Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor februari

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor februari

Tuingids banner

De maand februari is weer aangebroken en de dagen beginnen langzaamaan iets langer te worden. Het is en blijft een relatief koude maand, maar we zijn inmiddels wel van de sneeuw af. Er begint weer wat groen terug te komen in de tuin en als het weer een beetje meezit kan er heel wat gedaan worden in de tuin! Lees hier mee waar je in de tuin op moet letten in de maand februari!

tuin tips februari

Planten

In februari begint de grond langzaamaan op te warmen. Hierdoor kunnen de planten beter aanslaan. Februari is dan ook een goede tijd om bomen en planten, die te groot worden voor hun pot, in de grond te planten. Dit is ook dé maand om hagen te planten. Hagen kun je namelijk het beste in het vroege voorjaar planten. Vriest het toch nog steeds in februari? Wacht dan nog even met het planten, het zou zonde zijn als je planten meteen doodvriezen! Wil je ondanks het koude winterweer toch wat kleur in je tuin aanbrengen? Zet dan violen buiten op tafel, deze kunnen de kou goed verdragen!

Zaaien

Deze maand kun je ook beginnen met het binnen voorzaaien van planten. Dit kun je in het huis doen of in de kas. Tip: zorg dat er veel lucht bij de plantjes kan, zo voorkom je een hoge luchtvochtigheid. Dit kan namelijk schimmel veroorzaken, wat funest kan zijn voor de plantjes. Ook kun je kale plekken van het gras inzaaien. Het gras begint namelijk weer iets harder te groeien in februari! Ter voorbereiding van het voorjaar kan het goed zijn om meststoffen te strooien. Zo geef je het gras wat extra voedingsstoffen.

tuin tips snoeien

Snoeien

Er mag weer heel wat gesnoeid worden in februari! Snoeien mag het hele jaar door, alleen niet als het vriest. Dus vriest het nog in februari? Laat dan je snoeischaar nog even liggen! Vriest het niet meer? Dan mag je de fruitbomen, struiken en planten gaan snoeien. Let alleen op dat je niet te ver terug snoeit, dit mag alleen bij de Taxus. Gebruik daarnaast ook je snoeischaar om dorre delen van planten en struiken te snoeien. Als je deze in kleine delen knipt kun je ze op de bodem laten liggen, dan verteert het vanzelf.

tuin tips dieren

Extra tips: dieren in Februari

Als je een vijver hebt hoef je daar nog niet veel aan te doen in Februari, maar je moet wel even opletten bij vorst. Mocht het nog gaan vriezen dan moet je zorgen dat een deel van het wateroppervlak open blijft. Als het helemaal dichtvriest is dit natuurlijk slecht voor de vissen. Mocht het wel helemaal dichtgevroren zijn, kijk dan uit met het openhakken van het ijs. De harde schokken kunnen namelijk de vissen het leven kosten. Zolang de temperatuur onder de 6 graden Celsius blijft hoef je de vissen niet te voeren.

Zangvogels gaan na Februari weer nestelen. Zorg dus dat je vogelhuisjes schoon zijn en hang ze weer op voor de nieuwe vogels! Heb je last van aangevreten bloemen door vogels en wil je daardoor liever geen vogels in je tuin? Zorg dan dat je stukjes fruit neerlegt voor ze. Vogels eten namelijk bloemen op voor de vele vitaminen die erin zitten. Als je fruit voor ze neerlegt hoeven ze deze vitamines niet meer uit de bloemen te halen!

Benieuwd naar tuintips voor een andere maand? Neem dan een kijkje in onze andere tuingidsen!

handtekening

Deel deze blog met je vrienden: