Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor januari

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor januari

Tuingids banner

Het nieuwe jaar is weer begonnen, het is januari! Het is dan toch echt tijd om afscheid te nemen van de feestdagen en kerstdecoraties uit de tuin te halen : ( Maar van een ding nemen we zeker nog geen afscheid..de koude temperaturen. De winter is tenslotte pas net begonnen. Door de kou en de grote kans op vorst worden onze werkzaamheden in de tuin nogal beperkt. Maar niet getreurd, er is altijd iets te doen! Sommige tips kun je herkennen uit de tuingids van december, qua weer verschillen de maanden natuurlijk niet heel erg. Lees alle tips voor januari in dit blog!

winterjas

Plantjes in januari

Het kan zeker vriezen in januari! Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de planten die niet tegen vorst kunnen. Deze planten kunnen het beste tijdelijk binnen worden gezet in bijvoorbeeld de garage of de schuur. Zo ook de plantenbakken! Het zou natuurlijk zonde zijn als deze kapot zouden gaan door de koude temperaturen.
Ook de hoge planten hebben wat extra aandacht nodig in januari. Net zoals in december kan het hard waaien waardoor de planten onstabiel staan of zelfs uit de grond kunnen worden getrokken. Verstevig deze planten daarom met wat stokken.
Januari is niet alleen een maand waarbij je goed moet zorgen voor de tuin en de planten, maar je kunt ook zeker nieuwe planten en bomen in de tuin zetten. Let op! Doe dit niet als het vriest.

Gazon in januari

Ook in januari is het belangrijk dat je het gazon goed schoon houdt van bladeren, zodat het gazon voldoende licht krijgt. Daarnaast moet je nog steeds oppassen als het vriest. Loop dan zeker niet op het gazon, want hiermee kun je het gras beschadigen.
Er is nog steeds een grote kans dat er sneeuw gaat vallen in deze wintermaand. Sneeuw kun je best laten liggen op het gazon. Sneeuw kan namelijk goed dienen als isolatie voor de planten.

Snoeien in januari

Voor snoeien geld eigenlijk precies hetzelfde als in december. Het hele jaar kan er gesnoeid worden, dus ook in deze koude maand. Fruitbomen, struiken en planten kunnen allemaal gesnoeid worden. Maar ook snoeien kun je beter niet doen als het vriest!

Extra: Dierentips!Vogels

  • Het begin van het nieuwe jaar is een mooie tijd om nestkastjes op te hangen voor de vogeltjes. Zo kunnen de vogeltjes hun nestje alvast bouwen en heb jij in het voorjaar lieve, kleine vogeltjes in de tuin rond fladderen.
  • Als het sneeuwt is het lastig voor de vogeltjes om voer te vinden. Hang daarom wat voer in de tuin, zodat de vogeltjes ook de winter doorkomen!
  • Bescherm de vissen van vogels zoals reigers en zorg dat er een vijvernet over de vijver gespannen is. Controleer regelmatig of er geen gaten in zitten!
  • Als het hard vriest is het mogelijk dat de vijver dichtvriest. Zorg ervoor dat er altijd een open gat in de vijver zit!
  • Ben je nou van plan een vijver aan te leggen in de tuin? Dan is januari een mooie maand om te graven in de tuin! Vergeet niet: doe dit niet bij vorst!

 

Geniet nog even van de mooie wintermaanden, want voor je het weet is het weer lente!

liefs lisanne

 

Deel deze blog met je vrienden: