Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor december

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor december

Tuingids banner

Brrr.. De koude decembermaand is weer begonnen. We zijn met de koude temperaturen in december het liefste binnen met warme thee en een dekentje. Ook gaan we liever de tuin niet meer in. Op sommige dagen is de temperatuur zelfs onder het vriespunt en met een bevroren grond kunnen we moeilijk tuinieren. Maar we kunnen en mogen de tuin niet verwaarlozen! Er zijn een aantal belangrijke dingen die je niet moet vergeten in de decembermaand. Ook kun je je tuin extra gezellig maken voor de feestdagen. In dit blog gaan we je tips geven over het tuinonderhoud in december!

Tuin in december

Plantjes in december

In december moet je er rekening mee houden dat sommige planten niet tegen vorst kunnen. Een voorbeeld daarvan zijn exotische planten. Planten die slecht tegen de wintertemperaturen kunnen, kunnen het beste binnen worden geplaatst, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Niet alleen met planten moet je oppassen, maar ook met de plantenbakken waarin ze staan. Zo kunnen stenen potten bijvoorbeeld scheuren of klappen met hele koude temperaturen. Ook deze kun je het beste tijdens de winter in de schuur of garage zetten.
Hoge planten die boven andere planten uitstreken zijn extra kwetsbaar. Door de wind kunnen de planten onstabiel staan en zelfs uit de grond worden getrokken bij extreme wind. Biedt deze planten wat versteviging door de plant te ondersteunen met stokken.
Tip: Een leuke en toepasselijke plant voor de decembermaand is de kerstroos!

Gazon in december

Het is ontzettend belangrijk dat je het gazon niet laar verwaarlozen, dus trek je warme jas aan en ga de tuin in! Ook in december vallen er nog veel bladeren uit de bomen. Wanneer er bladeren op het gras liggen krijgt het gazon niet voldoende licht. Verwijder daarom regelmatig de blaadjes van je gazon en jouw gazon is nog net zo prachtig in het nieuwe jaar! Een beetje lui zijn is natuurlijk niet erg 😉 Met een bladblazer blaas je gemakkelijk alle blaadjes van je gazon!
Tip: Loop als het vriest niet over het gras! Hiermee beschadig je het gazon en zullen er lelijke, verkleurde plekken op je gazon verschijnen.

Snoeien in december

Snoeien is een klusje wat eigenlijk het hele jaar door moet gebeuren, dus ook in december! Als het niet heel slecht weer is, kun je makkelijk de tuin in en een aantal planten en bomen snoeien. Wanneer het vriest kun je beter geen planten snoeien. Fruitbomen, op kersen na, kunnen op dit moment perfect gesnoeid worden. Struiken en bomen die in de zomer bloeien zijn in december aan de beurt om gesnoeid te worden.

Extra: Kersttips!

In december kunnen we helaas niet veel tijd in de tuin doorbrengen. Maar dat betekent niet dat we niks aan de tuin hebben! Niet alleen het huis, maar ook de tuin kan helemaal omgetoverd worden in de kerstsfeer. En tuindecoraties in de kerstsfeer zijn er genoeg! Hieronder geven we je een aantal tips voor leuke kerst decoraties die jouw tuin helemaal gezellig maken.

  • Wat kan er niet ontbreken met Kerst? Lichtjes 🙂 Met neutrale of gekleurde kerstlichtjes kun jij je tuin ontzettend sfeervol maken! Hang een snoer bijvoorbeeld in een boom of plaats takken in een leuke pot en hang daar de lichtjes in. Lichtjes zorgen veel sfeer en toch voor een warm gevoel tijdens de koude dagen!
  • Ondanks dat je geen planten in de grond kunt zetten, kun je er nog wel leuke tuinstekkers in zetten. Dit zijn figuren, zoals rendieren die in de grond gestoken kunnen worden.
  • En waarom zouden kerstballen alleen voor in de kerstboom in de huiskamer zijn? Hang een paar grote kerstballen in warme kleuren op in een boom en ondanks de kale takken ziet jouw boom er nog steeds gezellig uit!
  • Kan je nou echt niet genoeg krijgen van de kerstsfeer? Plaats een mooi beeld van een kerstman in de tuin en jouw tuin is klaar voor de feestdagen!

 

Jouw gezellige tuin is nu helemaal klaar voor de winter! Ohja! En vergeet niet wat pindaslingers of ander voer in de tuin te hangen zodat onze kleine vogelvriendjes ook wat lekkers hebben in de winter!

Geniet van je tuin en fijne feestdagen!

liefs lisanne

Deel deze blog met je vrienden: