gazon.

Heb je nog geen gazon, maar wil je er wel eentje? Start dan met zaaien in augustus! Doordat het weer vochtig is in deze maand, kan het zaad gemakkelijk kiemen.

Snoeien in augustus

Coniferen zijn in augustus erg kwetsbaar en drogen snel uit. Het is aan te raden om deze haag tweemaal te snoeien in deze maand. Snoei de haag ten alle tijden op een manier waarop de bovenkant smaller is dan de onderkant. Op deze manier blijven de onderste takken namelijk ook zon ontvangen, waardoor ze kunnen groeien. Snoei ongeveer 10 centimeter van de jonge scheuten per snoeibeurt. Snoei dus nooit terug tot aan de stam. Gebruik voor het snoeien een scherpe heggenschaar. Buiten coniferen mogen ook de hagen en naaldbomen gesnoeid worden. Rozen worden over het algemeen gesnoeid wanneer zij uitgebloeid zijn. Dit kan in augustus het geval zijn. Wees ook hier weer voorzichtig en snoei niet te veel weg.

Overige tips

  • Het onkruid blijft ook in augustus flink doorgroeien. Zorg er dus voor dat je blijft wieden, voordat het overal doorheen komt.
  • Zorg ervoor dat je je vijver blijft bijvullen en verzorgen. Het is aan te raden je vijver goed te voorzien van zuurstofplanten, aangezien zuurstoftekort op zou kunnen treden door de mogelijk hoge temperaturen en activiteit in het water.

Geniet van je tuin!

liefs, Sharon

Deel deze blog met je vrienden: