Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor juli

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor juli

Tuingids banner

De maand juli betekent één ding: hartje zomer! Men trekt massaal naar buiten om te genieten van alles wat juli ons te bieden heeft: een heerlijk zonnetje, prachtige bloemen en planten in volle bloei, warme temperaturen en lekker barbecueën met vrienden of familie. En niet te vergeten: lekker luieren op jouw prachtige tuinmeubelen. Niets is fijner dan een echt vakantiegevoel op te kunnen roepen in jouw tuin. Buiten intens genieten is het natuurlijk ook belangrijk om het nodige onderhoud te plegen. Ben je benieuwd hoe je jouw tuin het beste kunt onderhouden in juli? Lees dan vooral verder!

sfeerbeelden tuin juli

Zaaien en planten in juli

In juli staan diverse kleurrijke planten in volle bloei, wat zorgt voor mooie kleuren en fijne geuren in jouw tuin. Om dit zo te houden, is het aan te raden om je planten goed te verzorgen. Geef je planten en bloemen vroeg in de ochtend of pas laat in de avond water. Wanneer je je planten overdag bewatert, en deze dus nat in de volle zon staan, is de kans aanwezig dat de bladeren van de plant zullen verbranden. Knip ook vooral de dorre bladeren en planten uit de bloemen en planten om een mooie uitstraling te bewaren. Wanneer je toch nog besluit om planten en bloemen te zaaien in juli, kies dan voor meerjarige planten. Deze kunnen namelijk met gemak geplant worden in deze maand. Vergeet-mij-nietjes, stokrozen, campanula’s, leeuwenbekjes en juffertje-in-het-groen planten doen het goed wanneer ze in juli geplant worden. De planten die het meest in bloei staan in deze maand zijn onder andere de vlinderstruik, lavendel, hortensia en de geranium.

Snoeien in juli

Wanneer je van plan bent om te gaan snoeien in juli, kijk dan eerst goed of er geen nestjes met kleine vogeltjes verstopt zitten in de struiken of hagen. De kans hierop is namelijk reëel in deze maand. Het is aan te raden om alleen bij droog en bewolkt weer te snoeien om brandschade aan het blad te voorkomen. Laat dus je heggenschaar liever achterwege op een dag met hoge temperaturen en volle zon. In de maand juli kun je onder andere de rozen voor de tweede keer van het jaar snoeien. Wanneer je rozen voor de tweede keer in het jaar snoeit, zul je een mooie najaarsbloei stimuleren. Snoei de stengel van de uitgebloeide bloem 2 centimeter boven de eerste gave en het sterke blad. Als je merkt dat je lavendel al uitgegroeid is aan het einde van de maand juli, kun je deze ook snoeien. Let op: dit kan alleen na zijn tweede jaar. Hiernaast kunnen dak- en leibomen het beste aangepakt worden in deze zomermaand. Deze breng je terug in model door ze te snoeien met je heggenschaar, zodat je gericht kunt snoeien en blad- en vruchtenschade kunt beperken.

Gazon in juli

Het is aan te raden om je gras niet te kort te maaien. Wanneer er warme dagen voorspeld worden, zorg er dan voor dat het gras tenminste 4 centimeter is, zodat het beter bestand is tegen de hitte. Stel je grasmaaier dus goed in voordat je begint met maaien. Zorg hierbij dat je het gazon regelmatig besproeit. Door de felle zon en hoge temperaturen raakt het gras namelijk snel uitgedroogd en zul je dorre plekken zien. Je kunt je gazon het beste in de avond bewateren zodat deze ‘s avonds en ‘s nachts voldoende de tijd krijgt om het water op te nemen. Hierbuiten is juli de maand waarin het gazon weer bemest mag worden. Tip: bemest het gazon wanneer er regen voorspeld is. Water zorgt er namelijk voor dat de mest goed kan inwerken op de bodem.

Genieten in juli

Buiten het onderhoud wat gepleegd moet worden aan de tuin, is het heel belangrijk om ook ultiem te genieten van het mooie weer, de lekkere temperaturen en je eventuele vakantie. Wil je van jouw tuin een echt vakantieresort maken? Zorg dan allereerst voor fijne tuinmeubelen. Voor uiterst relaxte zomeravonden is het aan te raden om een goede loungeset uit te kiezen. Om extra kleur aan te brengen kun je gebruik maken van mooie sierkussens en tuindecoratie om dit zomerse gevoel nog net iets meer te versterken. Last but not least: vul een karaf met water en citroenschijfjes. Super gezond en ook nog eens erg dorstlessend. Summer starts in your garden!

Overige tips

  • Wanneer je een vijver in de tuin hebt, controleer het waterpeil dan met enige regelmaat. Op warme dagen kan het zo zijn dat het water sneller verdampt, waardoor de vissen minder zwemruimte krijgen. Ook hebben de vissen meer behoefte aan eten. Zorg dus goed voor je vijver.

Je tuin heeft in juli veel aandacht nodig. Zorg er dus voor dat iemand dit onderhoud kan plegen wanneer je zelf aan het genieten bent van een welverdiende vakantie.

liefs, Sharon

Deel deze blog met je vrienden: